Déli krónika 2019.01.15.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre hétfőn kora este egy román állampolgárságú férfi az általa vezetett román honosságú tehergépkocsi-szerelvénnyel. A rendőrök a vontatmányon egy holland honosságú, Audi típusú személygépkocsira lettek figyelmesek, melyről az ellenőrzés során megállapították, hogy a holland hatóságok a Schengeni Információs Rendszerben körözik. A rendőrök a 43 éves külföldi férfit a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a járművet lefoglalták. A további eljárás során felvették a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Jutalmat és emlékplakettet kapott két nyíregyházi rendőr a kiemelkedő munkájáért. A 2019. január 5-én Máriapócs településén elkövetett rablás bűntettével megalapozottan gyanúsítható személy elfogása érdekében nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért Dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány 2019. január 10-én Budapesten elismerésben és jutalomban részesítette, valamint Szent György Emlékérmet adományozott: Szijjártó Tibor r. főtörzsőrmesternek és Molnár István r. őrmesternek a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Baktalórántházi Rendőrőrs járőreinek.

Robotokat programoztak a gyerekek egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei általános iskolában egy kísérleti program segítségével, amely a digitális készségeket fejleszti. A megyében Ibrány, Sényő, Nyírmada, Porcsalma, valamint Ófehértó általános iskoláiban is elindították a digitális készségfejlesztési programot. A Klebelsberg Központ különleges robotokkal, 3D nyomtatókkal, táblagépekkel, valamint hordozható számítógépekkel támogatja a programban részt vevő iskolákat. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó az M1-nek elmondta: nemcsak a gyerekek, hanem közmunkaprogramban részt vevő fiatal felnőttek digitális képességeit is tudják fejleszteni a programmal. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendezvényen célja, hogy a hátrányos helyzetű térségben élő fiatalok azonos eséllyel induljanak a munkaerőpiacon, mint a szerencsésebb társaik.

Jégről mentési gyakorlatot tartottak a nyíregyházi hivatásos tűzoltók és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai hétfőn Nyíregyházán, a Bujtosi tavon. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei és a mentőszervezetei búvárruhában, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére. Az elméleti oktatást követően a gyakorlaté volt a főszerep. Tekintettel arra, hogy az enyhe időjárásnak következtében olvad, az olvadó jég és a beszakadás veszélyének lehetséges módozatait vettek sorra a gyakorlatozók, majd ezután a búvárok és a tűzoltók a „mentendő személyeket” gumicsónak, gumitömlő, dugólétra segítségével kihozták a vízből.

2019 év végén megszűnik Nyíregyházán a közigazgatási bíráskodás, a perekben 2020. január 1-től a regionális Debreceni Közigazgatási Bíróság jár el – mondta dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a bírósági szervezet idei működéséről és kihívásairól. A hatályos törvények értelmében nyolc közigazgatási bíróság lesz az országban. Hozzátette, hogy 2020-tól az e-akta rendszer bevezetésével minden peres irat digitális formában is elérhető lesz az ügyfelek számára, így akár otthonról is betekinthetnek a bírósági iratokba. A bírósági szervezet ügyfélközpontú személetéhez igazodik az Ügyfélsegítő elnevezésű intézmény (korábbi nevén panasznap), amely a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek részére nyújt segítséget.

Ukrán oldalon fennálló informatikai probléma miatt szünetelt a határforgalom a barabási és a lónyai közúti határátkelőhelyen, kedden a reggeli órákban. A szakemberek a hibát elhárították, azóta az említett határátkelőhelyeken az átléptetés ki- és belépő irányba egyaránt zavartalan és folyamatos. A külföldre utazóknak ajánljuk, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán,

Lesújtó adatot közölt Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: az Idén már háromszázötven lakástűz volt, köztük tizenegy halálos. Télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik, a hideg időben ugyanis az emberek sokkal többet tartózkodnak otthon, gyakrabban főznek, és folyamatosan fűtenek. A legtöbb lakástűznél egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tűz miatt. Kiemelte: mind a sérülések, mind a lakástüzek megelőzhetők néhány egyszerű szabály betartásával. Évente csaknem négyszáz lakástűz keletkezik amiatt, hogy a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik az ételt. Még mindig sokan veszítik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben, és sok tűz keletkezik elektromos zárlat miatt is - közölték.

November végéig negyvenmillió szál cigarettát és 15 tonna dohányt vont ki a feketepiacról az adóhivatal, és az idén is számottevő létszámot és modern technikai eszközöket vet be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cigarettacsempészek felderítése, valamint az illegális dohánykereskedelem csökkentése érdekében – közölte a Magyar Idők. Az idén a hatóság rendszeres ellenőrzéseket és rajtaütésszerű akciókat tart a határátkelőknél, a közutakon, a vásárokban és a zöldhatáron. A szervezet több technikai eszközt szerzett már be a jogsértő folyamatok megfékezésére, például teherautó- és a vonatröntgent, és drónokat. Tavaly január eleje és november vége között negyvenmillió szál cigaretta akadt fenn a hatósági hálón, a tétel feketepiaci értéke a NAV számítása szerint meghaladta az 1,8 milliárd forintot. Ehhez 15 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány társult, a tetemes mennyiség nagyjából 350 millió forintot ért. Cigarettából tavaly november végéig többet foglaltak le a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, mint 2017 egészében.

Az autósok csaknem ötöde nem az évszaknak megfelelő abroncsokkal autózik, ráadásul több mint harmaduk öt évnél idősebb gumikat koptat. A Használtautó.hu autós magazinja a nonstopgumi.hu támogatásával minden télen ellenőrzi, vajon az autósok hány százaléka váltott téli gumira, és szinte minden évben szomorú eredményekkel szolgálnak. Az idei Téligumi Kommandó - nem reprezentatív - felmérését három helyszínen, valamivel több mint 100 autó abroncsát ellenőrizve végezték. Ennek eredményeképp kiderült, hogy az autók 82 százalékán téli, 3 százalékán négyévszakos, míg 15 százalékán nyári gumiabroncs található. A gumik 38 százaléka 5 évnél idősebb, ami a téli abroncsoknál már komoly kompromisszumot jelent. Az olcsóbb abroncsok aránya minden eddiginél jelentősebb, 48 százalékos a felmérés szerint, míg az átlagos profilmélység 5,6 mm, ami arányaiban jobb, mint a legutóbbi, 2017 decemberi szemlekor.

Halálos kimenetelű késelés történt keddre virradóan a bécsi főpályaudvaron – közölte az osztrák rendőrség az APA hírügynökséggel. Az áldozat a helyszínen életét vesztette. A feltételezett tettest a osztrák vasúttársaság alkalmazottai feltartóztatták, míg a rendőrség kiérkezett és őrizetbe vette. A gyilkos fegyvert lefoglalták, a bűncselekmény kivizsgálása megkezdődött. A tettes és az áldozat kilétéről semmit nem közöltek.

Vissza