Déli krónika 2019.03.13.

A Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziuma Petőfi hetek rendezvénysorozata 2. napján az iskolai legjobb matematikusai mérték össze tudásukat. Az versenybe bejutó 10 csapat előzetesen egy prezentációt készített. Az évfolyamonként más-más nemzetiségű – görög, francia, olasz és magyar- matematikus életének ismertetésével kezdetét vette a másfél órás logikai-matematikai küzdelem. A második fordulóban a csapatok egymás és a tanáraik által szerkesztett feladatok megoldásával kaphattak illetve rabolhattak pontot a feladatot összeállító csapattól.  A matematika versenyen ritkán tapasztalható izgalmas délutánt a 10. a osztály csapata nyerte. Ugyancsak kedden délután került megrendezésre a Falcsik Ferenc Emléktorna, mely mostanra a helyosztókhoz érkezett. A győzelmet a 11.c csapat szerezte meg.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében március 16-án, szombaton virágzásváró túrát rendeznek a Magosligeti-erdőben. A tavaszi madárhangoktól zajos erdőben szakvezető kíséretében figyelhetik meg a túrázók többek között a virágzó kárpáti sáfrányokat és erdélyi csillagvirágokat, valamint az erdő élővilágát is.  Kora tavaszi virágzású védett növények tucatjai nyílnak ebben az időszakban a Szatmár-beregi erdőkben. A Kárpátok közelsége miatt több hegyvidéki növény is megtalálható a térségben. A túra március 16-án 10 órakor indul, a találkozó helyét előzetesen telefonon lehet egyeztetni. Előzetes bejelentkezés szükséges, a program időjárásfüggő.

Vásárosnaményban számos fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, és több munkálat zajlik jelenleg is. Az EFOP keretében újul meg például a Művelődési Központ, közel 12,5 millió forintból. A rekonstrukció során megújul a 166 m2-es kiállító terem, teljes padlócserével, álmennyezet kialakításával és energetikai fejlesztéssel. Felújítják a két vizesblokkot, a ruhatárat, a lépcsőket és a feljárókat is. A munkálatok hamarosan befejeződnek.

Komposzt izzott Mátészalkán az Ecsedi utcában kedden késő délután. A komposztot kettő munkagép segítségével széthúzták, a mátészalkai hivatásos tűzoltók egy vízágyúval és három vízsugárral oltották el a tüzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Adóórák sorozatában ingyenes előadásokon kaphatnak információt az érdeklődők a sokakat érintő, aktuális adózási témákról.  A NAV megyei adó- és vámigazgatósága kedden 13 órától rendezte meg a központi ügyfélszolgálatán az Adóórák soron következő tájékoztatóját, melynek témája az őstermelők adó- és járulékkötelezettségei, valamint a szociális hozzájárulási adó változásai voltak.

Változik a vonatközlekedés rendje a március 15-i hosszú hétvégén - közölte a MÁV. A munkanap áthelyezés miatt március 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án az ünnepnapi, 17-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az ünnep idején várható utasforgalmi igényekhez igazodva, a MÁV-START, az InterCity-khez a rendelkezésére álló plusz kocsikat is kapcsol. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve használják a jegyértékesítő automatákat, valamint az online vagy a Vonatinfó alkalmazásból megvásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható e-vonatjegyet.

Változik az autóbuszok közlekedési rendje a hosszú hétvégén. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. tájékoztatása szerint a menetrend szerinti helyi, regionális és országos besorolású autóbuszjáratok március 14-én, csütörtökön a pénteki, március 15-én a munkaszüneti nap szerinti, március 16-án a szabadnap, míg március 17-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

Az elkövetkező napokban várhatóan valamelyest mérséklődik a pollenterhelés, de a kőris, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár pollenje helyenként továbbra is magas koncentrációban lehet jelen. A mogyoró és az éger pollenkoncentrációja az ország nagy részén már csak alacsony-közepes szintet ér el. Általában alacsony-közepes koncentrációban fordul elő a fűz, a szil, valamint a juharvirágpora is. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony marad.

Egyszerűsítené az ügyintézést a kormány, ezért változtatna bizonyos okmányok és ügyintézések módján. Bürokráciacsökkentési, az ügyintézést lerövidítő céllal nyújtott be Semjén Zsolt törvényjavaslatot, ennek alapján nem kell illetéket fizetni, ha azért kell útlevelet cserélni, mert a "tároló elem" nem működik. Megújul az útlevélkérelmező rendszer és nyilvántartás is, egyre teljesebb körben támaszkodik majd az állam az elektronikus adatbázisokra. Könnyebb lesz az ausztrál tartózkodáshoz igénylendő támogatói levél intézése is. Bekerül az elektronikus személyi igazolványba a polgár lakcíme és személyi azonosítója is. De könnyebb lesz a kéményseprőügyeket is szervezni ez elektronikus rendszerben. És pontosítani kell azt is, milyen adatokat kell tartalmaznia a menekültügyi és az idegenrendészeti nyilvántartásnak.

Tovább drágul a benzin, a Mol bruttó 2 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé most nem változik. Az emelést követően a benzin literje 366 forintra drágul, a gázolajé 392 forint marad. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Ötvenöt illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen, amely többszörösen megsértette a jogszabályi előírásokat - közölte a Nébih Kiemelték: a telepen tartott sertések állategészségügyi státusza ismeretlen volt, továbbá az állatokat tiltott módon, moslékkal etették.   A Nébih felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal. A moslék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is. Az ellenőrök csaknem 1 tonna mellékterméket találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban, illetve földbe ásott tárolókban, amelynek ártalmatlanítását a hivatal értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal elrendelte a helyszínen.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) felfüggeszti az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen. Az unió légiközlekedési szerve azt írta, elővigyázatosságból este 8 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing MAX típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal. Kedden számos európai ország tiltotta ki a légtérből és tiltotta meg a légitársaságoknak a típus üzemeltetését. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztria és Hollandia után Olaszország, Lengyelország, Belgium és Norvégia is kitiltotta a típust a légtérből. Az EASA rendelete azonban minden tagország, így Magyarország számára is kötelező érvényű.

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Az egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti brit kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.  Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást. Az EU vezetői a mostani szavazás előtt egy nappal jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem, az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe, de az alsóházi képviselők EU-szkeptikus táborának többsége ezt sem találta elégséges garanciának.

Vissza