Déli krónika 2019.03.14.

Több évtizede élő rendezvény a Petőfi Sándor nevét viselő iskolák találkozója.  Ezek minden évben más-más helyszínen zajlanak. Ezen alkalmak programja nagyon színes, mivel a vetélkedő, a szavalóverseny és az előzetes pályázatok értékelése mellett színházi előadásokra, zenei bemutatókra, kirándulásokra is sor kerül. Az idén a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium rendezte meg a találkozót, melyen a Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziuma is részt vett március 8 és 10. között. Az iskola csapata természetesen valamennyi programon aktívan részt vett. Összesítésben a Petőfi-vetélkedőn második helyezést értek el. A Fehérgyarmati Petőfi Sándor Szakgimnázium jövőre ünnepli 75 éves fennállását. Ezt azzal is szeretnék emlékezetesebbé tenni, hogy vállalják a rendezvény megszervezését 2020 tavaszán. Ezzel a szervezéssel az iskola immár harmadik alkalommal láthatja majd vendégül országunk Petőfi Sándor nevét viselő középfokú iskoláit.

A tiszabecsi közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy személygépkocsi utasaként közlekedő 25 éves ukrán állampolgárságú férfi 2019. március 12-én 19 óra 11 perckor. A rendőrök az ellenőrzés alatt kábítószer-kereső szolgálati kutyával is átvizsgálták a gépkocsit, melynek során a férfi táskájában több kábítószer gyanúját keltő anyagot tartalmazó csomagot találtak. A rendőrök a lefoglalt 27,4 gramm mennyiségű növényi származékon gyorstesztet alkalmaztak, mely marihuánára pozitív eredményt jelzett. Az egyenruhások a 25 éves férfit a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra előállították, ahol ellene kábítószer birtoklása bűncselekmény elkövetése miatt indítottak büntetőeljárást.

Újabb szociális bérlakások kerülnek kialakításra Vásárosnaményban – írja a beregi hírek. A portál cikke szerint a Széchenyi utca 16-17 szám alatti önkormányzati lakásokat újítják fel. A fejlesztések elsősorban a fiatalok helyben maradását segítik elő. A most kialakításra kerülő két szociális bérlakás 4 család lakhatási lehetőségét biztosítja a közeljövőben. A város ezen szegregátumában élők lakhatási feltételeinek, és életkörülményeinek javítása 283 millió forintból valósul meg.

Az ORFK-OBB a hagyományokhoz híven idén is meghirdette a felmenő rendszerű Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa versenyt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a megyei döntőt április 2-án 11 órától rendezi meg a Megyei Kormányhivatal Nyíregyháza, Törzs utcai vizsgacentrumában. A versenyre jelentkezni március 28-án délig lehet a police.hu oldalon található email címen. A versenyen részt venni csak a határidőre történő előzetes jelentkezés után lehetséges.  A versenyzők három kategóriában mérik össze tudásukat: kerékpár, segédmotoros kerékpár és személygépkocsi. Egy versenyző csak egy járműkategóriában indulhat, és feltétel, hogy középfokú oktatási intézmény tanulója legyen. A 2. illetve 3. kategóriában induló versenyzőnek az adott járműre érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznie. Valamennyi versenyzőnek vezetésre képes állapotban kell lennie. A versenyre jelentkező intézményeknek csapatot kell indítaniuk. Előzetes megegyezés alapján lehetőség van „csonka” csapattal való indulásra is.

A hagyományoknak megfelelően állománygyűlést tartottak a Kisvárdai és a Záhonyi Rendőrkapitányságon, s mindkét rendezvényre meghívást kaptak a társszervek képviselői, így részt vett Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke is – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.  A gyűlés témája a 2018. évben végzett munka és a 2019. évi feladatok meghatározása volt. A kapitányság vezetők beszámolói lehetőséget nyújtottak a rendőri szervek helyzetének megismerésére, melynek során nehézségeik és lehetőségeik is bemutatásra kerültek. Az eredmények közül kiemelkedő térségünkben a bűnelkövetés csökkenése, és ezáltal a közbiztonság javulása. A jövőt illetően a jelenlévők egyetértettek abban, hogy fontos a szervezetek közötti együttműködés, mivel a rendőri és az ügyészi tevékenység szoros kapcsolatban áll egymással, és mindkettő kihat a bíróság büntető-szabálysértési ügyintézésére.

Országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett csütörtöki sztrájkban - közölte az érdekképviselet elnöke. Boros Péterné az önkormányzati hivatal apparátusi értekezletén kiemelte: fel kívánják hívni a kormányzat figyelmét arra a tarthatatlan helyzetre, hogy 11 éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az értekezleten azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, "leszalámizzák" a munkavállalókat.

Hamarosan indul a kullancsszezon, a magyar lakosság vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni átoltottsága pedig alig éri el 18-20 százalékot - nyilatkozta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak. Póta György példaként említette, hogy Ausztriában az emberek 80 százaléka kapott ilyen védőoltást. Közölte, a védettség már két oltás után kialakul. Szakemberek szerint ahhoz, hogy a szezonra kialakuljon a védettség, legkésőbb március második felében el kell kezdeni a védekezést.

Elkészültek a NAV-nál az szja-bevallási tervezetek, így most már 5,6 millió ember kap segítséget - nekik meg kell nézniük online, az Ügyfélkapun a tervezetet, és ha egyetértenek vele, nem kell tenniük semmit, május 20-án, a határidővel hivatalos bevallássá válik. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez. Akinek nincs ügyfélkapuja, még öt napig, azaz március 18-án éjfélig kérheti a tervezet postázását. Az április 30-ig postázott küldemény a tervezetek mellett egy üres 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot és válaszborítékot is tartalmaz.

Összeolvadással egyesül június 30-án az NKM földgáz- és áramszolgáltatója. Az új cég neve NKM Energia Zrt. lesz. Az NKM Energia Zrt. mérlegfőösszege 313 milliárd forint, jegyzett tőkéje 40 milliárd forint, saját tőkéje 210 milliárd forint lesz. Az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, nem változnak az ügyfél-azonosítók, a diktálási időszakok, sem a folyószámla azonosítók és a csoportos beszedési megbízások érvényessége. A cégjogi egyesüléssel az ellátás zavartalan marad.

A Boeing azt javasolja, hogy az egész világon függesszék fel a 737 MAX-típusú gépek indítását. A cég azután adott ki erről közleményt, hogy több mint 40 ország és az európai légügyi hatóság után átmenetileg az Egyesült Államok is kivonta a forgalomból az érintett gépeket. A vasárnapi etiópiai légikatasztrófa után a Boeing most azt közölte: teljes mértékben megbízik a 737 MX-gépekben, de az óvatosság miatt, és hogy az utasok újra megbizonyodhassanak a gép biztonságáról, felfüggesztenék ezeknek a gépeknek a használatát.

Vissza