Déli krónika 2019.03.22.

Immár ötödik alkalommal szervezte meg a „Mi Petőfink vetélkedőt” a Fehérgyarmati Petőfi Sándor Szakgimnázium, a Petőfi hét keretében. A vetélkedőre idén 7 csapat jelentkezett, 7. és 8. osztályos tanulók. A feladatok összeállításában évről-évre szerepelnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményei és a költő-forradalmár életének, munkásságának legfontosabb mozzanatai. A csapatok előzetesen elkészített, rendkívül színvonalas Petőfi vers illusztrációkkal érkeztek. Ehhez kapcsolódó feladatban el kellett mondaniuk, hogy mit üzen nekik az ábrázolt vers és miért azt a képi megvalósítást választotta a csapat, melyet a zsűri is látott. A feladatok között szerepelt keresztrejtvény, memória játék is. A hagyományos szavalóverseny előtt pedig felcsendültek a korszak legismertebb dallamai a cégényi, kölcsei és a fehérgyarmati versenyzők ajkáról. A vetélkedőt a Vörös-sipkások csapata nyerte Cégénydányádról. A „Legszebb szavalatért” járó különdíjat Nagy Csengét, a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és AMI 7. osztályos tanulója kapta, a „Legkifejezőbb illusztrációért” járó különdíjat Hadadi Bianka és Izsoó Tamara Tünde, a Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola tanulói vehették át.

Vásárosnaményban is csatlakoztak a Te Szedd akcióhoz. A város tanulói mellett több civil szervezte, a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság és az önkormányzat munkatársai fogtak össze egy tisztább környezetért. A résztvevőket Filep Sándor polgármester köszöntötte. A csapatok a város több helyszínén, mások mellett a Tisza és a Kraszna partján is szedték a szemetet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2014-ben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázati felhívására indította el „A zene az kell” bűnmegelőzési programot. A projekt célja, hogy alternatívát kínáljon a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedő, a körülményeik miatt fokozottan hátrányos helyzetű fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez – tudtuk meg Kovács Attila r. alezredestől, a Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály vezetőjétől. Hang

Megnyílt Z. Tóth Sándor festőművész „Tiszai és más pillanatok” című kiállítása a Kisvárdai Járásbíróságon, az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett „Nyitott Bíróság” program keretében.  Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke kiemelte a bíróság által szervezett kulturális rendezvények jelentőségét és eredményeit, valamint a jövőt illetően is biztosította támogatásáról a programban résztvevőket. A 24 db tájképből, portréból álló kiállítás április 21-ig látható a bíróság épületében, ezt követően pedig Záhonyban tekinthető meg várossá válásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként. A megnyitón 50-60 érdeklődő vett részt, ami azt tanúsítja, hogy a bíróság által befogadott kiállítások egyre népszerűbbek.

Csütörtökön munkagödör oldalfala omlott két munkásra Nyíregyházán, akik csapadékvíz tartályok összekötését végezték. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a két embert hordágy segítségével kiemelték. A mentőszolgálat mindkettőjüket kórházba szállította.

A jövő évre is biztosított Magyarország gázellátása - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Moszkvában megállapodást kötött a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy az orosz állami vállalat akkor is szállít gázt Magyarországra, ha Moszkva és Kijev nem egyezik meg a gáztranzitról.

Az idei húsvéti szezon legalább 8-10 százalékkal nagyobb bevételt hozhat a boltoknak, mint tavaly – írja a Világgazdaság. A lap által készített körképből kiderül: a kosárérték az ünnep előtt 30-40 százalékkal haladja meg az átlagot, húsvét hetében pedig a másfélszeresére is emelkedhet a forgalom. A kereskedelmi láncok azt tapasztalják, hogy a nagypénteki munkaszünetnek nincsenek negatív hatásai, pusztán átrendeződik a forgalom. Néhány cég a megnövekedett igényekhez alkalmazkodva hosszabb nyitva tartással üzemel csütörtökön és szombaton, máshol növelik a pénztárosok számát a torlódások elkerülése érdekében. A lap idézi a Nielsen piackutató legutóbbi összesítését, amely szerint húsvét előtt több mint 8 milliárd forintot költ sonkára a lakosság, ez 4200 tonnányi húsáru. De legalább 4,5 milliárd forint megy el csokoládéra, ami mennyiségben mintegy 900 tonna. Az üzletek beszámolója szerint a tojásforgalom 30-40 százalékkal nő az ünnep előtt.

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére a Magyar Nemzet cikke szerint. A javuló tendencia ellenére Magyarországon évente még mindig öt-hatezer emberen végeznek amputációt – Európa-szerte hazánkban a legtöbbet. A szaktárca eltökélt abban, hogy 2030-ra felére kell csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019-2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, intervenciós radiológusok – bevonásával.

A mostani tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához - mondta az agrárminiszter. Az idei évben már 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adott engedélyt a minisztérium és jelenleg elbírálás alatt van még 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem. Az idén 6000 hektárral kívánja növelni a magyar erdők területét a tárca, amivel a levegő tisztaságához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzá kívánnak járulni. A 22 millió facsemete az erdőfrissítést szolgálja, míg a 6000 hektár az új erdőtelepítéseket.

Míg 10 éve még 30 ezer diák tanult valamilyen építőipari szakmát, mostanra ez a szám 9 ezerre csökkent - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán. Az elnök elmondta, ennek a helyzetnek a kezelésére azt a javaslatot tették, hozzanak létre gyakorlati képzőközpontokat az ország nagyobb régióiban, és azok a nagy cégek, amelyek önmaguk is képesek a képzést megszervezni, kapjanak jogszabályi hátteret ehhez.   Hozzátette, mindkét megoldás alkalmas lehet a felnőttképzésre is, mint bázisintézmény.

Az Európai Unió mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a brit kiválási szerződés londoni parlament általi ratifikációját, mást már nem tud felajánlani - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs után. "Reméljük, hogy az egyezményt jóváhagyja majd a brit parlament alsóháza, de akármi is történik, az EU készen áll minden eshetőségre, a legrosszabbra is" - emelte ki Juncker. "Az első naptól kezdve egységesek vagyunk. Mindent megtettünk, ami módunkban állt" - fogalmazott. Hozzátette, meghozták a szükséghelyzeti intézkedéseket az úgynevezett kemény Brexit esetére, így ez sem okozhat fennakadásokat.

Vissza