Déli krónika 2019.03.05.

A Fehérgyarmati Járásbíróság a Szatmárcsekei Kölcsey Ferenc Általános Iskola 34 diákját, 7. és 8. osztályos tanulóit fogadta 2019. március 1-jén, a Nyitott Bíróság program keretében. A diákok dr. Rozsályi Sándor bíró vezetésével egy büntetőügy tárgyalásán vettek részt, amelyen az ügyészség a vádlottat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt állította bíróság elé. A tárgyalást követően dr. Fekete-Lupcsa Anita bírósági titkár tartott előadást a bíróság működéséről, az egyes eljárások menetéről, főként a fiatalkorúakat érintő szabályokról, az ügyfélfogadás és az „Ügyfélsegítő” jelentőségéről. Fény derült az interneten fiatalokra leselkedő veszélyekre, és azok elkerülésének módjaira is. Az előadást követően a tanulók megtekintették a járásbíróság épületét, többek között a büntető, polgári, szabálysértési irodákat és az előállító helyiséget.

Rajzpályázatot hirdet II. Rákóczi Ferenc emlékévének tiszteletére Cégénydányád község önkormányzatának Népi játszóudvara! A pályázatokat 3 kategóriában várják és díjazzák: óvodás, 1-4. osztályos és 5-8 osztályos korcsoport. A rajzokat március 20-ig lehet beküldeni, március 23-án pedig eredményt is hirdetnek. Az alkotásokat személyesen vagy postai úton várják.

Ecsedi-láp emléknapja várják önt is, március 6-án 17 órától Nagyecseden, a Berey József Helytörténeti Gyűjtemény és Galériába. Köszöntőt mond Kovács Lajos polgármester, Élet az Ecsedi Lápon címmel pedig előadást tart Somlai Tibor aró, akinek két könyvét is bemutatják az eseményen Murguly László Csabáné, a Művelődési Ház igazgatójának segítségével.

Többek között oktatással, egészségügyi szűrésekkel, valamint szolgálati lakások építésével segíti a szegregátumban élők helyzetének javítását Milota. A településen kettő darab 200 millió forintos projekt indult. A feltételeknek eleget tevő lakosok olyan képzéseken vehetnek részt, amelyek hosszú távon jelentősen segítheti a megélhetésüket. A második projekt keretében pedig szolgálati lakások épülnek majd. A támogatást az Európai Unió és a Magyar állam nyújtotta.

A Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen tartottak terület-ellenőrzést Beregdaróc külterületén, szombat éjjel. A hatóságok munkatársai árucsempészésre utaló nyomokat követve a határtérségben több személyt észleltek, akik a hátukon dobozokat cipeltek. Felszólították a személyeket, hogy igazolják magukat, aminek nem tettek eleget, majd a mesterládákat hátrahagyva futni kezdtek. Az egyenruhások utolérték és elfogták a három ukrán állampolgárságú férfit, akik az eljárás adatai szerint még aznap érvényes ukrán útlevéllel léptek be a tiszabecsi átkelőn Magyarország területére. A hátrahagyott 18 mesterláda összesen 10900 doboz csempészett cigarettát tartalmazott. A rendőrök az ukrán férfiakat a 15 millió forintot meghaladó értékű dohányáruval együtt átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

Műszaki meghibásodás miatt a vasúti átjáróban rekedt egy személygépkocsi Tornyospálcán hétfő este. A kisvárdai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd drótkötél segítségével levontatták a sínekről. Személyi sérülés nem történt.

Nem kedvez a jelenlegi időjárás a méhcsaládoknak. A sok csapadék és a hirtelen jött tavasz nem segíti a méhészek évkezdését. Tavaly nyáron az ország minden területéről jelentettek tömeges méhpusztulást, aminek negatív hatásait nehezen heverték ki a méhekkel foglalkozó gazdálkodók. A kedvezőtlen körülmények miatt idén tavasszal meglehetősen vontatott a méhek fejlődése. Az áttelelő méhek 10–12 °C-os levegő hőmérsékletben kezdik meg az első kirepüléseiket a kaptárból.

A márciusi fizetéssel érkezik a kormánytisztviselők megemelt bére - közölte a Miniszterelnökség. A közszféra béremelési programjának következő lépéseként most átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban és a háttérintézményeknél dolgozó kormánytisztviselők bére. A kormánytisztviselők január 1-től váltak jogosulttá a megemelt illetményre. A márciusi illetmény kifizetésével egyidejűleg, áprilisban kerül sor a január-februári illetménykülönbözet kifizetésére is. Átlagosan 30 százalékos béremelés történik, de ez egyénenként eltérő lehet a munkáltató döntése alapján. Idén összesen 40 milliárd forintot fordít a kormány a közigazgatási bérek rendezésére. A kormánytisztviselők a februári fizetésükkel egy összegben megkapják a fel nem használt szabadságuk megváltását is.

Nyilvántartásba vette az első pártokat a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).  Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette a Demokratikus Koalíciót és a Jobbik Magyarországért Mozgalmat. Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választását május 26-ára tűzte ki Áder János köztársasági elnök. Az EP-választás listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a párt vagy pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

Várhatóan két év múlva szűnik meg az évenkénti kétszeri óraátállítás az Európai Unióban, miután támogatta az erre vonatkozó javaslatot az Európai Parlament illetékes szakbizottsága. Az indítvány hamarosan a plenáris ülés elé kerülhet, ami után a tagországok kormányait tömörítő tanács és az EP dönt majd a téli-nyári időszámítás 2021-es eltörléséről.

Jön az újabb poloskainvázió. A jó idő miatt megindul a kirajzás. Más inváziós rovarok tömeges felbukkanására is számíthatunk. Merkl Ottó biológus az RTL Klub Híradójában arról beszélt, hogy nemcsak a földeken, mindenhol több kártevőre lehet számítani a szokatlan meleg miatt. A szakértő szerint idén is lesznek úgynevezett inváziós rovarok, ilyen az ázsiai márványpoloska, a harlekin katica, és egyre több új lepkefaj rághatja le a haszonnövényeket.

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek kiváltása - közölte a Világgazdasággal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) elnöke. A Világgazdaság keddi számában megjelent cikk szerint a termék mellé ezentúl a gyógyszerészeknek tájékoztatót is kell adniuk, amelynek tartalmaznia kell egyebek között, hogy "a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt", és "a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt". A lap szerint Magyarországon a lakosság fele használt már alkalomszerűen valamilyen homeopátiás készítményt. A homeopátia népszerű, a megkérdezettek 57 százaléka bízik benne akár kiegészítő kezelésként, akár önállóan alkalmazva. A homeopátiás gyógyszerek termelői áron számítva megközelítőleg a teljes hazai gyógyszerpiac 0,32 százalékát teszik ki - tudta még meg a Világgazdaság.

Vissza