Déli krónika 2019.02.08.

Fagylaltoskocsinak ütközött autójával egy férfi, aki nem állt meg egy rendőri igazoltatásnál. Az autós üldözés közben Tunyogmatolcson, Györteleken és Kocsordon is keresztülszáguldott, végül Mátészalkán fogták el, miután karambolozott. A férfi valószínűleg drogot használt, ezért nem állt meg.

A miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára szerint olyan közigazgatás kell, amely képes megtartani magyar kultúrát, és megőrizni azt a következő generációknak is. Tuzson Bence csütörtökön Nyíregyházán, az Épületenergetikai fejlesztések a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalnál című projekt átadási ünnepségén azt mondta, a közigazgatás olyan összetett rendszer, amely a gazdasághoz, az oktatáshoz, a kultúrához, és a gyermekvállaláshoz is kacsolódik. Az államtitkár elmondta: nemcsak jobb olyan helyen dolgozni, ahol a körülmények kielégítőek, de azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarországon az épületekben használjuk az energia 40 %-át. Az országban, átlagban egy februári napon 6500 MW-nyi áramot használunk, míg megtermelni csak 3500 MW-nyit tudunk. Hogy Magyarország e tekintetben is a saját lábára álljon, két dologról beszélhetünk: egyrészt a Paksi beruházás, másrészt az épületek energetikai korszerűsítése – tette hozzá. A projekt keretében a kormányhivatal négy nyíregyházi, és egy-egy nagyhalászi, rakamazi és záhonyi épületének az energetikai korszerűsítését oldották meg mintegy egymilliárd forint hazai forrásból - hangzott el az átadási ünnepségen.

Finn módszerrel végeztek ittasság-ellenőrzést a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság munkatársai a város területén 2019. február 5-én. A rendőrök összesen 237 járművezetőt ellenőriztek, akik közül egy sofőr bizonyult ittasnak. A járművezetővel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés ideje alatt a rendőrök biztonsági öv használatának elmulasztása miatt öt fővel szemben intézkedtek. Kisebb súlyú közlekedési szabálysértés elkövetése miatt hét járművezetővel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, egy járművezetővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, egy fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta az ittas járművezetés és kábítószer birtoklásának vétsége miatt B. K. vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 4 év börtönbüntetést, 4 év közúti járművezetéstől eltiltást és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést – közölte a Törvényszék.  A tényállás szerint a vádlott tavaly tavasszal alkoholfogyasztás után gépkocsijával lesodródott az útpadkára, és elütötte a vele szemben szabályosan közlekedő gyalogos hölgyet. A vádlott autójával megpördült az úttesten, majd a balesetet észlelve felhívta a segélyhívót, és elment a helyszínről. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A bíróság megállapította, hogy a vádlott szervezetében nemcsak alkohol, hanem kábítószer jelenlétét is kimutatta a gyorsteszt. Az ítélet jogerős.

Csütörtök hajnalban az ukrán határőrség a magyar szervekkel együttműködve akadályozott meg egy csempésztevékenységet. Az ukrán határőr járőr a Tiszában úszó csónakot fedezett fel, benne egy ismeretlen személlyel. A személy miután meglátta a határőröket, kikötött magyar területen, és elmenekült. Az ukrán határőrök azonnal értesítették a magyar kollégáikat, és megkezdték a terepkutatást további csempészek felkutatására. Az operatívan összehangolt munka eredményeként a magyar bűnüldözői szervek 20 perc múlva értesítették az ukrán hatóságokat hogy a folyóparton kikötött csónakban előtaláltak hét mesterkartonban 3500 doboz cigarettát.

17 település több ezer lakosa számára vált biztonságossá az orvosi ügyelet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik beruházásnak köszönhetően. A Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás nyírbátori székhelyén több mint 40 millió forintból újították meg az erre alkalmas épületet. Ezentúl a hét minden napján, két orvossal látják el a térség lakóinak orvosi ügyeletét.

Kigyulladt egy körülbelül 50 négyzetméteres családi ház egyik helyisége február 7-én este Tiszavasváriban, a Gépállomás utcán. A tűzhöz a hajdúnánási hivatásos és a tiszavasvári önkormányzati tűzoltók érkeztek, akik a műveleti szolgálat irányítása mellett, két vízsugárral oltották el a lángokat, majd elkezdték az épület átvizsgálását és átszellőztetését.

Kötelező lesz a nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási felvételihez. A minisztérium nem tervezi a dátum elcsúsztatását, az ezzel ellentétes sajtóhírek tévesen jelentek meg – tudta meg a Magyar Nemzet. A pénteki lapszámban kiemelték: nincs és nem is várható semmilyen változás a 2014 végén kihirdetett rendelkezésekben, amelyek szerint 2020-tól a felvételnek a felsőoktatásba alapfeltétele lesz egy legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat, valamint minimum egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél. Utóbbi alól kivétel a művészeti képzési terület – közölte a Magyar Nemzettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Nemzeti alaptanterv legalább 936 nyelvórát biztosít a diákoknak az érettségiig a közoktatásban, aminek a szakember szerint bőven elegendőnek kellene lennie egy nyelvvizsga megszerzéséhez. Berényi Milán úgy vélekedett, hogy erős motiváció esetén egy év alatt is el lehet érni a középfokú szintet.

A Népszava összeállításából kiderül: a magyar felnőtt lakosság csaknem 40 százaléka érezte már úgy, hogy hátrányos megkülönböztetés éri. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke a lapnak elmondta: a leggyakrabban valamilyen fogyatékosságot érintenek a panaszok, de előfordulnak például diszkriminiatív álláshirdetések és a legdinamikusabban növekvő hátrányos megkülönböztetési ok a vagyoni helyzet és a társadalmi származás.

A tavaly az utolsó negyedévben 11 százalékkal, 993 forintra ugrott a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. A Trenkwalder mintegy 7 ezer ember béradatait feldolgozó elemzéséből kiderül, a fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1030 forintos, míg a betanított munkát végzők 955 forintos átlagos órabérre számíthattak - írja a napi.hu. Régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár 40 százalékkal is eltérhetnek az órabérek: míg Dél-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön 800 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Közép-Dunántúlon már átlépte az 1100 forintos szintet is. A szakmunkások Nyugat- és Közép-Magyarország kiemeltebb régióiban pedig már 1200 forintnál magasabb átlagos órabérrel számolhatnak. Idén újabb nyolc százalékkal nőtt a minimálbér, ami a fizikai órabérek alakulására is komoly hatást gyakorol, de a vállalatok jelentős részét érintő munkaerőhiány és a felgyorsult fluktuáció is azt valószínűsíti, hogy az első negyedévben újabb ugrás következik be az órabérek szintjében.

Vissza