Déli krónika 2019.01.17.

Szerdán adták át ünnepélyes keretek között Tiszaadony új Közösségi Házát. Az eseményen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a beruházás fontosságát emelte ki. Elmondta: a közösség erejét sokkal jobban lehet hangsúlyozni, hogyha egy közösségi házat is megépítünk – a kistelepüléseknek a közösségei fontos szerepet töltenek be egy társadalom életében is. Külön követendő példaként emelte ki a szociális földprogramból  indult Kecskesajt gyártó üzemet. Dr Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, hogy milyen öröm számára, ha új létesítményt adhat át, ilyen kis létszámú településnek is, mint Tiszaadony.  Román István Kormánymegbízott a térség felzárkóztatásának lehetőségeiről beszélt.

Folyik a tervezése az M34-es gyorsforgalmi útnak, amely Vásárosnamény és Záhony között épül meg. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. már korábban közzétette a tervezői közbeszerzés eredményét. Az M34-es az M3-as vásárosnaményi szakaszától indul és a magyar–ukrán határig vezet majd. Az M3-as eddig Vásárosnaményig készült el, innen egyrészt az északi irányban megépülő M34-essel érhető majd el Kárpátalja, másrészt a keleti irányban folytatódó M3-assal, aminek végpontja az újonnan megépülő Beregdaróc–Beregdéda határátkelő lesz. Utóbbi északi irányban öt kilométerre épül a Beregszászra vezető beregsurányi határátkelőtől. Az M34-es mintegy 39,3 kilométeres gyorsforgalmi útként épül, az M3-as és a 41-es út csomópontjától indul, és a 4-es főút záhonyi csomópontjáig épül meg. Érinti mások mellett Aranyosapáti, Fényeslitke, Kisvarsány, Tiszabezdéd, Tuzsér, Vásárosnamény, és Záhony településeket is. Útfejlesztésre 2500 milliárd forintot fordít a kormány 2025-ig, a fejlesztések két legfontosabb célja, hogy minden megyeszékhelyig gyorsforgalmi út vezessen, illetve minden autópálya elérjen az országhatárig.

Kérsemjéni Közösségi Ház ünnepélyes átadására került sor szerdán. A Vidékfejlesztési Programmal nagyon színes elképzeléseket kellet megfogalmazni, hiszen nem csak az agrárvállalkozások pályázatai tartoznak ide, hanem az önkormányzati illetve a civilszervezetek elképzelései is - fogalmazott ünnepi beszédében Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A kistelepülések az elmúlt években 1300 milliárd Forintra páláyzhattak, de ennél jóval nagyobb összeget is el tudtak volna sikeresen költeni, hiszen további igények vannak beruházásokra, munkahely teremtésre, versenyképesség növelésére, vagy csak egyáltalán a helyi közösségek megerősítésére – tette hozzá. Az eseményen jelen volt dr. Tilki Attila ogyk és Román István kormánymegbízott is.

Megkezdődött az influenzajárvány az országban, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január 7. és 13. között 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a heti jelentésében szerdán. A betegek többsége fiatal felnőtt, és a laboratóriumi vizsgálatok szerint az influenza A vírusa a domináns. A megbetegedések miatt több fővárosi és vidéki kórházban rendeltek el részleges látogatási tilalmat.

Nyíregyházán jelentették be szerdán: megnyílt a Nemzeti Együttműködési Alap, lehet pályázni. Ma Magyarországon több mint 61 ezer alapítvány és nonprofit szervezet működik. Tavaly a Nemzeti Együttműködési Alaphoz közel 16 ezer pályázatot nyújtottak be a civilek. Szabolcs-Szatmár-Bereg az egyik legaktívabbnak számát ezen a területen: az országban a harmadik helyen áll a megye a beadott NEA-pályázatokat illetően – utalt a legutóbbi kiírásra Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A zsúfolásig telt Krúdy-teremben a megyeszékhely 230 civil szervezetének képviselői hasznos információkat hallgathattak a támogatásokról és a pályázati lehetőségekről. Kiderült, hogy hazai viszonylatban megközelítőleg 6 milliárd forintos keretből gazdálkodhat a Nemzeti Együttműködési Alap, az összeg szinte a duplája a 6 évvel ezelőtti pénzmennyiségnek, ami jó hír a civileknek.

A Kisvárdai Rendőrkapitányság Dombrádi Rendőrőrse garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 38 éves tiszakanyári lakos ellen. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított italozást követően egyik rokonával tartott hazafelé a kocsmából Tiszakanyáron. Útközben a vádlott rugdosni kezdte a parknál álló székely kapu díszítőelemeit, amelyek ennek következtében megrongálódtak, kitörtek. A rendőrök a közterületi térfigyelő rendszer felvételeinek segítségével rövid időn belül azonosították az elkövetőt. A férfi gyanúsítotti kihallgatása alatt tettét beismerte, de arra nem tudott magyarázatot adni. A büntetőlejárás alatt szabadlábon védekezhet. 

A pénzintézetek egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak a SZÉP-kártya iránt, amely januártól egyedüli maradt a kedvezményesen, 34,5 százalékos adó- és járulékteher mellett nyújtható cafeteriaelemek között – írja a Világgazdaság. Az egyik bank tájékoztatása szerint náluk főleg olyan ügyfelek szüntették meg a SZÉP-kártyáikat, akik már nyugdíjba vonultak vagy külföldre költöztek.

231 olyan fogorvosi praxis van ma Magyarországon, ahol tartósan – vagyis legalább fél éve – nincsen szakorvos – írja a 24.hu az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai alapján, amelyekből az is kiderül, hogy országszerte 185 vegyes, 26 gyermek és 20 felnőtt praxisba nem találnak orvost. Ha megyei bontásban nézzük az adatokat, akkor Bács-Kiskun áll a legrosszabbul, itt 25 üres praxis van. Ezt Nógrád megye követi 21, majd Békés megye 18 üres hellyel. Baranya és Hajdú-Bihar megye ilyen szempontból kivételt jelent: míg előbbiben minden fogorvosi praxist betöltöttek, utóbbiban is csak egyetlen helyen kellene megoldani a fogorvosi ellátást. Vannak települések, amelyek már több mint tíz éve várnak arra, hogy egy szakorvos betöltse az üres praxist. Magyarország négy városában, Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen lehet fogorvosi diplomát szerezni. A főváros kivételével az egyetemi városokban és azok környékén megoldottnak is mondható a fogorvosi ellátás.

Magyarországon a hazai fokhagyma mellett kínai és spanyol zöldséget forgalmaznak – mondta az Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint Kínából származó áruból valamivel kevesebb van a piacon, de ez lehet időleges állapot is. Mint mondta, a rendszerváltozás után minden hazai termék visszaesett a piaci harc hatására. A magyar fokhagyma területe azonban az utóbbi időben egyre növekszik, a zöldség 85 százaléka Csongrád megyében terem. „Minden évben erős harc van az importtermékekkel” – mondta Mártonffy Béla. A 27 százalékos áfa nem kedvez a hazai áruk piaci helyzetének. A gyenge minőgégű, enyhe ízű fokhagyma külföldről származik, ez is nehezíti a minőségi magyar árut az árversenyben – hangsúlyozta a szakember.

Jövő hétfőig új javaslatot kell a londoni parlament elé terjesztenie a brexit ügyében a brit miniszterelnöknek, miután ma túlélte a bizalmi szavazást. Az eredmény ismertetése után Theresa May bejelentette, hogy még ma este tárgyalásokat kezd a törvényhozás többi pártjának képviselőivel. A londoni parlament kedden nagy többséggel utasította el azt a megállapodást, amelyet a kilépés feltételeiről kötött az Európai Unióval a miniszterelnök.

Vissza