Déli krónika 2019.03.12.

Jelentős fejlesztési projekt előtt ál Fehérgyarmat: a Mátészalka és a keleti országhatár között fekvő város önkormányzata egy 4500 négyzetméteres gyártókomplexumot épít – derül ki a település polgármesterének közleményéből. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen zöldmezős beruházásban fogják kialakítani a létesítményt, melyet várhatóan az önkormányzat ad majd ki a termelést folytató vállalatoknak. Az egy körülbelül 2 hektáros területen felépülő központban többek között üzemcsarnokot, raktárakat, valamint irodákat és szociális helyiségeket építenek fel, illetve a szükséges út- és közmű-infrastruktúrát is kialakítják. Péter Csaba városvezető közlése szerint több termelőtevékenységet folytató vállalat is jelezte már, hogy a létesítmény elkészültével gyártókapacitását Fehérgyarmatra helyezi. Az összesen mintegy 950 millió forintból felépülő projekt az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 894 millió forintos támogatásával valósul meg, a fennmaradó költségeket az önkormányzat állja. Az új üzemközpontot várhatóan 2019 augusztusában adják majd át.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül százhúsz négyzetméter alapterületű lakóépület, valamint egy harminc négyzetméteres melléképület Apagyon, a Szmolkaház tanyán. Az esethez a nyíregyházi és a baktalórántházi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik több oldalról támadva, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, négy vízsugárral oltották el a lángokat, majd hozzáláttak az utómunkálatokhoz. Az egységek kiérkezése előtt egy propán-bután gázpalack felrobbant, három palackot a tűzoltók hoztak ki az épületből. Elsődleges információink szerint az eset során senki nem sérült meg.

Ha van olyan ügye, amit az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nál intézni még a héten, azt szerdáig tegye meg – a társaság tájékoztatása szerint ugyanis a Fehérgyarmati Ügyfélszolgálati Iroda 2019. március 14-én szabadság miatt már zárva tart.

Az agrárminiszter gondolatait erősítette meg a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara nyíregyházi székházában megrendezett sajtótájékoztatón Rácz Imre. A kamara megyei elnöke aláhúzta: nagyon sok ember él a megyénkben a mezőgazdaságból, az ő érdekükben is lépni kell valamit. Eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza meg. A hűtött almát továbbra is áron alul veszik át a multik, amit felháborító piaci magatartásnak tartunk, az almasűrítmény ára ugyanis magas Európában. Jelenleg 100 ezer tonna ipari almával nem tudnak mit kezdeni a megyei termelők. Igyekeznek népszerűsíteni az almafogyasztást, szeretnék, ha húsvét előtt minden rászoruló család kaphatna hat kilogramm almát, erre az önkormányzatok szociális keretéből lehetne forrásokat elkülöníteni.

Július elsejétől legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón. Novák Katalin elmondta, a 2022. december 31-ig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki. Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak - ismertette az államtitkár.

A pénzmosás elleni törvény előírása szerint a pénzintézeteknek június 26-áig át kell világítaniuk az ügyfeleiket – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 adásában. Binder István hozzátette: a 2017 júniusában életbe lépett pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. Aki az elmúlt két évben nyitott bankszámlát, annak nem kell azonosítania magát. Az intézkedés valamennyi ember biztonságát szolgálja, célja, hogy a számlák ne váljanak a pénzmosás finanszírozásának eszközévé. Az átvilágítás során a lakossági ügyfelek személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját lemásolja a pénzügyi szolgáltató, majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy nincs kiemelt közszereplői státusza, vagyis nem állami cég elsőszámú vezetője és nem is politikus. Vállalati ügyfelek esetén a cég nevében eljáró megbízott szintén személyazonosságát, illetve lakcímét kell igazolja, továbbá adószámát is meg kell adnia a teljeskörű ügyfél-azonosítás során.

Kétszáz pályázat érkezett február 28-ig a népegészségügyi feladatok ellátására kiírt Három generációval a egészségért elnevezésű pályázatra - mondta el az egészségügyért felelős államtitkár.    Horváth Ildikó kifejtette: az 5,8 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy a háziorvosi praxisok, praxisközösségek, az alapellátásban tevékenykedők nagyobb hangsúllyal dolgozzak össze a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek visszaszorítása érdekében. Magyarországon kardivaszkuláris és daganatos betegségekben halnak meg a legtöbben, ugyanakkor az e két betegségcsoport okozta elváltozások életmódváltással nagymértékben megelőzhetők. A forrás egy évig használható fel, és 1,2 millió embert szeretnének elérni. A nyertes pályázatokat az egészség világnapján hirdetik ki.

A korábban jelzett március harmadik hétvégéje helyett április első és harmadik hétvégéjén lesz szolgáltatáskiesés a CIB Banknál - közölte a pénzintézet kedden az MTI-vel.  A közleményből kiderül, a szüneteltetés az online és a bankkártyás szolgáltatásokat érinti.  A bankkártyás tranzakciók mindössze egyszer egy kétórás időtartamban nem lesznek elérhetőek az éjjeli órákban - ismertették. A megadott időpontokban a bank szerverparkját költözteti, illetve egyúttal fejleszti is a digitalizáció érdekében - jegyezték meg.

Történelmi mélypontra, 50 százalék alá csökkent tavaly a biztosítótársaságok kárhányada, vagyis két forint bevételre kevesebb mint egy forint kifizetés jutott – írta a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a biztosítók kárráfordítása 2018-ban 509,7 milliárd forint volt, 7 százalékkal kevesebb az előző évinél. A szektor díjbevétele viszont 7,1 százalékkal 1024,1 milliárd forintra nőtt tavaly. A lap szerint a tavalyi kárráfordítási adatok javulását elsősorban az életbiztosítási ág kárkifizetéseinek drasztikus csökkenése magyarázza: az üzletágban 2018-ban 86,3 milliárd forint kifizetés történt, szemben a 2017. évi 108,5 milliárd forinttal. Az életági díjbevételek 3,5 százalékkal emelkedtek tavaly, és a szerződések száma is nőtt.

Életfogytiglani fegyházra ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény miatt a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében. A férfi - az elsőfokú ítéletben meghatározott 25 év helyett - a leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az eljárás adatai szerint a huszonéves férfi 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket.

Vissza