Déli krónika 2019.02.06.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sikeres pályázatának köszönhetően Vásárosnaményi Járásban Egészségfejlesztési Iroda működésének megkezdésére került sor 2018. március 1-től a Vásárosnaményi Kórházban. Az EFI célkitűzése az egészségügyi ellátórendszer – elsősorban primer prevenciós funkcióinak, a lakosság egészségtudatosságának növelése és az egészségfejlesztés. A két éves támogatási időszakban megvalósítani kívánt egészségfejlesztési színtérprogramok palettája széleskörű, az érintett járás szinte minden települését bevonva mások mellett mozgásprogramok, táplálkozási tanácsadás valamint egészségi állapotot felmérő alkalmak, életmódváltást ösztönző klubfoglalkozások, mentális egészségfejlesztési alkalmak biztosítanak mindazoknak lehetőséget, akiknek szilárd elhatározásuk van az életmódjukon változtatni. A szerteágazó programsorozatán kívül, az Iroda működésének eredményessége és hatékonysága abban rejlik, hogy helyben, a lakossághoz közel biztosítja a szakembereket.

Zöldség-gyümölcs és egyéb élelmiszer szállítására is alkalmas kisteherautót vehetett át Pusztadobos Önkormányzata, a Mezőgazdasági Start Program keretében. Dani Attila Pusztadobos polgármestere elmondta: a helyileg megtermelhető zöldségekben és gyümölcsökben önellátó, de eddig megtermelt mennyiség, illetve a már kész termékek, a konzervek, befőttek szállítása akadályba ütközött. A most megvásárolt kisteherautó a közfoglalkoztatásban megtermelt termények szállításában nagy segítséget nyújt majd a kertekben dolgozó munkásoktól kezdve, a raktárba be és kitároláson keresztül a helyi konyhán dolgozóknak egyaránt.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság munkatársai a város baleseti szempontból frekventált útkereszteződéseit ellenőrizték február 3-án. Szolgálati idejük alatt a Szabadság tér és a Szentvér utca kereszteződésében tetten értek egy külföldi állampolgárt, aki személygépkocsival közlekedve az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyva behajtott az útkereszteződésbe, és nem adott elsőbbséget egy védett úton közlekedő gépjárműnek, akinek sofőrje hirtelen fékezésre és megállásra kényszerült. Az eset során személyi sérülés nem történt. A rendőrök a külföldi szabálysértőt a rendőrkapitányságra előállították és a szabálysértés miatt gyorsított eljárásban pénzbírságot szabtak ki rá.

Őzzel ütközött, majd árokba csapódott egy gépkocsi a Nyírgyulajt és Ófehértót összekötő úton, előbbi településhez közelebb. A járműben négyen utaztak, mindannyian megsérültek. Egyiküket a nyírbátori hivatásos tűzoltók a mentőkkel együttműködve emelték ki az autóból. Az érintett útszakaszt lezárták a beavatkozás idejére.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetősége 2019. február 5-től kiterjesztette a látogatási tilalmat a Jósa András Oktatókórházban, így az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály Belgyógyászati Intenzív részlege, a Sürgősségi Betegellátó Osztály Intenzív részlege, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, a Gyermekosztály és a Pulmonológiai Osztály mellett a Hematológiai Osztályon is tilos a látogatás.

ÁTADTÁK A "MÁTÉSZALKA VÁROS KIVÁLÓ VÁLLALKOZÁSA" DÍJAKAT - Nagyszerű hangulatú este keretében ünnepelték Mátészalka vállalkozásait. Az eseményről Hanusi Péter a város polgármestere adott hír a legnagyobb közösségi oldalon. A jelenlévők számára Adózás és adóztatás címmel dr. Kazsuk Attila a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója tartott előadást, illetve dr. Nagy Ervin Miklós foglalkoztatási főosztály-vezető tájékoztatta a jelenlévőket a megyei foglalkoztatási együttműködési lehetőségekről.

Mintegy tízezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a 2. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és 18. Nemzetközi Böllérversenyen február 16-án Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. A gasztronómiai program reggel hat órakor huszonnégy mangalica leölésével veszi kezdetét a Sóstói Múzeumfaluban. A főzőversenybe benevezett tizenhét csapat böllérjeinek munkáját szakmai zsűri értékeli csakúgy, mint a hús előkészítését és a nap végén a legízesebb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, valamint a legjobb fogópálinkát és forralt bort. A csapatok nemcsak a vágási, húsfeldolgozási és szakácsismereteiket mérik össze, hanem a közönséget is igyekszenek jóllakatni, mivel kóstolásra kötelezően kétszáz adag ételt kell elkészíteniük. Ez körülbelül két tonnányi ételt jelent majd. A közönség szórakoztatásáról egész nap könnyűzenei előadók és néptáncegyüttesek gondoskodnak, a gyerekeket pedig kirakodóvásárral, játszóházzal és fedett körhintával várják a Sóstói Múzeumfaluban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a kiskorú diákok tanítási időben történő csellengésére, az áldozattá és az elkövetővé válás megelőzése érdekében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Érkerti Rendőrőrsének munkatársai közösen ellenőrizték Nyíregyháza vasútállomáson az iskolaidőben felügyelet nélkül csellengő, tanköteles korú diákokat. Az ellenőrzés során egy fiatalkorú személyt találtak, aki a körözési rendszerben eltűntként szerepelt. A kiskorút előállították a rendőrőrsre, majd meghallgatását követően visszaszállították abba a gyermekotthonba, ahonnan engedély nélkül távozott. A rendőrség rendszeresen tart ifjúságvédelmi ellenőrzéseket. A program célja kettős: a fiatalok felelősségérzetének fokozása, valamint védelmük, hogy az iskolakerülés, vagy a szökés ideje alatt nem váljanak bűncselekmény áldozatává, elkövetőjévé.

Helyes életmóddal megelőzhető a daganatos megbetegedések harmada - közölte a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Rozványi Balázs a hétfőn tartott rákellenes világnaphoz kapcsolódóan azt mondta, az egészséges táplálkozás, a mozgás és a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.  Fontos továbbá, hogy mindenki járjon szűrésekre, figyeljen oda a testére, és változás esetén - például anyajegy megnagyobbodása, nagymértékű fogyás, huzamos ideig tartó köhögés - vizsgáltassa ki magát. A daganatos betegségek gyógyítása annál eredményesebb, minél hamarabb megkezdik. Az elnök elmondta: 2040-re körülbelül tízszázalékos csökkenés várható a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Ez szerinte az egészségtudatosabb életmódnak és a jobb gyógyítási feltételeknek lesz köszönhető.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívta a figyelmet, hogy 2018 óta mindaddig figyelembe veszi az egyházak javára korábban tett 1 százalékos szja felajánlást, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik kedvezményezettet, vagy korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja. Az automatizmus a civil kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat számára tett felajánlásoknál nem működik, javukra minden évben rendelkezni kell. Aki tavalyi nyilatkozatát idén visszavonná, mivel most nem kíván technikai számos bevett egyházra nyilatkozni, korábbi nyilatkozatát visszavonhatja a nyilatkozati lapon is. A tavalyi rendelkezés visszavonása után idén már nem lehet megjelölni másik egyházat. Az szja 1+1 százalék felajánlási rendszerének alaptézise továbbra is az, hogy egy felajánlási időszakban, kedvezményezetti szféránként (civil szféra, technikai számos szféra) csak egy-egy nyilatkozat nyújtható be.

Kilenc év alatt nagyjából 2250 milliárd forint maradhat adó- és járulékkedvezményként a családoknál – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A pénzügyminiszter helyettese elmondta, hogy a pénzügyi kormányzat számításai szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is több mint egymillió szülő érvényesít adó- és járulékkedvezményt, miközben a családoknál maradó összeg jóval túllépi az eddigieket. 2019-ben mintegy 355 milliárd forinttal növelheti a szülők anyagi mozgásterét a gyermekek után járó köztehermérséklés. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, a szocialista kormányzás utolsó évében mindössze 12 milliárd forint maradt adókedvezmény formájában a családoknál. A következő évben, a Fidesz-KDNP-kabinet új adórendszerének szabályai nyomán az összeg 180 milliárdra ugrott, majd a következő két évben is ehhez hasonló summán osztozhattak az érintett adófizetők.

Vissza