Déli krónika 2018.12.24.

Halálos baleset történt Nyírturánál még szombat délután - közölték a rendőrség honlapján. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint három személygépkocsi ütközött össze a 4-es úton Nyírpazony és Nyírtura között, a Nyírtura kezdetét jelző táblánál. A balesetben egy ember a helyszínen meghalt, hárman megsérültek. A sérülteket a mentők kórházba vitték.

Az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma az egész országban, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ez a tendencia volt jellemző. Ezzel párhuzamosan nemcsak a munkanélküliség csökkent, hanem közfoglalkoztatottak száma is kevesebb lett. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: valóban az volt a cél, hogy minél többen az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el. Hang

„Biztonságban Otthon” címmel hirdetett rajzpályázatot a Mátészalkai Rendőrkapitányság, melynek célja a háztartási balesetek megelőzése, a gyermekek testi épségének megóvása volt. Idén már harmadik alkalommal várták az óvodás és kisiskolás diákok munkáit. A pályázatra 145 pályamű érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településéről. A színes, kreatív alkotások közül 30 pályamű díjazásra került, valamint a legkreatívabbnak ítélt csoportok rendkívüli különdíjként lehetőséget kaptak a kapitányság életébe történő betekintésre, melyet részükre játékos és ügyességi vetélkedőkkel színesítenek a rendezők. Az elismerésben részesült gyermekek mindegyike oklevelet, valamint a mátészalkai, nagyecsedi roma kisebbségi önkormányzatok, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának jóvoltából rajzeszközöket, könyveket, társasjátékokat vihettek haza.

Minden második ember túlköltekezik karácsonykor, és minden negyedik hitelt vesz fel, hogy ajándékozhasson - hangzott el az M1 aktuális csatornán. Az emberek átlagosan 56 ezer forintot költenek idén, ez 4-5 ezer forinttal több a tavalyinál. A kereskedők rekordbevételt várnak. Aranyvasárnap veszik meg a legtöbb fenyőfát is - közölték.

Megváltoznak az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás bemutatásának feltételei - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Az eredeti szabályok szerint a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzéséről a vizsgaigazolás csak akkor adható ki, ha a levizsgázott személy igazolja az alapfokú iskolai végzettséget, és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte. Ebből a két feltételből került most ki a második – írja a napi.hu. A bpautosok.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ettől még továbbra is feltétele marad az egészségügyi vizsga a jogosítvány megszerzésének. A sikeres vizsga után a vizsgaigazolást eddig csak úgy lehetett megkapni, ha az elsősegély vizsgáról szóló papírt bemutatta a Közlekedési Felügyeleten a vizsgázó. Most viszont ezt nem kell megtenni, csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lesz a Közlekedési Igazgatási Hatóságnál. Vagyis, a vizsgázókat a jövőben is felkészítik majd az újraélesztésre, betegvizsgálatra és eszméletlen betegek ellátására - írja a bpiautosok.hu.

Adventi időszakban kétszer annyi a lakástűz, mint az év más időszakaiban; idén decemberben már mintegy félezer ilyen esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak - mondta Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője az M1 aktuális csatornán. A szakember azt tanácsolta: a karácsonyfát minden hőforrástól legalább másfél méteres távolságra állítsuk fel, csak megfelelő műszaki állapotú fényfüzért használjunk, és ha elmegyünk otthonról, vagy lefekszünk aludni, áramtalanítsuk.  A gyertyákat nem éghető alátétre kell helyezni, karácsonyfán meggyújtani veszélyes - figyelmeztetett a szóvivő. Egy füstérzékelő segít megelőzni a nagyobb bajt, csakúgy mint a két kilogrammos poroltó, amely minden nagyobb áruházban kapható 2-3 ezer forintért - tette hozzá Mukics Dániel.

2019-ben minden eddiginél több támogatást kapnak a gyermeket nevelő családok és a gyermeket vállalók - mondta az Emmi család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára. Novák Katalin budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy jövőre - 2010-hez képest - duplájára nő a családok támogatására fordított összeg, ami így meghaladja a 2000 milliárd forintot. A kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább emelkedik, a havi 40 ezer forintos megtakarítás a 2015-ös összegnek a dupláját jelenti - közölte. Az otthonteremtési program is minden eddiginél több támogatást kap. Emlékeztetett, hogy decembertől már a kétgyermekes családok is hozzáférhetnek tízmillió forint értékben a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott hitelhez, a nagycsaládosok hitelét 15 millió forintra emelték fel. Emellett bevezetik a gyermekek otthongondozási díját. Az önmagát ellátni képtelen gyermeket otthon ápoló szülők havonta bruttó százezer forintra lesznek jogosultak, de ez az összeg később nőni fog majd, és 2022-re eléri a minimálbért - emelte ki az államtitkár. Akik nem a gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, azoknak a támogatása jövőre 15 százalékkal emelkedik - mondta.

Évente átlagosan 2,5 millió karácsonyfát vásárolunk az ünnepek előtt – hangzott el az M1en. Ma már több fajtából is választhatunk: luc-, ezüst- vagy esetleg nordmann fenyő, de ugyanezeknek a fajtáknak a földlabdás változata is elterjedt. A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke szerint érdekes megfigyelni, hogy egyre kevésbé a fa magassága határozza meg az árát a piacon. Orlóci László közölte, ma már általában nem méterre vásárolnak az emberek fenyőfát, hanem darabra, így a kereskedők is darabárakat szabnak meg. Így a másfél méterestől a háromméteresig különböző árakkal találkozhatunk, az ár pedig háromezertől 12-13 ezerig húzódik – legalábbis ezek a leggyakoribb árak. A piaci verseny idén is a tavalyihoz hasonló árakat hozott idehaza. A szakértő úgy látja, hogy újra kezd divatba jönni a lucfenyő, amelynek az illatával egyetlen más fajta sem tud versenyre kelni. A nordmann-fákból ugyan német és főként dániai importra szorul Magyarország, de az is elmondható, hogy a fenyőpiac döntő hányadát még mindig a magyar termelők termékei teszik ki.

Vissza