Déli krónika 2019.03.11.

  1. március 11-én ünnepélyes megnyitó keretében kezdetét vette a Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziumának hagyományos tavaszi rendezvénysorozata, a Petőfi hetek. A következő két hétben számos tanulmányi és sportverseny megrendezésére kerül sor, melyek egy részénél már lezajlottak az elődöntők. Az eseményeken Fehérgyarmat és környéke általános és középiskolás tanulói valamint a Petőfis diákok vesznek részt. Záró eseményként minden évben az „Öregdiák találkozó” kerül megrendezésre, melyre az idén is a 30, 40 és 50 éve érettségizett egykori Petőfiseket hívja és várja nagy szeretettel az iskola.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeznek Fehérgyarmaton március 14-én, csütörtökön. A városi megemlékezésnek a Művelődési Ház ad otthont, 17 órától. Köszöntőt mondd Dr. Péter Csaba polgármester és Dr. Tilki Attila ogyk. Ünnepi műsort adnak a Kisvárdai SzC Petőfi Sándor Közgazdasági, Informatikai és Ügyviteli Szakgimnáziumának tanulói. Az ünnepség után 18 órától koszorúzás lesz a Kossuth szobornál, a Kossuth Parkban. Közreműködik a Bárdos Lajos Általános Iskola és AMI.

A rendőrség március 11-17 között a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzi Magyarország közútjain, így a megyében is. A TISPOL Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján, a TISPOL SEATBELT európai szintű ellenőrzés során fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére az egyenruhások. A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának tovább növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében - hívják fel a figyelmet.

Hiába a tilalom, megszaporodtak a szabadtéri tüzek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A térségi katasztrófavédelem közlése szerint hiába hívják fel a lakosság figyelmét a veszélyekre, a figyelmetlenség sok kárt okoz. Az időjárás javulásával és a közeledő tavaszi munkálatok miatt az erdő- és vegetációs tüzek szempontjából ez a legveszélyeztetettebb időszak. Sok esetben az elszáradt, hasznosításra alkalmatlan növényzetet gyújtják meg, de nem körültekintően. Ha bekövetkezik a baleset, a tűzoltóknál nagy erőfeszítést igényel a lángok megfékezése. Emellett, ez veszélyes az élet- és vagyonbiztonságra, hiszen amíg a tűzoltókat a szabadtéri tüzekhez riasztják, addig érkezhet olyan bejelentés, amelynél az emberi élet mentése lenne az elsődleges feladat. A károk akkor előzhetők meg, ha egyrészt: minden tulajdonos gondozza a saját területét, másrészt, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás szabályaival, csökkenthetjük a káresetek számát. Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol ezt a jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik. Belterületen csak abban az esetben megengedett növényi hulladékot meggyújtani, ha az önkormányzat rendelete nem tiltja.

Elkezdődtek a Nyírbátori Járási Hivatal leendő épületének felújítási, átalakítási munkálatai. A 140 millió forintos uniós támogatásból beépítenek 159 új nyílászárót, leszigetelik a külső homlokzatot és az épület tetejét is, valamint megújul az ingatlan fűtési rendszere. Az épület tetejére pedig napelemek kerülnek. Az energetikai fejlesztést követően az épületen akár 82 százalékos energiamegtakarítás várható – közölte a kormányhivatal kabinetirodája. Emellett hazai támogatásból több mint 400 millió forint fordítható az épület teljes felújítására, így többek között teljesen akadálymentesítik az ingatlant, kiépítik a segélyhívó rendszert, valamint az épület tetőhéjazatát is cserélni kell, ahogyan a belső közműhálózatot is fejlesztik, és a belső tűzivízcsapokat is felszerelik. A felújítási, átalakítási munkát a tervek szerint ősszel befejezik.

10 iskola 40 tanulója vett részt az idei Megyei Középiskolai Rendészeti Csapatversenyen Nagykállóban, melyet a Mátészalkai SzC és a Megyei rendőrfőkapitányság közösen szervezett. A tanulók 4 fős csoportokban, elméleti, műveltségi és gyakorlati, valamint fizikai feladatokban mérték össze tudásukat az egész napos rendezvényen. A pénteki verseny a regionális és az országos csapatversenyekre való felkészülésként is szolgált. A megmérettetésen a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulói is részt vettek. A megyében 11 iskolában folyik rendészeti képzés.

A tavaszi fáradtság időszaka a szokásosnál is megterhelőbb lesz a szervezetre idén - hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a végletek közt mozgó, változékony időjárás a klímaváltozás megjelenési formája, ezért igyekezni kell hozzászokni. Elmondta: talán soha nem vonult át annyi front Magyarországon, mint januárban és februárban. A változó éghajlat és az extrém időjárás miatt jelentősen megnőtt a frontérzékenyek száma, hiszen sok ember szervezete nem bírja követni a melegrekordok és a tartósan szeles, hideg időszakok közötti nagy ingadozásokat - fűzte hozzá.  A roppant változékony időjárás teljesen szokatlan és a következő héten is folytatódik - jegyezte meg Pintér Ferenc.

A közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. Naponta több bejelentés is érkezik a navhoz az adathalászatról, a csalók már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak. A NAV már nagyrészt elektronikusan kommunikál ügyfeleivel, az adathalászok pedig ezt használják ki, és megpróbálnak bizalmas információkat szerezni. A NAV nevében írt adó-visszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus levelek, SMS-ek olyan nyelvi fordulatokat tartalmaznak, amelyeket a hivatal nem szokott, érdemes gyanakodni pl tegezésnél. A csalók ügyfélkapus bejelentkezési adatokat, bankkártya adatokat kérnek. Leszögezték: a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat. A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, hasznos tanácsokat az NBSZ NKI oldalán lehet olvasni.

A felelős állattartást népszerűsíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kampánya, a Szabad a gazdi program - mondta Pallós László, a Nébih országos állatvédelmi főfelügyelője az M1 aktuális csatornán vasárnap. Hozzátette: a magyarok szeretik az állatokat, minden családra jut egy házi kedvenc, de a felelős állattartásban vannak még hiányosságok.  A program célja, hogy arra ösztönözze a leendő gazdikat, a vásárlás helyett inkább fogadjanak örökbe házi kedvencnek szánt állatokat.

Szinte megháromszorozódott a TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióban részt vevők és a helyszínek száma is a program 2011-es indulása óta – közölte a fenntarthatóságért felelős államtitkár. Weingartner Balázs azt mondta, mindezzel az összegyűjtött szemét mennyisége is arányosan nőtt. Az önkéntesek nem szedhetnek veszélyes, elektronikai hulladékokat, valamint építési törmelékeket – tudatta az államtitkár. Ezért a programot az önkormányzatoknak meghirdetett illegális lerakóhelyek felszámolására kiírt pályázattal egészítik ki. Weingartner Balázs reméli, hogy a szemétszedésnél szerzett tapasztalatok tovább erősítik az emberek hitét abban, hogy nem szabad szemetelni. Az idei TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! hulladékgyűjtési akciót március 18. és 24. között rendezik meg a Fenntarthatósági témahéttel együtt.

Vissza