Déli krónika 2019.02.05.

Újabb megyei egészségügyi intézményben, ezúttal a kisvárdai kórházban rendeltek el látogatási tilalmat. Dr. Hegyi Henrik főigazgató tájékoztatása szerint február 4-től az influenzaszerű megbetegedések gyakoriságának növekedése miatt a kisvárdai Felső–Szabolcsi Kórház egészén, a fekvőbeteg osztályokon él a látogatási tilalom, visszavonásig.

Különleges biblia kiállítás látogatható még február 6ig, a csengeri O’sváth Gyűjtemény épületében. Egyebek mellett ott van a vizsolyi bibliának egy mása, ami ugyanazzal a technológiával készült, mint az eredeti. A nagykárolyi származású Károli Gáspár református lelkész volt az első, aki teljes egészében magyar nyelvre fordította a Szentírást. A gönci esperes kéziratait tanítványa, Szenczi Molnár Albert gyalogosan vitte Göncről Vizsolyba, ahol a nyomda működött. A vizsolyi biblia végül 700-800 példányban készült el 1590 júliusára. Ezt a bibliát nyomtatták újra szintén Vizsolyban, ahol Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem egykori kúriájában újra felállították a biblianyomtató műhelyt. Ezen újranyomtatott példányok egyikét lehet megtekinteni a kiállításon – közölte a KM-gal Melan Karolina, az O’svát Gyűjtemény intézményvezetője.

Vaskos bevételük származik az önkormányzatoknak a helyi iparűzési adóból, 2017-ben nagyjából 640 milliárd forintot fizettek be az ország vállalkozásai a helyhatóságoknak. Az összeg ötöde a fővárosi önkormányzathoz került, de a budapesti kerületek és a megyei jogú városok is milliárdos summára tettek szert - írta a Magyar Idők. A Pénzügyminisztérium összegezte a 2017-es iparűzési adó adatokat. Eszerint a legnagyobb iparűzésiadó-bevételt a fővárosi önkormányzat könyvelhette el 132 milliárd forinttal, a második helyen Győr szerepelt 23 milliárd forinttal. A lista első huszonöt helyén zömmel fővárosi kerületeket és megyei jogú városokat találni. 2017-ben egy híján száz önkormányzat mutathatott fel egymilliárd forint feletti hipatételt: a sort záró Ózd, Mátészalka és Kisvárda néhány tízmillióval lépte át ezt a határt - írta a lap.

Február 21-én, csütörtökön rendezik meg az első Kisvárdai Köznevelési Konferenciát a Várda Sport Hotelben.  A 9-16 óráig tartó szakmai találkozóra – amely lehetőséget ad a köznevelés különböző színtereinek megismerésére, arcot ad a hivatalnak és jövőbeli lehetőségeket vázol – olyan előadókat hívtak meg a szervezők, mint Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke, dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, vagy Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Továbbra is töretlen az érdeklődés a nyíregyházi ének-zenei képzés és a kimagasló kóruséneklés iránt.  Ezért döntött úgy a Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Kodály Zoltán Általános Iskola, hogy idén – május 15. és 19. között – ismét nyílt hétvégét rendez hazai és külföldi zenetanároknak, karvezetőknek, zenei szakembereknek. Az érdeklődők az óralátogatások, az énekkari próbák, a szakmai beszélgetések, a hangversenyek során teljes képet kaphatnak Kodály Zoltán gondolatainak gyakorlati alkalmazásáról, a külföldiek által sokat emlegetett „nyíregyházi titokról”. A programban szerepel Tokaj megismerése is, ahol borkóstolással egybekötött vacsora is vár majd a nyílt hétvége résztvevőire.

Nemrég sörényes galambok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. A faj egyik különlegessége az, hogy -bár külsőre kevésbé látszik- rendszertanilag a kihalt dodó madár a legközelebbi rokona – írja honlapján a Sóstó Zoo. Az impozáns megjelenésű faj, a nevét a nyakát fedő jellegzetes, hosszú tollakból álló "sörényről" kapta. Dél- és Délkelet- Ázsiában elsősorban a kisebb szigeteken fordul elő, mert ezeken általában kevesebb a ragadozó, amely az erdőségek talaján keresgélő és nem túl jól repülő sörényes galambokra veszélyt jelentene – olvasható a portálon. Tápláléka elsősorban magvakból és gyümölcsökből áll.  Fészkét fák vagy bokrok ágaira építi, ahol tojásai nagyobb biztonságban van a ragadozóktól. Állományai napjainkban csökkennek élőhelyük szűkülése és az elvadult háziállatok miatt, melyek könnyű zsákmányt fedeznek fel a gyenge repülési képességekkel rendelkező nagy testű galambfajnak.

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat - közölte a NAV. Az igazolások alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót. Akinek van ügyfélkapuja, az automatikusan elkészített adóbevallási tervezetet március 15-től elérheti a NAV honlapján vagy a magyarorszag.hu kormányzati portálon. A tervezet postázását a NAV-tól március 18-áig lehet kérni sms-ben, a NAV honlapján elérhető űrlapon vagy formanyomtatványon levélben, valamint személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is.  A postázni kért tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-áig küldi el az igénylőknek. Aki elmulasztja a március 18-i határidőt, már csak személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérheti a papíralapú tervezetet.

A Világgazdaság tudósítása szerint nem lehet tovább trükközni a használtautó-piacon a visszatekert kilométerórával és nem lehet eltitkolni az autó töréseit sem. A január 1-jétől ingyenesen elérhető Jármű Szolgáltatási Platform ugyanis minden forgalomba helyezett gépjármű adatait tartalmazza, az Ügyfélkapun történő bejelentkezést követően a rendszám megadásával minden szükséges adathoz hozzáférhetünk.

A fogászati alapellátás finanszírozására fordított összeg 2010-ben 22,644 milliárd forint volt, míg 2019-ben már 32,895 milliárd - írta a Magyar Hírlap. 2018 márciusától havonta százharmincezer forint rezsitámogatásra váltak jogosulttá az alapellátó fogorvosok szolgálatonként, a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének támogatására pedig összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre.  A kormány döntése nyomán a fogorvosok a jövőben támogatás szempontjából együtt haladnak a háziorvosokkal, azaz amennyiben a háziorvosok további támogatást kapnak, az érvényes lesz a közfinanszírozott alapellátó fogorvosi szolgálatokra is. A lap szerint a szakpolitikai program és intézkedési terv kidolgozása folyamatban van, ennek során felülvizsgálják a fogorvosok finanszírozásának kérdését is.

Ma, a biztonságos internet napján hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek összefogásával hívják fel a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. A Safer Internet Day célja, hogy felhívják a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra. A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és lehetséges kezelésükről. A kezdeményezés idén is a közös felelősségre fókuszál: "mindannyiunk dolga, hogy az internetet (...) jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára" - írták a közleményben, hozzátéve: ezért is lett 2019-ben nap szlogenje: "Együtt egy jobb internetért!".

Vissza