Déli krónika 2019.01.01

Változik a hulladékszállítás az év vége miatt – közölte az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 2018. december 31-én, hétfőn a megszokott járatrend szerinti, azaz a hétfői napokon esedékes területeket szedi a társaság, 2019. január 1-jén viszont nincs szállítás – a keddi napokon esedékes területen így december 29-én, szombaton kell kihelyezni a hulladékedényeket, a társaság ugyanis ekkor szállítja majd a hulladékot.

Berendezési tárgyak égtek egy családi ház egyik szobájában Újfehértón, a Madách utcában. A tűzesethez a nyíregyházi hivatásos és az újfehértói önkormányzati tűzoltók vonultak, akik kettő vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet. A tűzoltók kiérkezése előtt egy embert a házból kihoztak, őt a mentők égési sérülésekkel szállították kórházba.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2265 km-nyi útszakaszért felel a Magyar Közút. Munkájukat több rendszer is segíti, amelyeknek a téli időszakban is nagy hasznát veszi a társaság. Ezek az ÚTMET, a Flotta Menedzsment, a Diszpécser Szolgálat és természetesen rendelkezésre állnak a webkamerák is. Ezek működésével kapcsolatban Csapó László, megyei igazgató beszélt rádiónknak.  Hang

Húszéves pályafutás után elbúcsúzik a mostani ötszázas, ezzel befejeződik a bankjegycsere leglényegesebb fejezete – írja a napi.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 júniusában döntött az 1997-ben megjelent bankjegyek cseréjéről. A tízezressel elindított csere utolsó bankjegye pedig a tavaly bemutatott, azóta jogilag már törvényes fizetőeszköznek számító új ötszázas, amely 2019 februárjában kerül forgalomba. A mostanihoz hasonlóan az új ötszázason elől II. Rákóczi Ferenc portréja lesz, a hátoldalon pedig a sárospataki vár látható. A bankjegyet Pálinkás György grafikusművész tervezte. A megújított 500 forintos bankjegyen lévő biztonsági elemeket, vagyis azt, hogy nem hamis, a hétköznapi használat során, segédeszközök nélkül is ellenőrizni lehet. Az új bankjegy előoldalának közepén mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázoló motívum, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik. A mostani ötszázasokkal 2019. október 31-ig lehet bárhol fizetni. Ezt követően még 3 éven keresztül bármelyik postán és bankfiókban beváltható. A Magyar Nemzeti Bank pedig a bevonástól számított 20 évig, azaz 2039 október végéig ad helyettük új bankjegyet.

Több mint százszor riasztották a tűzoltókat kedden, karácsony első napján - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján. A katasztrófavédelem műveletirányítási központjait 28 alkalommal hívták tűzeset miatt, illetve 54 esetben műszaki mentést kérve. E riasztások mellett 22 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre - írták a közleményben. A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden nyolc felügyeleti ellenőrzést tartottak, szabálytalanságot nem találtak a szakemberek.  Emellett 115 vasúti járművet ellenőriztek, 15 tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát. A katasztrófavédelem kedden kilenc vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt - közölte az OKF.

Négy balesetben öten vesztették életüket az ország közútjain az ünnep három napján - közölte a rendőrség a honlapján. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt írta: december 24-én 0 órától december 26-án 24 óráig a rendőrök 64 olyan közúti közlekedési balesetnél intézkedtek, ahol sérülés is történt. A halálos kimenetelűeken felül 20 baleset súlyos, 40 könnyű sérüléssel végződött. A rendőrök 252 embert állítottak elő, köztük 108-at bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, 23-at ittas vezetés miatt. A rendőrök 60 jogellenesen Magyarországon tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron, és 4 embert akadályoztak meg abban, hogy belépjen az ország területére - írták.

A vizsgált 51 kereskedelmi lánc mindegyike lehetőséget ad a hibátlan termékek visszavételére különböző feltételek mellett - tájékoztatta az MTI-t a Consumer Protection Contact fogyasztóvédelmi tanácsadó cég legújabb felmérésének eredményéről. A kutatásból kiderül: a tavalyi 60-ról 71 százalékra emelkedett azoknak az üzleteknek az aránya, amelyek a csere vagy a levásárlás lehetősége mellett pénzvisszatérítést is felajánlanak.  A vizsgált hiper- és szupermarketek, a ruházati, a műszaki, a sport- és a játékboltok mindegyike biztosít cserére lehetőséget, a könyv- és alsóneműboltok azonban szinte teljes körben elzárkóznak attól, és ugyanígy tesz a drogériák, a bútor és barkácsboltok, illetve a cipőboltok egy része is - részletezték. A felmérés adatai szerint az üzletláncok 41 százaléka a cserére vagy levásárlásra 30 napot biztosít a vásárlók számára, de 3 naptól két évig számos egyéb határidő is előfordul a boltok között. Az áru sikeres visszavitelének általános feltétele a nyugta megőrzése, valamint a felesleges termék újszerű állapotának megőrzése, lehetőség szerint az eredeti csomagolásban - áll a közleményben.

Sokféle juttatás adómentessége megszűnik jövő keddtől: lakáscélú munkáltatói támogatás, mobilitási célú lakhatási támogatás, kockázati biztosítás más személy által fizetett díja, diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás. Továbbra is adómentes juttatásnak minősül viszont a sportrendezvényre szóló bérlet, belépőjegy, valamint a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj a minimálbér értékéig.

Keddtől nagyot nőnek a tehergépjárművek útdíjai - az átlagos emelkedés 5,8 százalék. Legjobban a négytengelyes járművek gyorsforgalmi úton való haladása drágul, mégpedig kilométerenként 6 forint 60 fillérrel. A fuvarozói érdekképviseletek pedig bejelentették, hogy két számjegyű százalékos díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások jövőre az akár 30 százalékos mértéket meghaladó útdíj-emelés és egyéb költségnövekedések miatt.

Stabil utánpótlása van a balkáni útvonalnak - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 műsorában. Janik Szabolcs hozzátette: a balkáni útvonalon most 70 ezres tömeg tartózkodhat. Emellett migrációs szempontból a nyugat-mediterrán útvonal jelentős még. Ott november végéig - az előző évihez viszonyítva - megduplázódott az érkezők száma, több mint 50 ezren tudtak átmenni Észak-Afrikából Spanyolországba. Ezen felül Törökország felől is több migráns érkezik - közölte a szakértő.

Vissza