Déli krónika 2019.03.21.

Kilencen sérültek meg abban a balesetben, ami Papon történt 2019. március 20-án 13 óra 32 perckor. A járművezető Audi típusú személygépkocsijával közlekedett Papon, a Kossuth úton. A gépkocsivezető egy kanyarban -eddig tisztázatlan okból eredően- elvesztette uralmát a járműve felett, lesodródott az úttestről és a mellette húzódó betonárokba hajtott. Hét közmunkás dolgozott ott, amikor a személygépkocsi közéjük csapódott. A baleset következtében öt munkás súlyos, további kettő, valamint a 43 éves tuzséri járművezető és utasa, egy 39 éves aranyosapáti nő könnyű sérülést szenvedett. A járművezető vonatkozásában ittasság gyanúja nem merült fel. A sérülteket 6 mentőgépkocsi és 2 mentőhelikopter vitte kórházba. A mentés és a helyszínelés idejére a rendőrök az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

650 millió forint összegű kormányzati támogatást kapott Csenger önkormányzata az ipari park fejlesztésére. A két ütemből álló beruházásnak köszönhetően megvalósítják a terület közművesítését, valamint a tervek között szerepel egy munkacsarnok létrehozása, ami az érkező vállalkozások számára nyújt majd jelentős segítséget. Az infrastruktúra kiépítése a rövid távú célok közé tartozik, a város gazdasági erejének növekedését várja. A városvezetés abban bízik, hogy minél több ember tud majd elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, illetve a 250 fő részére munkahelyet biztosító büntetés-végrehajtási intézetben, melynek építése még az idei évben elkezdődik. Egy román–magyar pályázatnak köszönhetően megújulhat a régi „Halom–gödör” és környezete is, a pályázat romániai partnere Udvari nagyközség önkormányzata. Itt pihenőparkot készülnek kialakítani. Az önkormányzat elhatározta a tó megmentését, a meder helyreállítását és az üzemeltetéshez szükséges víz biztosítását napelemes fúrt kút létesítésével.

Tarpa Nagyközség Önkormányzata II. Rákóczi Ferenc születésének 343. évfordulója alkalmából, a Rákóczi emlékév tiszteletére ünnepi megemlékezést rendez, 2019. március 27-én (szerdán) 13:00 órától a II. Rákóczi Ferenc lovas szobra előtti téren. Az ünnepi program lovasok bevonulásával kezdődik, majd Szécsi Szabolcs polgármester köszönti a megjelenteket. Ünnepi beszédet mond majd Dr. Tilki Attila ogyk és Román István, megyei kormánymegbízott. A kulturális programot követően koszorúzás kezdődik.

Az önkormányzat döntése nyomán újabb térfigyelő kamerák kerülnek kihelyezésre Vásárosnaményban. Több helyszínen telepítik az eszközöket, így további 10 helyszín megfigyelését teszik lehetővé a Bereg szívében. A cél a városlakók biztonságérzetének, és a közbiztonság növelése. A projekt 6,64 millió forintból valósult meg, amelyet a város pályázati forrásból finanszírozott. A kamerák a Széchenyi és a Kraszna utcán kerültek kihelyezésre.

Közel 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítik Mándok szennyvízhálózatát. A beruházás várhatóan nyár közepén indul és a város minden utcáját érinti. Az önkormányzat képviselőtestülete a város meglévô szennyvízelvezető rendszerének felülvizsgálatát és az eddig csatornázatlan területrészek közszolgálatásba vonását tűzte ki célul, ehhez szükséges a már meglévő szennyvízelvezető rendszer kontrás szakaszainak, a szennyvíz tartózkodási idejének és az átemelő aknák állapotának javítása.

A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során a rókák számára vonzó csalianyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki a rókák élőhelyeire. A vakcina tartalmú csalétkeket évente kétszer, az áprilisi tavaszi és az októberi őszi kampány során helyezik ki. Most tavasszal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a NÉBIH április 3-8 között végzi a vakcinázást, a megye teljes területén. Maga a vakcina sem emberre, sem állatra nem veszélyes, de hozzányúlni nem szabad. Az immunizálás idején legeltetési tilalom és ebzárlat van érvényben. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófamentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

Szerdán tizenhárom alkalommal vegetációs tűznél avatkoztak be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltói. Nyírbátorban száz, Fényeslitkén kétszáz, Demecserben százötven, Fábiánházán ezerkétszáz, Tuzséron ötszáz, Kisvárdán ötven, Tiszabercelen ezer, Aranyosapátinál hétszázötven, Dombrádnál száz négyzetméteren, Kemecsén egy, Gyürén kettő, Zsurkon fél hektáron égett foltokban a száraz fű és az avar. Nyírbátorban a nádas égett, amely nyárfaerdőt veszélyeztetett. A beavatkozók több vízsugárral, puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Újabb fókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark kaliforniai oroszlánfóka-csapata. A hároméves állat Lengyelországból érkezett és a karanténidőszak letelte után megkezdte a tréningeket. A kis úszólábú Franssal, a három éve itt élő négyéves állattal gyakorol együtt. Neve még nincs, ebben az állatpark a látogatók segítségét kéri: közösségi oldalán várja a névjavaslatokat. A Nyíregyházi Állatpark játékos fókasulijában a trénerek kéz- és hangjelekkel kommunikálnak az állatokkal, és tanításuk során pozitív megerősítést használnak. Az állatok csak tengeri halat esznek, kedvencük a hering és a makréla. A nemrég érkezett kis állat is elkezdte a fókasulit. A nyílt tréningek szerdán kezdődtek, így a szerencsésebb látogatók megleshetik a játékos okítást, és húsvéttól már előre meghirdetett fókashow-ban fogják bemutatni tudásukat a világ egyik legintelligensebb állatai.

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak – írta a Világgazdaság. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, az európaihoz hasonló a helyzet a magyar piacon is: a szokásosnál több alma van még a hűtőtárolókban, és „ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca”. Apáti Ferenc szerint az alma iránt közepes a kereslet, ráadásul a tételek mintegy háromnegyede csak akciókban, relatíve alacsony árakon értékesíthető az áruházláncoknak. Az alelnök hozzátette, az almasűrítményt gyártó léüzemek árai szintén nagyon alacsonyak, az őszihez hasonlóan, kilónként 16-18 forintos, nyomott áron vásárolják fel a gyümölcsöt. Ezeken a tételeken azonban óriási a veszteség, mert a termelés költségeit az öt-hat hónapja tartó tárolás tetemes költségei is terhelik – mondta

Vizeink védelmére hívja fel a figyelmet a víz világnapja. 2019-ben a víz világnapjának a mottója: Vizet mindenkinek! Az elmúlt 26 évhez hasonlóan most is az a cél, hogy az édesvízkészletek, a kulcsfontosságú vizes élőhelyek és a tiszta ivóvíz védelmére irányuljon a figyelem. Fontos, hogy megvédjük folyóinkat és egészségesek legyenek, és lényeges a vizes élőhelyek védelme is az összes magyarországi természetes víz esetében. Különösen azért igaz ez, mert a szakértői becslések szerint, az elmúlt száz évben, főként az emberi tevékenységek következtében az európai a vizes élőhelyek mintegy kétharmada elpusztult, A WWF élőbolygó jelentése szerint pedig az édesvízhez kötődő állatfajok mennyisége globálisan több mint 80 százalékkal csökkent.

Vissza