Déli krónika 2019.02.04.

A Városi Szociális Központ ismét Alzheimer Cafét szervez Fehérgyarmaton, a Centrál Étteremben. Február 6-án délután fél 5-től várják az érdeklődőket. A jelenlévők a beszélgetés során válaszokat kaphatnak a betegséggel kapcsolatos kérdéseikre, megoszthatják tapasztalataikat, aggodalmaikat. A meghívott szakember Juhász Ágnes demencia specialista, diplomás ápoló. A beszélgetés központi témája: lehet e pozitív megközelítése a demenciának? A rendezvény háziasszonya Nagyné Koncz Marianna, a Szociális Központ igazgatója.

Hetvenegy évesen, a születésnapján úszta át a Tiszát Vásárosnaménynál Dr. Skapinyecz József. A debreceni orvos már tizenhatodik éve küzdi le a saját és a természet korlátait. Idén a folyó erős sodrása megnehezítette a kihívást, amit végül sikerrel teljesített a 71 éves orvos. Dr. Skapinyecz József, a debreceni Kenézy Gyula-kórház szülész-nőgyógyásza az idén is tisztelgett a szőke folyó előtt – az átúszás mellett egy szál fehér rózsával is. A kalandban a SONAR, a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület tagjai segítették. Skapinyecz doktor a Tisza átúszására a Tisza élővilágának napját választotta.

Kigyulladt egy körülbelül százhúsz négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete szombaton a mátészalkai Rózsa utcában. A tűzhöz a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását. Elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg.

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság munkatársai 2019. február 3-án, Aranyosapáti belterületén elfogtak egy 34 éves helyi férfit. Ellene a Vásárosnaményi Járásbíróság jogtalan elsajátítás bűncselekmény elkövetése miatt elfogatóparancsot adott ki. A rendőrök a férfit a rendőrkapitányságra előállították és őrizetbe vették.

Megyénkben összesen 3151 civil szervezet működik a horgászegyesületektől a népdalkörökön át a nyugdíjas klubokig, összefogva egy-egy közösséget, és olyan feladatokat is ellátva, amelyekre a települési önkormányzatok vagy az állam figyelme nem terjed, nem terjedhet ki. Segítenek bizonyos problémák megoldásában, és ezzel hozzájárulnak a társadalmi jóléthez – mondta a civil szervezetekkel kapcsolatosan Seszták Oszkár. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke a Civilek Napja alkalmából tartott tájékoztatón hozzátette: legyen szó az élet bármelyik területéről, továbbra is számítanak ezen közösségek aktivitására, mint ahogy az egyesületek is számíthatnak a megyei önkormányzat partnerségére.

Holttestre bukkantak egy nyíregyházi panellakásban. A lakótársak napok óta nem láttak egy idős hölgyet, aki több évtizede élt bérlőként Nyíregyházán az Ungvár sétány 1. sz. alatti harmadik emeleti önkormányzati lakásban. Szombaton a csengetésre sem nyitott ajtót, ezért a szomszédok riasztották a tűzoltókat és a mentősöket is. A tűzoltók segítségével jutottak be a mentősök a lakásba, de már nem tudtak segíteni a 70 év körüli nyugdíjas nénin, csak a halál beálltát tudták megállapítani – tájékoztatta a KMot Bordás Béla városgondnok, aki szintén a helyszínen volt. A holttest elszállítása után a NyírVV lezárta a lakást.

A hétvégi enyhüléssel megjelennek a kora tavaszi allergén növények pollenjei a levegőben - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos a Facebook-oldalán. A dél felől érkező légáramlatok hatására például a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenjei jelenhetnek meg. Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, azonban helyenként, főleg a Dunántúl déli részén a tüneteket okozó szintet is elérheti. A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések is - írták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy akik valamelyik tavaszi allergénre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére, és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Ötvenezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A 2010-ben megkezdett programnak köszönhetően már sok ezerrel sikerült növelni a bölcsődei férőhelyek számát. Hozzátette, az átalakított támogatási rendszer miatt a fenntartóknak, az önkormányzatoknak ma már nem annyira ráfizetéses üzemeltetni a bölcsődéket. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a bölcsődei dolgozók fizetése. A cél, hogy mindenhol megoldást tudjon kínálni a kormány ezekre az igényekre.

Hétfőn megkezdődött a Budapest-Hatvan vasútvonal Pécel és Aszód közötti szakaszának felújítása, december 7-ig itt szünetel a vonatforgalom és autóbuszok szállítják az utasokat. Az érintett InterCity-járatok helyett a budapesti Keleti pályaudvar és Hatvan között a 10 hónapos vágányzár ideje alatt szintén pótlóbuszok járnak. A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCity-járatok helyett IC-pótlóbuszok viszik az utasokat. Az M3-as autópályán közlekedő buszok a Keleti pályaudvar melletti, Verseny utcai ideiglenes autóbusz-megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az IC-pótlóbuszok pótjeggyel és díjmentes helyjeggyel vehetők igénybe. A vonatok és a pótlóbuszok közlekedéséről a MÁV honlapján tájékozódhat.

Tavaly 43 694 fiatal igényelt támogatást a kincstártól az első sikeres nyelvvizsga vagy a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díjához, a támogatások meghaladták az 1,06 milliárd forintot - mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.  Az első sikeres nyelvvizsgához a 35 év alatti fiatalok 2018. január 1-jétől, a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ-tanfolyam és vizsga díjához a 20 év alattiak tavaly július 1-jétől igényelhetnek támogatást. Erre a tavalyi és az idei büdzsében összesen 3,4 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta az államtitkár a lapnak, hozzátéve: a támogatás a vizsga sikere után kérhető.

Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással, a környezetszennyezéssel - mondta Koppány Viktória endokrinológus. A pajzsmirigy-eltérés az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás. A pajzsmirigy alulműködésének jellemző tünetei között említette a szakértő a fáradékonyságot, hízékonyságot, hajhullást, illetve a nőknél a menstruációs zavarokat vagy a teherbeesés nehézségét, míg a felülműködést egyebek mellett a remegés, verejtékezés, gyors fogyás, szapora szívműködés és idegesség jelzi. Koppány Viktória felhívta a figyelmet arra is, hogy a pajzsmirigybetegség gyakran öröklődik, jellemzően női ágon, anyáról lányára. A betegség enyhébb fokozatánál elég lehet az életmódváltás, de van olyan helyzet, amikor gyógyszeres kezelést kell kezdeni - tette hozzá.

Gazdaságvédelmi program létrehozását tervezi tavasszal a kormány, hogy felkészüljön a világgazdasági lendület esetleges visszaesésére - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Kossuth Rádióban arról beszélt: a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet az OECD által csütörtökön közölt előrejelzésnél, de a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni. A kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket.

Vissza