Déli krónika 2019.01.10.

Egy uniós projektnek köszönhetően 2020-ban modern, korszerű épületbe költözhet a fehérgyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség és a helyi tűzoltóság. A KEHOP-keretében megvalósuló projekt több mint 677,75 millió forintot biztosít arra, hogy a katasztrófavédelem hatékonyságát javító beruházás megvalósuljon. Az elemzések azt mutatják, hogy egyes területek mentő tűzvédelme új laktanya építésével, illetve a meglévő átépítésével erősíthető – közölte a katasztrófavédelem. A program hat városban hoz látványos fejlődést: Fehérgyarmat mellett például Gyöngyösön és Piliscsabán is.  Fehérgyarmaton 2020-tól új, korszerű ingatlan szolgálja majd a térség biztonságát. Az érintett területen a katasztrófavédelem mátészalkai és fehérgyarmati tűzoltóegységei 67 település 48 ezer lakójának biztonságáról gondoskodnak. A beruházás végére a tűzoltóság megfelelően tudja elhelyezni majd a szükséges jármű- és eszközparkját. Az emeltes épület több mint ezer négyzetméter alapterületű lesz, hozzáépül egy könnyűszerkezetes, kétszerállásos szertár, valamint egy tömlőszárító. A felújított épület földszintjén a katasztrófavédelmi kirendeltség irodái, az emeleten étkező, pihenő, öltöző és további irodák kapnak helyet, míg a tervezett könnyűszerkezetes épületben a tűzoltóság működéséhez szükséges helyiségek egy részét alakítják ki. A beruházás befejezésének tervezett határideje: 2020. március 31.

A födémszerkezete égett egy nyolcvan négyzetméteres családi háznak Vaján a Kossuth utcában szerda éjszaka. A tűz a gyors beavatkozásnak köszönhetően a tetőszerkezetre nem terjedt át. A baktalórántházi és a mátészalkai hivatásos tűzoltók a tetőhéjazatot megbontották és a tüzet kettő vízsugárral és kéziszerszámok segítségével eloltották. A lakóház konyhájában a födém beszakadt, így az ingatlan lakhatatlanná vált, az ott életvitelszerűen élő négy ember lakosságvédelmi intézkedés keretén belül rokonoknál került elhelyezésre. A tűzeset során senki sem sérült meg.

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. január 10-én csütörtökön Vásárosnaményban, 2019. január 11.-én pénteken Nagykállóban  tervez helyszíni ellenőrzéseket. A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

A Nyíregyházi állatparkban nemrég elpusztult a sátánmajom csapat egyik nősténye, aki 4 hónappal ezelőtt adott életet utódjának. Az állatot hasnyálmirigy gyulladás győzte le. Az anyaállat pusztulásával a gondozóknak el kellett gondolkodniuk a mesterséges nevelés lehetőségén, melyet legvégső esetben szerettek volna csak alkalmazni, hiszen ilyen esetben kevés az esély, hogy később visszategyék a csapatba a kis állatot. Az apaállat azonban minden számítást felülmúlt. Az anyaállat elpusztulása után azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban, s azóta a hátán viszi, magához öleli s gyümölcsökkel is eteti kicsinyét.

Büntethető, ha valaki olyan autóval közlekedik, amelynek nem megfelelő a fényszórója. Az utóbbi évek furcsa trendje lett a nem megfelelő fényszórók használata, sokan valamiért nem kedvelik, és nem is használják a tompított fényszórót. Helyette ködlámpáznak, vagy kiegészítő lámpákat, ledszalagokat szerelnek az autóra - írja a Borsod Online. A nem megfelelő fényszóró használata azonban balesetveszélyes lehet, egy szabálysértési büntetést is összeszedhetünk miattuk. A rendőrségi álláspont nem változott: még mindig a látni és látszani a vezérelv. A szabályok sem olyan bonyolultak, bár a tapasztalatok szerint sokakat összezavar, ha egynél több lámpa is van az autón. Az utólag beszerelt lámpák sok esetben szabálytalanok, nem felelnek meg az uniós előírásoknak, ezt a közlekedési hatóság ellenőrzi. A lámpák színe sem mindegy, ezeket a KRESZ szintén meghatározza, a járművön kívül pedig kék fényforrást használni kifejezetten tilos!

Két nagy áruházlánc is jelezte már, hogy nem kívánja alkalmazni áruházaiban a 400 órás túlórakeretet.  A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) több céggel egyeztet. Karsai Zoltán, a szakszervezet elnöke a Magyar Időknek azt mondta, négy multival tárgyalnak, amelyek mindegyike nyitott a megállapodásra. Úgy vélte, a sikeres tárgyalások hatására a versenyszféra egyéb területeiről is csatlakozhatnak cégek a kezdeményezéshez, ami leginkább az adott területen dolgozók érdekképviseletétől függ.

Megszűnt a papíralapú dokumentáció a mentések során - mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A főigazgató az utóbbi időszak sikereként értékelte, hogy tavaly novemberben a szervezet is csatlakozott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, amit nagy lépésnek nevezett a digitalizáció útján. Hozzátette, hogy emellett közelebb kerültek a társadalomhoz, erősödött a szervezet beágyazottsága, továbbá az anyagi és az erkölcsi elismerésből is kijutott a mentőszolgálatnak. Az utóbbi években több száz új mentőautót kaptak, az idén - a tervek szerint - újabb 160 járművet vehet át a szervezet.

Több mint 3200-zal 91500-ra nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek és tanulók száma a 2018 szeptemberében kezdődött tanévben - írja a Világgazdaság. A lap a szaktárca adatai alapján kiemelte, hogy a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma (beleértve a logopédusokat és a konduktorokat) 10 058, néhány százzal több, mint az előző tanévben.

A Magyar Idők arról ír, hogy eltűnt a kínai fokhagyma a magyar piacról, azonban a sokszor kérdéses minőségű áru helyét nem a magyar, hanem a spanyol termény vette át. A statisztikai adatok szerint a múlt év első kilenc hónapjában mintegy 81 százalékkal több fokhagyma érkezett a déli országból. A magyar termelésnek tavaly az időjárás sem kedvezett, így a korábbinál is kevesebb mennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók.

A Pénzcentrum arról készített összeállítást, hogy jelentősen változtak a jelzáloghitelek kamatai az év elején: a bankok nagy részénél jellemzően olcsóbban lehet kölcsönt felvenni. A portál szerint 2019 nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, a szakértők további bővülésre számítanak. A hitelezést növelheti, hogy idén továbbra is élénk marad a lakáspiac, több újlakás-projektnél is megtörténik az átadás.

Egységes vadkárfelmérési útmutatót készít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a tervezet a NAK és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szakmai és finanszírozói közreműködése mellett készült. Az útmutató fő célja, hogy egyszerű, teljes körű, gyakorlatias legyen, és hogy a vadkár mértékének megállapítása objektíven történhessen. A vadállomány nemzeti érték és a természetes életközösségek része, megjelenése nem tekinthető rendellenességnek a mező- és erdőgazdasági területeken. Ezzel együtt azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a vadkárok korrekt felmérésére és kezelésére is. A vadkárok felmérésében komoly előrelépést jelent majd az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely mások mellett az Országos Magyar Vadászkamara közreműködésével készült.

Kedden a negyedórás átlagteljesítmény 6884 megawattos csúcsértékével megdőlt az áramfogyasztás rekordja Magyarországon - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerdán az MTI-vel. A közlemény az időjárással indokolja a kiemelkedő áramfogyasztást. A terhelés nem okozott gondot a villamosenergia-rendszer számára - írták. A rendszerterhelés eddigi csúcsát, 6869 megawattot tavaly december 19-én mérték.

Vissza