Déli krónika 2019.03.15.

Fehérgyarmat város területén kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a folyamatos lakossági panaszokra, illetve a kialakult közegészségügyi állapotokra tekintettel, 2019. március 31-én megszünteti és egy központi szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakít ki. A társasházas területeken lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetek átmeneti időszakra, előre láthatólag 2019. június hónap végéig megmaradnak. Az adott időponttól kezdődően a társasházak részére az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft lépcsőházanként egy nagyobb szelektívgyűjtő edényeztet fog biztosítani, melyet havonta 2 alkalommal elszállítanak. A központi szelektív hulladékgyűjtő sziget Fehérgyarmat, Matolcsi u. 3. szám alatti önkormányzati telephely előtt kerül kialakításra. A más jellegű hulladék elhelyezését kamera rendszer figyeli és rögzíti. A Kölcsey utcában található sziget átmenetileg áthelyezésre kerül a Borsodi utcába, a Május 14. téri, a Bessenyei utcai, valamint a Petőfi utcai társasházakhoz tartozó szelektív szigeteket változatlan helyen működteti tovább a szolgáltató. Az önkormányzat a központi szelektív hulladékgyűjtő szigetet kiegészíti egy elektronikai hulladékgyűjtő konténerrel.

A vállaji közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre március 13-án délután egy román honosságú személygépkocsival és az utána kapcsolt angol honosságú lakókocsival egy román állampolgárságú férfi. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a lakókocsi és a gépjármű hatósági jelzéseinek a karakterei megegyeznek, azonban az angol rendszám az Egyesült Királyság nyilvántartásában nem szerepel. A rendőrök a férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányságra előállították, ahol ellene egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt indítottak büntetőeljárást.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül pályázott Vásárosnamény Önkormányzata iparterület fejlesztésére. A projekt célja a helyi gazdasági feltételek javítása a Vásárosnamény délnyugati külterületén található iparterület elérhetőségének korszerűsítése által, valamint az üzleti infrastruktúra fejlesztése a vállalkozások betelepülése érdekében. A beruházás hatására új munkahelyek létesülnek a településen, emellett a gazdaság erősödésével a város bevételei is emelkednek. A kivitelezési munka során a tervek szerint a Vásárosnaményi iparterület korszerűsítése 80 ha gazdasági területet érint. A fejleszteni kívánt övezeten egy 600 m2-es csarnok épül, valamint az iparterület megközelíthetőségnek érdekében új út és csapadékvíz elvezető árok valamint közvilágítás kerül kiépítésre. A megépülő csarnok megfelelő körülményeket biztosít a termelő tevékenység végzésére.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Fehérgyarmaton március 14-én, csütörtökön. A Művelődési Házban megtartott ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Péter Csaba polgármester és Dr. Tilki Attila ogyk. Ünnepi műsort adott a Kisvárdai SzC Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziumának tanulói. Az ünnepség után megkoszorúzták a Kossuth szobrot. Közreműködött a Bárdos Lajos Általános Iskola és AMI.

 

A Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség szabadnapos járőre figyelt fel a napokban Tiszakóród külterületén egy csempészettel összefüggésbe hozható gépkocsira. Azonnal értesítette a szolgálatban lévő munkatársait, akik a járművet vezető 28 éves nyírderzsi lakost és a 26 éves ukrán-magyar kettős állampolgárságú utasát Túristvándi és Kömörő között vonták ellenőrzés alá. A járőrök a gépkocsi közelében hat zsákban és egy hátitáskában 3700 doboz csempészett cigarettát találtak. A rendőrök a két férfit és az ötmillió forintot meghaladó értékű dohányárut átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársainak.

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állami kitüntetéseket adott át Áder János köztársasági elnök megbízásából, valamint miniszteri elismeréseket adományozott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól Csapó Tiborné, a Működést Támogató Főosztály főosztályvezető-helyettese vehetett át miniszteri elismerő oklevelet magas színvonalon végzett szakmai munkája elismeréseként. Dr. Nagy István agrárminisztertől elismerő oklevelet vehetett át Kovács Lajos, az Agrár- és Vidékfejlesztést támogató Főosztály főosztályvezetője, aki több évtizedes szakmai tapasztalatával évek óta segíti a megye agrárágazati dolgozóit. Szintén miniszteri elismerő oklevelet kapott Fagyas Zoltán, a Nyíregyházi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának vadászati szakügyintézője a vadászati hatósági tevékenység megszervezésében, a hatósági feladatok ellátásában, a társszervekkel való hatékony együttműködés kialakításában kimagasló színvonalon végzett két évtizedes munkájáért.

Árokba hajtott egy terményszállító kamion a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj határában, a Rákóczi utcában még szerda este. A jármű az oldalára borult. A balesetben senki sem sérült meg, a helyszínre a nyíregyházi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik elvégezték a műszaki mentést. Az egység áramtalanította a gépkocsit.

Közeleg a határidő, idén is március 31-ig kell befizetni a kamarai hozzájárulást a gazdálkodó szervezeteknek. A vállalkozás méretétől függetlenül ez egységesen ötezer forint, a kötelezettség közel 30 ezer szervezetet érint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 2012-től kötelező befizetni az úgynevezett éves kamarai hozzájárulást a gazdálkodó szervezeteknek. Sokan összekeverik ezt a tagdíjjal, ez az összeg azonban még nem eredményez kamarai tagságot is. A befizetésért cserébe többek között gazdasági, pénzügyi és jogi tanácsadást is kérhetnek térítésmentesen a vállalkozók. Az érintettek március végéig személyesen, a kamarai pénztárban Nyíregyházán vagy átutalással fizethetnek. Az elmúlt években a kötelezettek több mint 70 százaléka teljesítette a befizetést, a kamara azokat is felszólítja minden évben, akik nem fizetnek. A kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így adók módjára behajtható.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt március 15-i hatállyal visszavonta a tűzgyújtási tilalmat az ország teljes területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azonban hangsúlyozzák: erdőben a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben lehet tüzet rakni. Őrzéséről, eloltásáról és a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.  Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, de az erdőkön kívül és a lakott területeken is indokolt az óvatosság a tűzzel, mivel felügyelet nélkül itt is könnyen továbbterjedhet - írták. A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Jelentősen csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma, a betegek száma már nem éri el a járványküszöböt, így - bár megbetegedések még vannak - a járvány befejeződött - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett jelentésében. Március 4. és 10. között 13 900 ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 35 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten. A betegek többsége gyermek és fiatal felnőtt volt. Mint írták, a virológiai vizsgálatok az előző heti huszonkilenccel szemben a múlt héten összesen hét influenzavírust (hat influenza A és egy influenza B) azonosítottak.

Közeleg az őstermelői igazolványok érvényesítésének jogvesztő határideje. Az őstermelői jogviszony folyamatosságának fenntartása érdekében az igazolványokat legkésőbb március huszadikáig érvényesíteni kell. A gazdálkodó kizárólag akkor minősül őstermelőnek, ha érvényes őstermelői igazolvánnyal, valamint az ahhoz kapcsolódó, adott évre szóló értékesítési betétlappal is rendelkezik.

Vissza