Déli krónika 2019.01.24.

Szerdán az árokba csúszott egy személyautó Csengerben, az Ady Endre utcában. Az oldalára borult járműbe egy ember beszorult, akit a csengeri önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével szabadítottak ki. A mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Több mint tízmillió forintból újult meg a Nyírbátori Városi Könyvtár. A beruházás keretében nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a villanyhálózatot, energiatakarékos égőket szereltek fel. A felújítás a leglátványosabb eleme a felnőttrészleg átfestése volt, illetve több helyen is új burkolatot raktak le a szakemberek. Az új technikai eszközöket már hónapok óta igénybe tudják venni az olvasók és a könyvtárlátogatók.

Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében - január 14. és 20. között - kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közzétett heti jelentéséből Közölték: valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulás gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A gyermekek között jobban terjed az influenza, mert egész nap zárt közösségben vannak és a higiéniás szabályokat sem tartják be annyira, mint a felnőttek – ezt már Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos mondta az M1en. Óvodából, bölcsődéből és szociális intézményekből eddig 19 közösségi járványt jelentettek.

Egy ukrán férfi autójában mintegy háromezer doboz cigarettát találtak a pénzügyőrök Beregsuránynál. A férfi a jövedéki termékről nem tett nyilatkozatot, remélve, hogy a NAV munkatársai előtt rejtve marad a csempészáru. A tételes vámvizsgálatnál azonban kiderült, hogy a jármű padlólemezét csempészésre alakították át.  A pénzügyőrök a dohánytermékeket és a gépjárművet lefoglalták. A sofőr ellen költségvetési csalás miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, valamint hatmillió forint vámigazgatási bírságot is kiszabtak.

Szokott Budapestre vonattal utazni? Akkor nagyon figyeljen! Február 4-én, hétfőtől vágányzári menetrend él a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon. Az intézkedésre szükségességét az Aszód és Pécel közötti munkálatok indokolják. Emiatt február 4-től a nyíregyházi, a miskolci, a kassai, és a debreceni InterCityk helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat Hatvan és a Keleti pályaudvar között, melyek minden óra ötvenötödik percében indulnak, míg minden óra nyolcadik percében érkeznek a fővárosba. Három autóbusz az M3-as autópályán közlekedik, ezekre a menetjegy, illetve a bérlet mellé is kell pótjegyet váltani, továbbá érvényesek a Budapest-bérletek és a csatlakozó jegyek, bérletek is. Fontos információ az is, hogy a kör InterCity vonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar–Nyíregyháza, illetve Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar viszonylatokon közlekednek. Nem árt tudni, hogy a pótlóbuszokra a buszon nem lesz lehetőség jegyet váltani.

Idén a NAV mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozóknak továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a NAV által összeállított adóbevallási tervezet.  A tervezetek március 15-étől elérhetőek a NAV honlapjáról, illetve a kormányzati portálról, a magyarorszag.hu-ról egyaránt - jegyezték meg. A webes kitöltő felületen a tervezet megtekintése, a nem kifizetőtől, munkáltatótól származó jövedelmi adatok, valamint a vállalkozói tevékenységgel összefüggő adatok kiegészítése, majd mentése után lehetőség van a bevallás elektronikus beküldésére. Az szja 1+1 százalékáról is május 20-áig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

Már több mint 4 millió eSzemélyi van forgalomban – közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel.  A chipet is tartalmazó személyazonosító igazolványokat 2016-ban vezették be. Az okmány a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek is megfelel, tároló eleme biztonságát, az adatok jogosulatlan felhasználástól való védelmét az okmányhoz tartozó PIN kódok biztosítják. Az új típusú személyigazolvány az egészségügyi ellátásban, több közösségi közlekedési szolgáltatónál már használható. Chipje – egyebek mellett – akár két, vész esetén hívandó telefonszámot is tárol. Az okmányról és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról bővebb információk találhatók a www.eszemelyi.hu oldalon, de a Kormányzati Ügyfélvonal 1818-as ingyen hívható telefonszámán is a nap 24 órájában válaszolnak az ügyintézők – olvasható a BM közleményében.

Az idén másodjára dőlt meg a magyarországi áramfogyasztási rekord, január 23-án 6926 megawattos (MW) csúcsterhelést regisztráltak, amely 42 megawattal meghaladta a korábbi negyedórás hitelesített történelmi rekord csúcsértéket - közölte a Mavir.  A magyar villamosenergia-rendszer a télies hidegben is problémamentesen biztosította az ellátást. 2019 januárjában már megdőlt a magyarországi villamos energia rendszerterhelés addigi maximuma, január 8-án fogyasztották a legtöbb áramot, 6884 MW-ot, január 23-án a negyedórás átlagteljesítmény csúcsértéke már 6926 MW volt.

A Nemzeti Eszközkezelő megkezdi az ingatlanok visszavásárlásáról szóló tájékoztató levelek postázását. A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, ennek érdekében 2018. november 21-én törvényjavaslatot nyújtottak be, amely szerint visszaadják lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A tájékoztató levélre 60 napon belül kell válaszolni a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. A leveleket az első körben érintetteknek január 31-ig küldik meg. A programba már korábban bekerült, mintegy 32 ezer határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfél részére a NET Zrt. a következő körben, március 31-ig juttatja el azt a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre.

A belföldi turizmus forgalma közel 10 százalékkal bővült tavaly, a foglalások kétharmada 1-2 éjszakára szólt, az emberek a szálláshelyeken átlagosan 46 830 forintot fizettek, az úticélokat tekintve pedig Budapest, Siófok, Eger és Hajdúszoboszló voltak a legkeresettebbek - közölte a Szállás.hu. A szállásfoglaló oldal adatai szerint a szálláshelyek közül az apartman, a vendégház és a panzió voltak a legnépszerűbbek, a vendégéjszakák többsége ezekbe a kategóriákba szólt. A Szállás.hu jelenlegi adatai szerint a magyarok körében idén is Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Zalakaros a legnépszerűbb úticél.

Romániában 34-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, szerdán öt ember halt meg a vírusfertőzés miatt.  Az áldozatok többnyire olyan páciensek voltak, akik más krónikus betegségben is szenvedtek, és nem kaptak védőoltást. A román egészségügyi minisztérium szerdai közleménye szerint az elmúlt két hét során több mint 20 százalékkal  nőtt a megbetegedések száma. Ha ez a harmadik héten is megismétlődik, a minisztérium járványhelyzetet hirdet. Ez azt jelenti, hogy országszerte megtiltják a kórházak látogatását. Az egészségügyi minisztérium kérésére az oktatási tárca péntekre felfüggesztette a tanítást valamennyi romániai iskolában. Romániában csütörtökön munkaszüneti napon ünnepelik Moldva és Havasalföld egyesülését, így a hétvégi szabadnapokkal együtt négy napig nem lesz tanítás az iskolákban. A tárca azt reméli, hogy ezzel csökkenti a vírus terjedésének az esélyeit.

Vissza