Déli krónika 2019.01.23.

A német hatóságok körözték azt a férfit, aki a barabási közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2019. január 22-én. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a 21 éves magyar férfi ellen a Schengeni Információs Rendszerben a német hatóságok vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A rendőrök a körözött férfit a Vásárosnaményi Rendőrkapitányságra előállították és őrizetbe vették.

Egy éve annak, hogy a nagyszekeresi Ruszkáné Márton Éva megjelentette első könyvét, amelynek a közelmúltban folytatása született. Az általa létrehozott mesefigura, Manócska játékos módon vezeti be a gyermekeket egy olyan világba, amely ma már egyre jobban tovatűnőben van, de a hagyományőrzők igyekeznek fenntartani. A könyv – melynek címe: Hová, hová, Manócska? – nagyon hitelesen, valamint szórakoztató módon ismerteti meg a gyermekekkel a régi hagyományokat, szokásokat, ünnepeket. A főhősben, a kalandvágyó, tudásra szomjazó Óramanóban minden gyermek magára ismerhet. A fejezetekben szó esik a húsvéti locsolkodásról, a szőlőszüretelésről, az anyák napjáról, és az őszi hónapok szépségeiről is. A meséhez illeszkedő rajzokat Sándor Erzsébet készítette. A kiadást Nagyszekeres és Nemesborzova önkormányzata és a kisszekeresi óvoda is támogatta.

Beköszöntött a Jégkorszak a Jósa András Múzeumba, és marad is, egészen március 31-ig: eddig látogatható ugyanis a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása Nyíregyházán. A tárlat megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges. Dr. Rémiás Tibor igazgató a kiállítás megnyitóján elmondta: hasonló tematikájú tárlat még nem volt Nyíregyházán. Elsősorban diákokat várnak, de természetesen bárki számára érdekes lehet a két teremben berendezett kiállítás, amely csontokat, kitömött állatokat is tartalmaz. A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások és előadások is tartoznak, hétvégenként pedig családi napokat szerveznek.

Nagy változás jön a legforgalmasabb vasútállomásokon, a nyíregyházi vonalon is lesznek újítások. A MÁV közlése szerint a következő hónapokban 15 új jegy-automatát telepítenek a nagy utasforgalmú helyekre, ezek két hónapig próbaüzemben fognak működni. A sorozatgyártás az ott szerzett tapasztalatok figyelembevételével indulhat meg. Az összes, 375 automata telepítése 11 hónapot vehet igénybe. A készpénzes és bankkártyás fizetésre alkalmas automatákból 275 készpénzes és bankkártyás és 100 darab bankkártyás fizetési lehetőséget biztosító alapmennyiséget szerez be a MÁV-START. További opcionálisan lehívható 80 készpénzes és bankkártyás és 30 bankkártyás fizetésre alkalmas készüléket helyeznek üzembe mások mellett a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonal Nyíregyháza elővárosi forgalmában érintett állomásain és megállóhelyein.

Az egyes állásajánlatok mögött rejlő pénzmosásra hívja fel a figyelmet a rendőrség az Europol akciójának keretében - közölte a Nemzeti Nyomozási Iroda Pénz- és Bankkártyahamisítás Elleni Osztályának vezetője. Makó Zoltán azt mondta, a könnyű pénzszerzési lehetőséget ajánló álláshirdetések mögött gyakran pénzmosás áll, legtöbbjük azért ad pénzt, hogy a dolgozó továbbutalja a számlájára érkező pénzt. A kampány célja, hogy megakadályozza, hogy az emberek ezeknek az áldozataivá váljanak, ugyanis a rendőrség azokat is felelősségre vonja, akik nem tudnak róla, hogy bűncselekményt követnek el - tudatta. Hozzátette, a bűnözők nemcsak pénzszerzési lehetőséget ajánlanak, hanem például magányos emberek bizalmába férkőznek, hogy utána hozzáférjenek a bankszámlájukhoz. Érdemes mindig utánajárni az állást ajánló cégnek, és gyanakodni kell akkor is, ha valaki tört magyarsággal ír - javasolta Makó Zoltán.

Már januárban több személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, mint az azt megelőző, karácsony előtti hónapokban - ismerteti a Világgazdaság. A gazdasági napilap cikke szerint a pénzintézetek jelentős része már az év elején akciókkal, kedvezményekkel igyekszik felkelteni az ügyfelek érdeklődését a személyi hitelek iránt. A sürgölődés érthető, hiszen a múlt télen, a hitelboom tombolása közben a januári 27,25 milliárdos személyihitel-folyósítás 21,5 százalékkal haladta meg a 2017 decemberit, sőt még a novemberi adatra is rávert 20 millió forintot a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A hiteligénylők egyre nagyobb része nem mindennapi likviditási gondjaira vesz fel kölcsönt – ezt igazolja az átlagos hitelösszeg látványos emelkedése is -, sokan az év elején már a tavaszi lakásfelújítást vagy épp autóvásárlást terveznek – olvasható a Világgazdaság összeállításában.

Az afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött területeken csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett, és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak egyéni és társas vadászatot, akik e kötelezettségüknek immár online is eleget tehetnek - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A fertőzött terület növekedése, az ott közvetlenül érintett, valamint vendégvadászként érkezők nagy száma miatt folyamatosan nagy igény van a képzés iránt. A vadászok hatékony segítése érdekében lehetővé tették a járványügyi kurzus online teljesítését a Nébih távoktatási oldalán. A portál használata regisztrációhoz kötött. Vizsgázni a tananyag elolvasását követően, január 14. és december 13. között lehet, sikeres eredmény esetén a tanúsítvány egyből letölthető. Az online felületet a kurzus elvégzése után is érdemes figyelemmel kísérni, ugyanis ott bármikor hozzájuthatnak a legfrissebb rendelkezésekhez a vadászok, tájékozódhatnak a nemzetközi tapasztalatokról, az aktuális járványhelyzetről és az őket érintő legfontosabb kérdésekről. Az oldalra az is regisztrálhat, aki már sikeresen elvégezte a területi állategészségügyi hatóság által szervezett képzést, de tudni szeretne a legfrissebb információkról, rendeletekről.

Január első három hetében jelentősen nőtt az érdeklődés az eladó és a kiadó lakások iránt. Az ingatlan.com piaci portál MTI-hez szerdán eljuttatott elemzése szerint a magánszemélyek hirdetéseinél az egy eladó lakásra 84 százalékkal, a bérbe adandó ingatlanoknál egy lakásra 112 százalékkal volt több érdeklődő, mint a múlt év azonos időszakában. Az ingatlanközvetítők kínálatában található hirdetéseknél az eladó lakóingatlanokra 56, az albérletekre 105 százalékkal nőtt az érdeklődők száma. A kereslet nagyobb része a nagyvárosokban koncentrálódik, az emelkedő árak miatt azonban a lakosság leginkább az olcsóbb ingatlanokat keresi. Balogh László szerint ezt az eladók sem hagyhatják figyelmen kívül, mert egy túlárazott ingatlan esetében hónapokat csúszhat az eladás.

A Magyar Idők közölte, hogy változik a zöld rendszámok szabályozási rendszere. A Magyar Elektromobilitás Szövetség javaslata szerint a kibocsátott szennyező anyag mennyisége alapján lenne érdemes meghatározni, hogy melyik autó jusson zöld rendszámhoz. A szakma szerint nem volna célszerű pusztán a járműben található technológia alapján regulázni.

Halálos vaddisznótámadás Szatmár megyében. Az 57 éves férfi legálisan birtokolt fegyverével, de vadászati engedély nélkül próbált meg lelőni egy vaddisznót. Az állatot azonban csak megsebesítette, az pedig megtámadta őt, és halálos sebeket ejtett rajta - írja a Transindex.ro. Az orvvadászt az alsószopori családorvosi rendelőbe vitte egy barátja, de nem tudták megmenteni az életét. A rendőrség vizsgálja a tragédia körülményeit.

Vissza