Déli krónika 2019.03.20.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a TOP keretében 332 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg Tunyogmatolcs a település csapadékvíz-elvezetésének rendezését. A település tervezett fejlesztéssel érintett területén jelenleg meglévő csapadékvíz csatornarendszer részben elavult, részben a kiépítettség nem megfelelő, amely miatt a jelenleg meglévő csatornák az extrém csapadékosabb időszakban nem tudják a nagyobb mennyiségű csapadékvizet időben elvezetni. A fejlesztés révén javul a lakosság életminősége valamint csökken a belvízkár veszélyeztetettsége. A tervezett csatornafejlesztéssel érintett területen összesen 76 db ingatlan található, melyek közül 63 lakóház, 12 üzlethelyiség, valamint a területen található a Tunyogi Református Egyházközösség temploma. A projekt keretében szemléletformáló programok támogatását tervezi a Megyei Önkormányzat a környezet és klímatudatos gondolkodás erősítését segítve a lakosság körében, cél a környezettudatosság a lakosság információellátottságának javításával. A projekt várható befejezése augusztus 31.

Országos roadshow-t indított a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarákkal együttműködve a szakképzés népszerűsítésére, az akció május 31-ig tart. A pályaválasztás előtt álló fiatalok tavasszal 52 helyszínen találkozhatnak a Szakmavilág feliratú lila színű kamionnal, amelyben az érdeklődők virtuális szemüvegek segítségével próbálhatják ki magukat a különböző szakmacsoportokban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe március 25-26-27-én érkezik a road show, először Kisvárdán, majd Mátészalkán és Tiszalökön lehet találkozni a kamionnal.  Az akció idei újdonsága a szülőknek szóló szülői értekezlet sorozat, április 2-án, 17 órakor, Mátészalkán várják a pályaválasztás előtt álló diákok szüleit.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre 2019. március 18-án 16 órakor egy boszniai honosságú személygépkocsival közlekedő 35 éves román állampolgár.  A rendőrök az ellenőrzés alatt kábítószer-kereső kutyával is átvizsgálták a gépkocsit. A szolgálati eb a külföldi nő csomagjainál jelzést adott. A rendőrök a tételes átvizsgálás során a nő táskájában 3,1 gramm kábítószer gyanúját keltő anyagot, az elvégzett gyorsteszt szerint marihuánát találtak. Az egyenruhások a járművezetőt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, ahol ellene kábítószer birtoklása bűncselekmény elkövetése miatt indítottak büntetőeljárást.

Forgalomváltozások lesznek az M3-as autópálya mogyoródi szakaszán, megszűnik a Ring pihenőhely - tájékoztatta a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Budapest felé vezető oldalon a 19-es kilométernél új útirányjelző szerkezetek és a hozzájuk tartozó szalagkorlátok építését kezdi meg a kivitelező szerdán. A munkák idejére lezárják a leállósávot egy 500 méteres szakaszon, ezért a Ring pihenőhelyig óránkénti 100 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben. A 20-as kilométer közelében bontják majd a meglévő zajvédő falakat is, a biztonságos munkavégzés miatt a leállósáv mellett 300 méteren a külső sáv egy részét is elkerítik. Ezen a szakaszon sávelhúzással két sávon haladhat a forgalom óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozás mellett. A Vásárosnamény irányába haladó oldalon megmarad a ki- és felhajtási lehetőség a pihenőhely irányából, de a padokat, illemhelyet már nem használhatják a közlekedők.

Javasoljon ön is sebességmérési helyszínt! - Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 3-án, szerdán, reggel 6 órától, a helyszínekre ön is tehet javaslatot. A Speedmarathon elnevezésű, 24 órás sebességmérést egész Európában a Tispol felhívására hajtják végre. Magyarországon ötödször lesz ilyen akció. Célja a gyorshajtás veszélyességének tudatosítása, mert évek óta ez a halálos balesetek legfőbb oka; a rendőrség előzetes adatai szerint tavaly 31 százalékuk emiatt következett be. A rendőrség a helyszínek kiválasztásához idén is a lakosság segítségét kéri. Ha bárhonnan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből javasolna helyszínt, a speedmarathon@szabolcs.police.hu címen teheti meg.  Az adatok összesítése után nyilvánosságra hozzák, hogy pontosan hol és mikor mérik a sebességet. A tavalyi akcióban több mint ezer, a lakosság által javasolt helyszínen volt sebességmérés.

Már nem kérhetők postán az adóbevallási tervezetek, ugyanis lejárt a határidő, így azok az adózók, akiknek nincs ügyfélkapujuk, most már csak személyesen kérhetik a bevallási tervezetüket a NAV ügyfélszolgálatain. Az adóhivatal adatai szerint 350 ezren már megnézték, és ügyfélkapus azonosítás után 112 ezren elfogadták a tervezetüket a vámhivatal honlapján. Csaknem ötvenezren már adójuk egy százalékáról is rendelkeztek. Az adóhatóság az idei évtől mindenkinek - akiről a NAV munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik - készít bevallási tervezetet, tehát az egyéni vállalkozóknak is. A munkavállalók tervezete május 20-án automatikusan szja-bevallássá válik. Ezzel szemben az egyéni vállalkozóknak, az őstermelői és áfás magánszemélyeknek nem válik automatikusan a tervezet bevallássá, ők csak egyfajta visszamutatást kapnak a NAV rendszeréből, ezt kiegészítve kell beadni a bevallásokat.

Elkészült a megyei bontású háziorvos-lefedettségi országtérkép. Összesen négy megyében javult a helyzet. Háziorvos-lefedettségi térképet közölt a Magyar Hírlap, ebből kiderül, Zala megyében van a legkevesebb, tartósan betöltetlen háziorvosi praxis (5), de Komárom környékén és Vas megyében is összesen csak 8-8 gazdátlan körzet van, Csongrádban pedig 9. Összesen négy olyan "megye" van, ahol az utóbbi egy évben javult a helyzet (Hajdú-Bihar, Heves, Veszprém, Budapest), országosan viszont - az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint - 354 betöltetlen háziorvosi praxis van. A "betöltetlenség" fogalma azt takarja, hogy adott területen legalább fél éven át csak helyettesítéssel megoldható a háziorvosi ellátás - vagy sehogyan sem. A legrosszabb a helyzet egyébként Borsodban, ahol 50 praxis vár háziorvosra. Az "ezüstérmes" Békés megye 27-tel, a harmadik hely Jász-Nagykun-Szolnok megyéé (26).

A családvédelmi akcióterv idén júliusban életbe lépő intézkedéseiről tárgyalt az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok többsége nem tartja elegendőnek a csomagban szereplő lépéseket. Novák Katalin, családügyi államtitkár a júliusban életbe lépő 4 intézkedések közül kiemelte a babaváró támogatást, az otthonteremtési támogatások további bővítését, valamint a hétszemélyes autók vásárlásához nyújtott támogatást.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér adatbázisának bővítését jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: 2020. március 31-ig öt évre visszamenőleg feltöltik a betegadatokat a rendszerbe. Fontosnak nevezte, hogy az alapellátásban dolgozókat a betegadatok szintjén összekapcsolják a szakellátással és a kórházi ellátással. A miniszter a fejlesztések között kiemelte az onkológiai és a kardiológiai ellátást, az országos onkológiai informatikai rendszer bevezetését, amellyel felére csökkenthető a jelenlegi 60 napos kivizsgálási idő.

Vissza