Déli krónika 2019.03.07.

A Városi Szociális Központ ismét Alzheimer Cafét szervez Fehérgyarmaton, a Centrál Étteremben. Március 12-én délután fél 5-től várják az érdeklődőket. A jelenlévők a beszélgetés során válaszokat kaphatnak a betegséggel kapcsolatos kérdéseikre, megoszthatják tapasztalataikat, aggodalmaikat. A meghívott szakember dr. Kovács Tibor pszichiáter. A beszélgetés központi témája ezúttal a mentális romlás nyomán a kommunikációban bekövetkezett változások lesz. A rendezvény háziasszonya Nagyné Koncz Marianna, a Szociális Központ igazgatója.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 4139-es jelű Sonkád-Kispalád összekötő út 3,6 kilométeren teljes körűen újult meg, mintegy 163,6 millió forintból. A munkálatok során kiegyenlítő réteget aszfalt kopóréteget építettek be. Az útburkolat mellett a szilárd burkolatú útcsatlakozások új aszfaltréteget kaptak, a földes bejárókat zúzottkővel stabilizálták az út ingatlan határáig. A meglévő 6 méter szélességű burkolat felújításával párhuzamosan az árkokat kitisztították és töltésanyaggal padkarendezést végeztek – közölte a MK. A TOP keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 67 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.

Nagyszabású koncertek, művészeti bemutatók, fesztiválok, gálák: minden hétre jut valamilyen program Vásárosnaményban. A Bereg szíve ebben az évben ünnepli várossá válásának negyvenedik évfordulóját. A hagyományos programok mellett számos, az elmúlt négy évtizedre visszatekintő rendezvényt tartanak a vásárosnaményi intézményi és civil szervezetek. A színes és változatos programkavalkádból mind a négy településrész szervesen kiveszi a részét. Várostörténeti vetélkedőt, irodalmi és rajzpályázatot hirdetnek, sportversenyeket, így nemzetközi kerékpárversenyt és Sárkányhajó Roadshow-t rendeznek. Emellett több, Vásárosnamény múltját és jelenét felölelő kiadvány megjelentetését tervezi az önkormányzat.

Közel 24 millió forint értékű csempészett cigarettát találtak két férfi autójában a rendőrök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint a járőrök kedd reggel Tiszakóród és Túristvándi között akartak két autót ellenőrizni, a sofőrök azonban a jelzésüket figyelmen kívül hagyva nagy sebességgel továbbmentek Túristvándi felé.  A riasztott rendőri egységek az egyik autót Győrtelek és Tunyogmatolcs között egy fának ütközve, a másikat Túristvándi külterületén, az út mellett hátrahagyva találták meg. Mindkét jármű utas- és csomagterében nagy mennyiségű, összesen 17 ezer doboz csempészett cigaretta volt. A két sofőrt, egy 26 éves ukrán-magyar kettős állampolgárt és egy 43 éves sonkádi férfit a helyszín közelében elfogták, őket és a dohányárut átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársainak - olvasható.

Farkas József r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány értékelte a főkapitányság 2018. évi tevékenységét, a főkapitányság nyíregyházi objektumának dísztermében. Értékelésében hangsúlyozta, hogy a korábbi évek mutatóihoz képest csökkent a regisztrált, kiemelten a lakosság szubjektív közbiztonságérzetét leginkább befolyásoló közterületi bűncselekmények száma. Szó volt a bűn- és baleset-megelőzési tevékenység fontosságáról, a főkapitányság konstruktív és hatékony együttműködésének szerepéről az önkormányzatokkal, a társszervekkel és a Polgárőrséggel. Az értekezlet meghívott vendégei közül többen méltatták hozzászólásaikban a megye rendőreinek munkáját, elhivatottságát, köszönetüket fejezték ki és gratuláltak az eredményekhez. A beszámoló végén a tábornok megfogalmazta a 2019. év legfontosabb célkitűzéseit és megköszönte az állomány lelkiismeretes szakmai hozzáállását.

Járványszerűen nő a vesebetegek száma, világszerte mintegy ötszázmillió embert érint a probléma, közölte Dr Szegedi János belgyógyász a megyei televízióban. A rizikófaktorok közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás és az elhízás is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három centrumban kezelik a betegeket, Kisvárdán, Mátészalkán és Nyíregyházán. Számuk évről-évre emelkedik, jelenleg közel 400 fő.

Két tehergépjármű ütközött a 4-es főúton, Újfehértó közelében – írja a Szabolcs Online. A Debrecen felé haladó sávban egy fával rakott pótkocsit vontató teherautó és egy tejszállító ütközött össze tisztázatlan okból. A járművek beásták magukat a padka laza homokjába. A balesetben személyi sérülés nem történt, de a műszaki mentéshez az újfehértói tűzoltók mellett a nyíregyházi darut is a riasztották. A rendőrség felvette az adatokat, a járműveket visszacsörlőzték az útra, addig teljes útzár volt érvényben.

Két program keretében, mintegy 400 millió forintos támogatásból zárkóztatnák fel a hátrányos helyzetben élőket Kislétán. A 400 milliós összeg felét infrastrukturális fejlesztésekre fordítják, öt szociális bérlakást is építenek, melyekbe rászoruló családokat költöztetnek, a fennmaradó részt oktatásra és képzésekre költik majd. A fejlesztéstől azt várják, hogy előremozdítja a település életét.

Beszterec-Tiszatelek és Újdombrád települések részvételével közös szennyvízelvezetési agglomerációt alakítanak ki tiszateleki központtal, amelynek építését szerdán kezdték meg. A településeken közüzemi csatornahálózat jelenleg nincs. A közintézmények és lakóházak szennyvizeit közműpótló műtárgyakban helyezik el, melyek jelentős része szakszerűtlen kialakítású szikkasztóként üzemel. A szennyvízgyűjtőkből a szennyvizet jelenleg szippantós kocsival szállítják el, ami jelentős anyagi kiadással jár az itt lakók számára.

Két mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban. A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kis termetű szarvasmarhára emlékeztető takint 2009 óta tartja az állatpark. Az eddig egy ivarérett hímből, két ivarérett nőstényből és két borjúból álló csordában - két hónap eltéréssel - két utód is született - közölte Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető-szóvivő. Az állatkertekben igazi ritkaságnak számító takinokból a világon mindössze négyszáz egyed látható mesterséges körülmények között. A nemrég született takin féltestvérek 220 nap vemhesség után jöttek világra, pár órával születésük után már lábra is álltak. A kis bikákat anyjuk naponta többször szoptatja, egészen kilenc hónapos korukig. A hideg ellen vastag bundájuk védi meg őket, különleges orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. Táplálékuk különféle növényekből áll, a fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el. Mivel természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

Május 26-án este 11-kor teszi közzé az Európai Parlamenti választások eredményét a Nemzeti Választási Iroda - közölte a szervezet elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a hivatalos adatokat csak azután lehet közölni, ha valamennyi szavazóhelység bezárt az unióban. A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszélt, hogy eddig tíz párt jelentette be indulási szándékát az európai parlamenti választásokon. Az induláshoz a szervezeteknek legalább 20 ezer ajánlást kell összegyűjteniük.

Vissza