Déli krónika 2019.01.22.

Már három halálos áldozata van az M3-as autópályán, Mezőkeresztes térségében hétfő reggel történt balesetnek - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. A mentők hat sérültet vittek kórházba. Az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a geleji pihenő közelében nyolc személygépkocsi rohant egymásba. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy személyautó árokba csapódott. A járműbe öt ember beszorult, őket feszítővágóval szabadították ki a roncsból a tiszaújvárosi, mezőkövesdi és mezőcsáti hivatásos tűzoltók. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy két férfi és egy nő halt meg a balesetben. Geller Éva, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán elmondta, hat autóval érkeztek a helyszínre, ahonnan két életveszélyes és négy könnyű sérültet vittek kórházba.

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. A Kölcsey Társaság által 1995-ben alapított irodalmi elismerés mellett kiosztották a Kölcsey-emlékérmét is, amelyet Gróh Gáspár irodalomtörténész vett át Bölcskei Gusztávtól, a társaság tavaly megválasztott új elnökétől. Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettel a magyar művésztársadalom azon képviselőit tüntetik ki, akik életművükkel a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához járultak hozzá. Az emlékérmet a társaság munkáját segítőknek ítéli oda a kuratórium.

Négyen megsérültek, amikor korlátnak és kerítésnek ütközött egy busz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon hétfőre virradó éjszaka - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a baleset a 49-es főúton, a településen belül történt. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől a helyszínelés idejére.

Az emelkedő számú felső légúti hurutos, influenzás megbetegedések megelőzése érdekében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetősége, a betegek védelmében 2019. január 21-étől, hétfőtől részleges látogatási tilalmat rendelt el a Jósa András Oktatókórházban. A látogatási tilalom érinti az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály Belgyógyászati Intenzív részlegét, a Sürgősségi Betegellátó Osztály Intenzív részlegét, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályt, a Gyermekosztályt és a Pulmonológiai Osztályt.

Súlyos tünetekkel tört ki az idei influenzajárvány Magyarországon. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL Klub Híradójában arról számolt be, a betegség jellemző tünete a nem igazán csillapítható, két napig tartó 39 fok feletti láz, a felső légúti, hurutos tünetek és a nagyon rossz közérzet, elsősorban a gyerekeknél. A Nemzeti Népegészségügyi központ szerdán jelentette be, hogy hivatalosan is megkezdődött az influenzajárvány az országban, miután a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint az elmúlt héten a korábbinál 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Emiatt látogatási tilalom van több egészségügyi intézményben.

A 12 éves fiúkra is kiterjesztené a HPV-védőoltást a kormány - mondta egy fővárosi rendezvényen az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó kiemelte: az állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja a 12 éves lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltást az iskolákban. Mint fogalmazott: az oltási program sikerét bizonyítja, hogy már 75 százalék feletti az átoltottsági arány ebben a korosztályban. Az államtitkár a méhnyakrák-megelőzési hét nyitórendezvényén arról is beszélt, hogy az idén adókedvezményt kapnak azok a nők, akiknél endometriózist, emlőrákot, méhnyakrákot vagy petefészekrákot diagnosztizáltak.

Sztrájkot hirdettek a szakszervezeti szövetségek, de tárgyalásokra készülnek - jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Tatabányán tartott tüntetésen. Boros Péterné hozzátette, nemzeti munkaügyi kerekasztal létrehozását indítványozzák, valamint egyenlő partnerségen alapuló, érdemi megbeszélést várnak a kormánytól, követelik, hogy valamennyi közszolgálati bértarifarendszer kiindulópontja a mindenkori minimálbér legyen.

Megírták a központi középfokú felvételi vizsgákat a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. A tanulók magyar nyelvből és matematikából töltöttek ki feladatlapot. Az oktatási hivatal honlapján már elérhetőek a javítási-értékelési kulcsok. A pótló vizsgát január 24-én, csütörtökön 14 órától tartják. A vizsgát szervező iskoláknak február 7-ig kell a központi írásbeli vizsga eredményéről értékelő lapon tájékoztatniuk a felvételizőket.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: jelentős átadási hullámra lehet számítani idén az új lakásoknál, az elérhető kínálat pedig még most is elég széles. Tovább nőttek ugyanakkor az árak, mert miközben Budapesten egyre több belső kerület beruházásainál haladja meg a négyzetméterár az egymillió forintot, vidéki nagyvárosokban sem ritka az 500-700 ezer forintos fajlagos ár.

A 21. században a bíróság csak akkor tudja megállni a helyét, ha használja a technológiai újításokat - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Budapesten. Handó Tünde az OBH Digitális nyílt nap című rendezvénysorozatának záró programján, a Budapest Környéki Törvényszéken (BKT) hozzátette, ha a bíróságok nem alkalmaznák ezeket a technológiai újításokat, akkor az ügyfelek más, gyorsabb, hatékonyabb, olcsóbb elintézési módokat választanának. Az informatikai eszközök, lehetőségek használatára úgy kell felkészülnie a bíróságoknak, hogy egyszerre tudják megszerezni és megtartani az ügyfelek bizalmát, továbbá könnyítsék a bírók munkáját hangoztatta Handó Tünde.

Pótlóbuszok szállítják az utasokat február 4-étől tíz hónapon át a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCity-vonatok helyett Hatvan és a Keleti pálya¬udvar között. A sátoraljaújhelyi sebesvonatok Hatvan és Sátoraljaújhely között közlekednek változatlan menetrend szerint; a miskolci gyors- és a füzes¬abonyi személyvonatoknak sem változik a menetrendje Hatvan–Miskolc és Hatvan–Füzesabony között. A gyors- és sebesvonatokra átmenetileg nem kell majd pótjegyet váltani.

A záhonyi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2019. január 10-én egy kamionnal közlekedő 62 éves ukrán állampolgár. A rendőrök az ellenőrzés során a jármű vezetőjével szemben alkoholszondát alkalmaztak, mely 0,25 mg/l pozitív értéket mutatott. Az egyenruhások hiteles légalkoholmérés céljából a Záhonyi Rendőrkapitányságra előállították a külföldi férfit, ahol további két alkalommal is bűncselekményi értékhatárt elérő pozitív értéket fújt. A rendőrök a 62 éves férfit még aznap járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, aki elismerte, hogy előző este egy kicsit italozott. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Záhonyi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek

Vissza