Déli krónika 2019.01.11.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2019. január 9-én egy román honosságú gépjármű utasaként egy 61 éves román-magyar kettős állampolgár. A rendőrök az ellenőrzés során a gépkocsi csomagtartójában két zsákban közel 25 kilogramm vágott dohányt találtak, amit a jármű utasa magáénak vallott. Az egyenruhások a 61 éves férfit és az egymillió forintot meghaladó értékű dohányárut átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

62,5 millióból épül játszó- és sportudvarral egybekötött közösségi szolgáltató tér Vásárosnamény-Vitkán. Ping-pong játék, tűzrakóhely kialakítása, mobil sakkjáték, kosárpalánk és tollaslabda – csak néhány játéklehetőség, amivel élhetnek majd a helyiek a beruházás elkészültekor. A közösségi tér, amely várhatóan még az idei évben elkészül majd, lehetőséget ad a lakóknak arra is, hogy igénybe vegyék a szociális és gyermekjóléti, valamint védőnői, tanácsadói ellátásokat. Lehetőség lesz internet és számítógép használatra, lesz WiFi pont is. A célcsoport egyértelműen a gyermekes családok. A beruházás hiánypótló funkciót tölt majd be a településen.

Kiadta a vörös kód figyelmeztetést a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtök estétől a nagy hideg miatt az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban. A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést a nagy hidegben, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatokat. Ha extrém hideg esetén kiadják a "vörös kódot", akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer nem tudja őket fogadni. A figyelmeztetés előre láthatóan szombat délig lesz érvényben.

Egy kisbusz és egy személygépkocsi ütközött a 4-es számú főúton Nyírtura és Nyírbogdány között csütörtök este. A járművek közúti akadályt képeztek, a nyíregyházi hivatásos tűzoltók drótkötél segítségével azokat levontatták. Személyi sérülés nem történt.

A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel – figyelmezet a rendőrség. A rossz látási viszonyok, a csúszós utak, a heves hóesés vagy fagyott hótakaró mind növelik a baleseti kockázatot az utakon, a több évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a megváltozott téli körülmények következtében megnövekszik a közúti balesetek, és azon belül a tragédiák száma. Éppen ezért a rendőrség minden évben hasznos tanácsokkal segíti a közlekedőket, hogy felkészülhessenek a téli közlekedés fokozott veszélyeire.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) a magyar zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága elismeréséül KÓTA-DÍJAT adományoz Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynak, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatójának életmű kategóriában. A szakmai elismerést minden év január hónapjában a magyar kultúra napjához kapcsolódva, több kategóriában adományozza a KÓTA, az arra érdemes személyeknek. Kóta-díjat korábban is kapott már Szabó Dénes, most azonban egész – a kórusmuzsika és a zenekultúra területén végzett - életművét ismerik el. A Kóta-díjat ünnepélyes keretek közt január 20-án 16 órakor veheti át Szabó Dénes a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. Érdekes egybeesés, hogy ugyanezen a napon a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar, Szatmárcsekén a Kölcsey-emlékplakett ünnepélyes díjátadóján ad műsort a hallgatóságnak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a kiskorú diákok tanítási időben történő csellengésére, az áldozattá és az elkövetővé válás megelőzése érdekében. Legutóbb, 2019. január 10-én a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai a Nyíregyházi Rendőrkapitánysággal együttműködve ellenőrizték Nyíregyháza belvárosában, az iskolaidőben felügyelet nélkül csellengő, tanköteles korú diákokat. A rendőrség rendszeresen tart ifjúságvédelmi ellenőrzéseket. A program célja kettős: a fiatalok felelősségérzetének fokozása, valamint védelmük, hogy az iskolakerülés, vagy a szökés ideje alatt ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Több mint nyolcmillió forint bírsággal zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok téli élelmiszerlánc-ellenőrzése, de a vizsgálatok túlnyomó többsége nem talált szabálytalanságot. A hatóságok országszerte 471 élelmiszer-előállítónál, 2079 élelmiszer-forgalmazónál és 762 vendéglátóhelyen vizsgálódtak. A 3312 ellenőrzésből 125 végződött bírságolással, 117 figyelmeztetéssel, 14 pedig tevékenység-korlátozással. Az éves összehasonlítás alapján visszaesett a bírsággal végződő esetek száma, de a tavalyinál majdnem kétszer több enyhe, vagyis figyelmeztetéssel járó szabálytalanságot találtak. A hibák idén is hasonlóak, leggyakrabban higiéniai kifogások, minőségi és összetétellel kapcsolatos szabálytalanságok, nyomon követési problémák merültek föl. Olykor a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságok is fölmerültek. A 17 500 vizsgált élelmiszertételből 425-öt kellett kivonni a fogalomból, leggyakrabban karácsonyi vásárokon és piacokon kínált szaloncukrokat, édességeket. Borok, pezsgők és virslik esetében viszont nem volt szükség ilyen intézkedésre, és a főváros karácsonyi vásárain is kedvező eredményekkel zárultak az ellenőrzések.

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél – közölte a Magyar Államkincstár. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

A kormány mindent megtesz azért, hogy meglegyen a 4 százalékos növekedés az idén - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az év első kormányinfóján, megjegyezve: álláspontjuk szerint ha nem hoznak az első negyedévben a gazdasági növekedést segítő lépéseket, az 4 százalék alatt lesz.  A kormányfő kifejtette: 2010-ben Magyarországon 3,7 millióan dolgoztak, ma 4,5 millióan, és ha minden jól megy, azzal kell számolni, hogy hosszabb távon is 4,5-5 millió lesz a munkát vállalni képes és akaró emberek száma, ami megközelíti a teljes foglalkoztatottságot. Úgy vélte, ezért nem érdemes olyan gazdaságpolitikát csinálni, amely több ember munkáját igényelné, olyan növekedés kell, amely ennyi emberrel működtethető gazdaságból fakad.

Csütörtök délután a nyíregyházi Continental Aréna első emeleti konferenciatermében vette kezdetét az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóság játékvezetői bizottsága által meghirdetett, 2019. évi alapfokú játékvezetői tanfolyam. Az elméleti oktatás első napján a játékvezetői bizottság elnöke, Dr. Jekő József köszöntötte a csaknem negyven jelentkezőt. A hatvanöt órás tanfolyam első előadását Szilágyi Norbert nemzetközi futsal játékvezető, NB II-es nagypályás asszisztens és Kiss Petra megyei toborzó, az NB I-es futsal játékvezetői keret tagjai tartották. A jelentkezők az elméleti és gyakorlati oktatást követően március elején adhatnak számot tudásukról.

Vissza