Déli krónika 2019.03.08.

Nem változik a hulladékszállítás a nemzeti ünnepünkön. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint 2019. március 15. napján a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik. A nyíregyházi, nagyecsedi és kisvárdai Hulladékkezelő Üzemek, valamint a Nyíregyházi Hulladékudvarok március 15-én zárva tartanak.

  1. március 9-ig a Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban látogatható a HANGSZERT A KÉZBE- Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő programsorozat. Az ingyenes országjáró hangszerkiállítás egy könnyűzenei, népzenei, klasszikus zenei oktatási bemutató egyben, amely rendszeres időközönként más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a zenélés tanulásának lehetőségeire. A HANGSZERT A KÉZBE 2017 tavaszán indult és 25 városban került megrendezésre az elmúlt két évben, mely idő alatt összesen 71.000 látogatója volt.

A Megyei Kormányhivatal a Megyei Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Megyei Területi Szervezetével együttműködve létrehozott egy egyedi fejlesztésű alkalmazást, amelynek segítségével a vadgázolások alkalmával egyszerűen és gyorsan beazonosítható, hogy az adott terület mely vadásztársasághoz tartozik. Az alkalmazás tartalmazza az összes hivatásos vadász elérhetőségét, így a Tevékenység Irányítási Központból azonnal értesíteni tudják az illetékes hivatásos vadászt, aki azonnal a helyszínre tud indulni a szükséges intézkedések megtételére. Korábban sok gondot okozott, hogy mind a vadászterületek, mind az illetékes fővadászok beazonosítása sok időt vett igénybe. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal által elkészített alkalmazás először ebben a megyében került bevezetésre. A jövőben szeretnénk kibővíteni ennek a példaértékű együttműködésnek a kereteit és más területeken is hasznosítani az így szerzett tapasztalatokat. Az alkalmazás például hasznos lehet a jövőben az orvvadászok elleni fellépések során.

Kétszeresére nőtt a tarpai szennyvíztelep kapacitása a létesítmény korszerűsítésének köszönhetően. A beruházást a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat több, mint 380 millió forinttal támogatta. A korszerűsítésre azért volt szükség, mert a korábbi szennyvíztisztító telep hidraulikai kapacitása már nem volt elegendő. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő a megyei televízióban elmondta: a rendszer informatikailag vezérelt, minimális emberi beavatkozást igényel. Hozzátette, környezetvédelmi előnye is van a beruházásnak. A fejlesztést a tervezett időpontnál hamarabb sikerült befejezni a nagyközségben.

Lezárult a nyomozás a nagyecsedi gyilkosság ügyében. A police.hu információi szerint a Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya emberölés bűntett és fogolyszökés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást Z. Sándor 29 éves nagyecsedi lakos ellen. A nyomozás adatai szerint a férfi, a szabadságvesztés büntetésének végrehajtására kijelölt büntetés-végrehajtási intézetből engedélyezett eltávozásának időtartama alatt, 2018 nyarán Nagyecsed külterületén egy veszekedés során megölte 19 éves élettársát, majd elmenekült a helyszínről. Az ügyben beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a sértett halálát fulladás okozta.

Visszavonulóban a járvány. Tovább csökkent az influenza tünetek miatt orvoshoz fordulók száma; február 25. és március 3. között országosan 37 százalékkal kevesebb, 21 300 beteg volt, mint az azt megelőző héten - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből. Az előző héthez hasonlóan az ország valamennyi közigazgatási területén, így Szabolcsban is csökkent a betegszám, és a korösszetételében sincs változás. A járvány visszavonulóban, a nyíregyházi kórházban már feloldották az elrendelt látogatási tilalmat.

Hamarosan lejárnak a diákigazolványokon szereplő érvényesítő matricák. A 2018/2019-es őszi félévre vonatkozó érvényességi idő a hónap végén, vagyis március 31-én megszűnik. A diákoknak érdemes nem az utolsó napokra hagyniuk az új matricák beszerzését, melyeket már átvehetnek az intézményekben. A következő félévre szóló érvényességi idő október 31-én jár majd le.

2020-ra minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós kiemelte, az állam ezzel 1,6 milliárd forinttal tehermentesíti a családok kasszáját. A támogatás célja a családok tehermentesítése, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint hogy a kormány olyan minőségi tankönyvellátásban részesítse a diákokat, amely megfelel a 21. század kihívásainak. Kásler Miklós kitért arra is: tavaly lejárt a legtöbb tankönyv megjelentetésének engedélye, ezért az állam átveszi a nemzetiségi oktatáshoz szükséges és a pedagógusok által magas színvonalúnak ítélt tankönyveket. Ez a kormánynak 1,6 milliárd forintos kiadást jelent – tudatta.

A hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása lép hatályba július 1-jén - közölte Gulyás Gergely a kormányinfon.  A bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető - tájékoztatott, hozzátéve, hogy a kormány, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtja a szükséges törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek. A miniszter hangsúlyozta, a kormány célja, hogy javuljanak a népesedési folyamatok. A falusi csokkal kapcsolatban is döntött a kabinet, és a korábban ismertetettnél kedvezőbben határozta meg a települési kört, így minden olyan kistelepülés, szám szerint 2373, részt vehet a programban, ahol csökkent a népesség.

Tavaly csaknem 100 ezer motoros e-matricát (D1M) vásároltak Magyarországon - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-vel. Az adatok szerint ebből magyar motorokra több mint 65 ezret, külföldire pedig több mint 32 ezret vettek. Továbbra is a 10 napos matrica a legnépszerűbb a motorosok körében, az értékesített darabszám megközelíti a 82 ezret, a tavaly májusban bevezetett havi motoros matricából több mint 16 ezer fogyott.  A NÚSZ Zrt. arra is kitért, hogy a jó időnek köszönhetően a motoros szezon a szokottnál hamarabb elkezdődött, a motorkerékpárosok száma általában júliusban éri el a csúcspontot.

Közel kétszázezren fizették már vissza diákhitelüket, a törlesztési idő átlagosan hét és fél év – tudta meg a Magyar Hírlap. A 2018/19-es tanév első félévére vonatkozó adatok szerint a Diákhitel1 új hitelfelvevői 2738 szerződést kötöttek 837 millió forint értékben, így jelenleg 12 794 szerződés van érvényben, a Diákhitel2 új hitelfelvevői pedig 4670 szerződést kötöttek 1314 millió forint értékben, ezzel összesen 13 985 szerződésre folyósítottak hitelt – mondta a lapnak Bednárik András, a Diákhitel Központ munkatársa. Hozzátette: mindkét hitelt jellemzően a 18-25 éves korosztály veszi igénybe. Az érintett adósok igen fegyelmezett törlesztők, ennek is köszönhetően csökken évek óta a Diákhitel1 kamata, amely jelenleg rekordalacsony, 2,2 százalékos. A felvehető összeg tavaly emelkedett, akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, illetve tanulmányi félévenként egy összegben 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Diákhitelt negyvenöt éves korig lehet kérni és folyósítani.

Vissza