Déli krónika 2018.12.25.

Három autó ütközött össze kedden a 4-es főút Nyíregyháza és Nyírpazony közötti szakaszán, tízen megsérültek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint egy embert feszítővágókkal szabadítottak ki a roncsokból a nyíregyházi hivatásos tűzoltók, majd átadták a mentőknek. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint tízen sérültek meg az eddig tisztázatlan okból bekövetkezett balesetben. A főutat a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták.

Óévbúcsúztató futást rendeznek Vásárosnaményban december 30-án, 14 órától. A város honlapján megjelent információ szerint futással, gyaloglással szeretnék felavatni a kisvarsányi kerékpárutat. A találkozó is Kisvarsányban lesz, a futás a falu elejétől a Szabadságtérig tartó szakaszt érinti, ami mintegy 2,2 km hosszúságú. A református templom mellett forró tea és ajándéksorsolás várja a résztvevőket. Eső esetén a programot december 31-én, 10 órától rendezik meg.

Az angol hatóságok körözték azt a járművet, amellyel a csengersimai közúti határátkelőhelyen próbálta elhagyni az országot egy 25 éves ír állampolgár december 24-én éjjel. A járművezető az angol honosságú, BMW típusú személygépkocsival jelentkezett kilépésre, de az ellenőrzés alatt a rendőrök megállapították, hogy a járművet az angol hatóságok körözik. A police.hu azt írja: az egyenruhások a járművezetőt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a járművet lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

A kormány több ponton módosította, illetve kiegészítette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások listáját. Így például új kerékpárút kerül a tokaji Tisza hídra – írja a napi.hu. A Magyar Közlönyben megjelent közlekedési salátarendelet melléklete módosítja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások listáját. Eszerint megépül mások mellett az M6-os autópálya Bóly-Ivándárda (országhatár) közötti szakasza, de kikerült belőle a villányi csomópont. Kiegészítésként került be a rendelet mellékletébe 115 új kiemelt projekt, amely megyénket is érinti. Ilyen az M3 gyorsforgalmi út Vásárosnamény és Beregdaróc (országhatár) közötti szakasz előkészítése, az M49-es autóút M3-as autópálya (Vaja) és Csenger (az országhatár) közötti szakasz előkészítése, a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon vezetett kerékpárút megvalósítása, a záhonyi közúti Tisza-híd mellett új közúti Tisza-híd (M34) előkészítése is.

A felmérések szerint az önkéntesség egyre népszerűbb Magyarországon. Az adatok szerint minden harmadik ember önkénteskedett már életében. Egymillióan pedig rendszeresen, legalább havonta végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet. Novák Katalin, a család és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta, az önkéntesség egyrészt jelentős mértékben hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, másrészt pedig megtanít arra, hogy mit jelent másokra odafigyelni. Hozzátette, ezért is fontos, hogy ezt sokan már fiatal korban megtapasztalják.

Főként egyházi, határon túli és sportcélokra hagyott jóvá összesen 72 milliárd forintot a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján a felekezeteknek jutó 21 milliárdos forrás legnagyobb tétele a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjára folyósított csaknem 6 milliárd forint. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 18,5 milliárd forintot kap. A határon túli szervezetek 33 milliárdos költségvetési támogatásból több mint 7 és félmilliárd jut a Sapientia Alapítványnak.

Jövőre fejeződhet be a magyar bankrendszer egyik legnagyobb folyamatban lévő fejlesztése, amelynek eredményeként a lakossági átutalások azonnal célba érnek, éjjel-nappal, a hétvégén is 24 órán keresztül. A Napi.hu-nak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette: "2019 januárjában megindulnak az országos rendszertagi tesztek annak érdekében, hogy július 1-jére valamennyi szereplő készen álljon az éles indulásra. Emellett az MNB az országos projekt keretében folyamatosan monitorozza a piaci szereplők felkészültségét. Az alapszolgáltatások létrehozása minden érintett intézménynél folyamatban van, nem veszélyezteti semmilyen körülmény a bevezetés tervezett dátumát" - közölte a jegybank. A portál információi szerint január 2-án kedden megkezdődik a tesztelés, azaz elkezdik a próbautalásokat a bankok. Az azonnali átutalási háttérrendszernek már neve is van: GIROInstatnak hívják. A tervek szerint tehát július 1-jétől minden 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalás azonnal - 5 másodpercen belül - megérkezik a címzetthez. Az átutalásoknál júliustól ez az alapforgatókönyv, tehát nem választható opció, hanem kötelező lesz az azonnali utalás. Az MNB arra számít, hogy az azonnali átutalási rendszer élesben történő elindulása után visszaszorulhat a készpénzhasználat, többek között a sárga csekkek népszerűsége is mérséklődhet.

Februárban kezdődik a magyar államadós-osztályzatok jövő évi hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben. Először a Standard & Poor's, majd a Fitch Ratings vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A Moody's első vizsgálata májusban lesz.

Jövőre is folytatódik a cigaretta adójának emelése, ráadásul kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána pedig júliusban – írja a napi.hu.  Első körben - 2019. januártól - az ezer szálra vetített adó ezer forinttal, 18 200 forintra emelkedik, a minimumszintet előíró adó pedig szintén ezer forinttal, 31 200 forintra emelkedik. Ezt fejeli meg a júliusi adóemelés újabb ezer-ezer forinttal mindkét tételnél. Egy-egy adóemelés akár 40 forinttal dobhatja meg a dobozonkénti árat, ha azt az gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban. Mivel december utolsó hetében a cigaretták kiskereskedelmi ára dobozonként - márkától függően - 1050-1410 forint között szóródott, így jövő nyáron - július után - akár már az 1500 forintos szintet is elérhetik a legdrágább cigaretták.

Ha konténert, vagy cserefelépítményt szállít a kamion, akkor ennek jellemzőiről egy bizonylatot kell magánál tartania a sofőrnek. Ennek hiányában jön a büntetés, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint. "A konténer és a cserefelépítmény fuvarozása akkor kezdhető meg, ha a feladó a fuvarozó részére átadta a konténer vagy a cserefelépítmény tömegét, fontosabb jellemzőit tanúsító bizonylatot, amelyet a fuvarozás során árukísérő okmányként kell kezelni és a járműben kell tartani." - ennyi a szóban forgó rendelet szövege. A bírságot a jogszabály melléklete tartalmazza. Eszerint a konténer vagy a cserefelépítmény tömegét tanúsító bizonylat hiánya 30 ezer forinttal büntetendő. A bírságot a fuvarozó, illetve a feladó köteles megfizetni.

Földrengés rázta meg éjjel 3 óra 19 perckor a szicíliai Catania térségét, nem hivatalos adatok szerint tíz ember sérült meg, egy 80 éves férfit összedőlt lakóháza romjai alól emeltek ki. A 4.8-as erősségű rengés epicentruma Viagrande és Trecastagni térségében volt Cataniától északra. A legtöbb kár Fleriben és a szomszédos Zafferana Etnea kisvárosában történt, ahol a felébredt lakosok kirohantak az utcára. Tíz ember sérült meg, több épület szenvedett kárt, megrepedt vagy bedőlt. A Catania-Messina autósztrádát lezárták, a repülőtér viszont már működik. Az Etna december 24-i kitörése óta 73 földrengést mértek, ez volt eddig a legerősebb.

Vissza