Déli krónika 2019.02.13.

A Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Kölcse belterületén akartak ellenőrizni egy személygépkocsival közlekedő férfit szombat este. A sofőr a rendőri jelzésre nem állt meg, hanem nagy sebességgel továbbhajtott a járművel. A rendőrök követték a személygépkocsit, amely végül Sonkád belterületén állt meg. A gépkocsi 33 éves sofőrjét és annak 35 éves utasát elfogták, majd átvizsgálták az utas- és csomagteret, melyben hatezer doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak. A rendőrök a 33 éves és a 35 éves magosligeti lakosokat, valamint a közel nyolc és fél millió forint értékű dohányárut átadták a további eljárást lefolytató Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

Mintegy 300 millió forintból fejlesztik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén a fizioterápiás járóbeteg szolgáltatásokat. A program az infrastrukturális fejlesztések mellett felújításokat, akadálymentesítést, valamint több nagy értékű eszközbeszerzést is tartalmaz. A fehérgyarmati telephelyen komfortjavító légtechnikai berendezéseket telepítenek a járóbeteg szakellátás folyosójára, Mátészalkán szintén hasonló beruházás valósul meg.

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be. A jelentkezéseket február 20-ig kell hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

Február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe - közölte az Oktatási Hivatal. A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlap-kitöltő program erre létrehozott felületén. A kitöltött dokumentumokat aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség. Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 49,5 pontot; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 55 pontot; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 55,4 pontot értek el, ami alacsonyabb a tavalyi eredményeknél.

Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a vasárnap tartott évértékelő beszédében. Eszerint, minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani. Már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállalnak a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak autóvásárlásra. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást is, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt. Bevezetik a nagyszülői gyedet (gyermekgondozási díjat), így a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett.

Magyarország nyerte el a három állomásból álló idei jet-ski Európa-bajnokság második futamának rendezési jogát, a június 13-16-án a Nyíregyháza melletti Levelek víztározóján sorra kerülő versenyen 20 ország mintegy 150 versenyzője vesz részt - jelentették be sajtótájékoztatón a nyírségi megyeszékhelyen. Szabó Tünde, a rendezvényt támogató Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára elmondta, Nyíregyháza és környéke a technikai sportok központjává kezd válni, mivel a jet-ski mellett a rali Eb egyik futamát is a szabolcsi nagyvárosban rendezik meg. Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke kiemelte: az idei bajnoki mezőny Magyarország mellett Portugáliában és Horvátországban találkozik. Húsz ország mintegy százötven versenyzője tizenkét - többek között gyorsasági, runabout, ski, szlalom és freestyle - kategóriában áll majd rajthoz. A magyar válogatott keret jelenleg tizenöt versenyzőből áll, a májusi országos bajnokság után azonban bővülhet a létszám.

A Világgazdaság arról ír, hogy a novemberi 7-8 százalékos emelés után hamarosan újabb 6 százalékkal emelik a liszt átadási árát a malmok. Az áremelést a búza további drágulásával, a 8 százalékos minimálbér-emeléssel és a 25-30 százalékos áramár-növekedéssel indokolják az érintettek.

Az idén 2-3 hétre, autóval, belföldre és hotelben megszállva tervezi az utazását a magyarok többsége, a tendencia nem változott, tavaly is az ilyen utazások voltak a legnépszerűbbek – derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital év eleji kutatásából. A felmérés szerint sokan többször is útra kelnének idén, a többség olyan helyre menne, ahol még nem járt. A tervek szerint a válaszadók 81 százaléka belföldön fog pihenni 2019-ben, de ezzel párhuzamosan 58 százalék európai, nem szomszédos országba is tervez utazást. A válaszadók fele szomszédos országban pihenne. A városlátogatás, a wellness és a vízparti nyaralás továbbra is a három legnépszerűbb program. A kutatás kitért arra is, hogy a legtöbben autóval terveznek utazni.

Sikerült lépcsőzetesen 40 százalékkal megemelni a 2007 óta stagnáló klasszikus képzési és a szociális ösztöndíjakat – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A politikus szerint a duális képzés elsősorban gazdaságtudományi, agrár-, informatikai és műszaki területen valósult meg, amelynek előnye, hogy a diák nemcsak gyakorlatot tud könnyen szerezni az adott ágazatban, de kölcsönös bizalom esetén akár biztos munkahelyet is. Horváth Zita ugyanakkor elismerte: a felsőoktatási béreket rendezni kell, hogy ne érvényesüljön a piac elszívó hatása.

Megkezdte a felkészülést az európai parlamenti választás lebonyolítására a Nemzeti Választási Iroda. A testület tájékoztatása szerint zajlik a területi választási szervezetek munkatársainak képzése és megtörtént a szavazókörök felülvizsgálata is. Március 21-től lehet a választási kérelmeket, mint például az akadálymentes szavazókör igénylését, az átjelentkezést, vagy mozgóurna kérését benyújtani.

Vissza