Déli krónika 2019.01.22.

Az M3-as autópálya 142-es kilométerénél, Mezőkeresztes térségében, a Budapest felé vezető oldalon nyolc jármű ütközött hétfőn reggel. A sűrű ködben egy személyautó hátulról nekiütközött egy kamionnak, majd megpördült és az érkező járműveknek csapódott. Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a tragédiában elhunytak közül hárman kisnaményiak.

Újévköszöntő vállalkozói fórumot tartanak január 22-én (kedd) délután fél hatkor a Kulturális központban. Beszámolót hallhatnak a 2018. évi adóbevételekről, azok felhasználásáról, a múlt évet és az ideit érintő, nagyobb beruházásokról (munkásszállás és bérlakások építése), a városban megvalósuló fejlesztésekről (közterületek fejlesztése, elkerülő út I.szakaszának megépítése, fürdőfejlesztés stb), valamint a nyírbátori családok részére bevezetett új szolgáltatásokról (ösztöndíj, babacsomag stb).

Méhnyakrákkal évente 1000-1200 nőt, leánygyermeket diagnosztizálnak hazánkban, s mintegy fél­ezren halnak bele minden évben a betegségbe. A szám azért döbbenetes és fájó, mert szinte 100 százalékban megelőzhető, időben felismerve gyógyítható – hangzott el a XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyíregyházi rendezvényén. Ez nem halálos betegség – hangsúlyozta dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója, szülész-nőgyógyász főorvos – de ehhez az kell, hogy időben felfedezzük. A méhnyak sejtjeiben végbemenő rákképződés általában igen hosszú folyamat, így a rendszeres szűrés eredményes módja a megelőzésnek, ezért nagyon fontos, hogy 26-65 közötti nők háromévente vegyenek részt szervezett nép­egészségügyi méhnyakszűrésen. Ha időben felfedezik a méhnyak kóros elváltozását, akkor az a rák kialakulása előtt kezelhető – tett hozzá.

Egyszerűsíti a földhivatali ügyintézést a kormány, a jövőben online is elérhetők lesznek a hivatal szolgáltatásai - mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az M1 csatornán. Tuzson Bence közölte: a kormány olyan döntéseket szeretne hozni, amelyekkel csökkenteni lehet az állampolgárok elintézendő ügyeinek számát, miközben emelkedik az ügyintézés színvonala.  A kormányablakokat tavaly több mint 14,5 milliószor keresték fel 13,5 millió üggyel, míg az átlagos ügyintézési idő kicsit több mint 8 perc, a várakozási idő pedig mintegy 15 perc volt. Az államtitkár kiemelte az egyablakos ügyintézést, ami azt jelenti, hogy 1500 féle ügyet lehet elintézni a kormányablakokban, így nem kell különböző hivatalokban sorba állni. Ennek keretében alakítják át úgy a földhivatali működést, hogy ott is lehessen online módon intézni az ügyeket. Az ehhez szükséges fejlesztés hosszabb, 1-1,5 évet vesz igénybe - tette hozzá.

Több mint 11.000 tonna élelmiszert mentett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2018-ban. Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100.000 tonnára becsüli. Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és tudjon eljuttatni a nélkülözők asztalára. A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül osztja ki.

Ha tankolni készül, még most tegye meg, szerdától ugyanis emelkedik az üzemanyagár – 2 forinttal kell majd többet fizetni a gázolaj literjéért. A dízeleseknek így átlagban 384 forintot kell majd fizetni egy liter üzemanyagért. A benzin ára most nem változik, de a különbség az egyes kutak árainál megmarad – helyenként akár az 50 forintot is elérheti.

A Portfolio cikke szerint 2030-ig betiltanák a gázkazánokat az Európai Unióban. A lap idézi az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáját vezető dán akadémikusát, aki szerint napkollektorok vagy a termálvíz fokozott alkalmazásával lehetne csökkenteni a háztartások szén-dioxid kibocsátását.

Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján - mondta Bánsághi Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese. Az eljárás lényege, hogy mikroszkopikus méretű sugárzó szemcséket juttatnak a véráramon keresztül a daganatba, amelyek elpusztítják azt. Ezt szinte kizárólag a májdaganatoknál, illetve az innen induló áttéteken alkalmazzák, mivel a szerv kettős vérellátása lehetővé teszi, hogy ne károsodjon a kezelés során. Elsősorban olyan pácienseken használják a terápiát, akik nem műthetőek, és több, hagyományos kezelésen átestek már, de ezeknek nem volt eredménye.

http://beregihirek.hu/filep-sandor-folyamatos-a-hoeltakaritas-es-teli-sikossagmentesites-vasarosnamenyban/Kiss.Barnabas.html

A magyar rendőrség is csatlakozott az Europol pénzmosás elleni akciójához - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján A közlemény szerint az Europol figyelemfelhívó kampánya a könnyű pénzszerzéssel kecsegtető állásajánlatok mögött megbúvó pénzmosás ellen irányul. Az interneten terjedő vonzó munkalehetőségek ugyanis sokakat megtéveszthetnek, pedig ezek mögött akár olyan bűnözői csoportok is állhatnak, amelyek kábítószer-kereskedelemből, emberkereskedelemből, csalásokból vagy más bűncselekményekből származó pénzt akarnak tisztára mosni. A bűnözők többnyire egy létező céghez megtévesztően hasonló e-mail címről, profilról küldenek álláshirdetésnek látszó üzenetet e-mailen, a közösségi médián vagy csevegő alkalmazásokon keresztül. Általában álláskeresőket, diákokat és anyagi gondokkal küzdő embereket választanak célpontjuknak. Az ORFK mindenkit óvatosságra int, azt kéri, hogy ha valaki gyanús e-mail címről kap üzenetet, ne válaszoljon és ne nyissa meg az abban található linket, minden esetben nézzen utána a munkalehetőséget kínáló cégnek.

Az idén télen nem várhatók problémák az Európai Unió tagállamainak földgázellátásában, zavartalannak ígérkezik Oroszország exportja Ukrajnán át - jelentette ki az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, miután Moszkva és Kijev képviselőivel tárgyalt. Maros Sefcovic hétfőn Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, illetve a Gazprom orosz és a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetőivel tárgyalt Brüsszelben. Az alelnök az ülés után közölte, hogy bemutatta javaslatát a feleknek az Európába szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról szóló, év végén lejáró szerződés megújításának feltételeiről.

Vissza