Déli krónika 2018.12.21.

Hétfőn este tartotta évértékelő, éves közgyűlését a Szatmárcsekei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ahol a jubileumi évfordulós kollégák elismerésben részesültek. A rendezvényen a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltósági felügyelője is részt vett. Az önkéntes tűzoltók 1951 óta vannak jelen Szatmárcsekén. Az elmúlt hat és fél évtizedben folyamatos fejlődésen ment keresztül az egyesület. A részleteket Dóka Imre mondja el. (Hang: dokaimi.mp3)

A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. A balesetek elkerülése érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrfőkapitányság néhány tanácsot fogalmazott meg, amelyeket közzé is tett a police.hu oldalon. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük Fedor Ritát, a megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivőjét. (Hang: rita.mp3)

Már öt halálos áldozata van a szombati, M3-as autópályán történt buszbalesetnek; szerdára virradóra életét vesztette az a sérült, akit kedden az egri Markhot Ferenc Kórházból szállítottak át a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba - mondta Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek. Kifejtette: középkorú nőt életveszélyes, válságos állapotban vették át, romló központi idegrendszeri tünetekkel. A kórház központi aneszteziológiai és intenzív osztályán kezelték. Az MTI úgy tudja, hogy a nő 41 éves volt. A kórházvezető emlékeztetett arra, hogy korábban a megyei kórházban ápolt két súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérült beteg egyikének olyan súlyos kísérő betegsége volt, hogy az életét már nem tudták megmenteni. A másik súlyos életveszélyes sérült állapota stabilizálódott, jelenleg a traumatológiai osztály postoperatív őrzőjében ápolják - tette hozzá. Szombat éjjel felborult egy emeletes busz az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán, a 133-as kilométernél az ónos eső miatt eljegesedett úton. A baleset után további autók rohantak előbb a felborult járműnek, majd egymásnak. Kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött, ezek között magyar, román és ukrán is volt. Hárman a helyszínen meghaltak, Hatan súlyosan, huszonketten könnyebben megsérültek. A felborult busz a debreceni Grand Tours utazási irodáé volt, amely a bécsi adventi vásárra szervezett útról szállította haza az utasokat. A buszon nyolcvanegyen utaztak.

Tizenegy vadonatúj fecskendős, magyar gyártású autót kapott több település tűzoltósága, továbbá hét úgynevezett katasztrófavédelmi, szolgálati gépjárművet, amivel jelentősen fiatalodik a gépjárműállomány. Ezen felül egy vadonatúj, magasból mentő járművel is gazdagabb lett a katasztrófavédelem oktatási központja. Idén a katasztrófavédelemnél jelentős technikai fejlesztések zajlottak, kedden már harmadik alkalommal vehettek át új, hazai gyártású és felújított gépjárműveket. A Belügyminisztérium államtitkára az átadáson azt mondta: ma a legfontosabb közösségi érték a biztonság, a fejlesztés pedig ehhez járul hozzá. Kontrát Károly kifejtette: a kormány nemzeti és uniós forrásból egyaránt biztosítja azokat a feltételeket és forrásokat, amelyek a gépjármű-fecskendő állomány megújításához szükségesek. Ez többéves program, és az a cél, hogy fokozatosan lecseréljék a régi fecskendőket. A terepjárókat tűzvizsgálathoz szükséges eszközökkel is felszerelték, melyek a megyei katasztrófavédelmi szolgálatok munkáját támogatják majd. Beszerzésüket – 100 millió forint értékben – az egyik biztosítótársaság finanszírozta. Jelenleg 40 különböző típusú és gyártmányú járművet használnak a katasztrófavédelem munkatársai. A cél az egységesítés, ezért a következő években összesen 108 új gépjármű beszerzését tervezik.

Idén is fokozott ellenőrzést végzett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az ünnepek előtt. Az eddig vizsgált karácsonyi égők mindegyikénél találtak valamilyen biztonságossági hiányt. Ezek online is megvásárolhatók. A robbanásszerűen megnövekedett internetes kereskedelem miatt új szabályokkal szeretnék védeni a fogyasztókat és a vállalkozásokat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden karácsonyi időszak előtt ellenőrzi a fényfüzéreket. Idén 20 égősort választottak ki, ezek közül nyolcnak fejeződött be a vizsgálata, és egyik sem tudta teljesíteni a biztonsági követelményeket. A legfrissebb adatok szerint a hasonló vizsgálatok csaknem felénél találnak valamilyen jogsértést. Összesen 575 ellenőrzés történt, ebből 250 esetben találtak az ellenőrök valamilyen jogsértést, ami 43 százalékos kifogásolási arányt jelent – mondta Vermes Bella, a fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője. Mivel a termékek többsége megvásárolható az interneten is, 2017-től kiemelten figyelnek arra, hogy az online kereskedők is megfelelően tájékoztassák a vásárlókat – közölte Kara Ákos, a fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkár. A hatóság a vásárolóktól azt kéri, hogy az ünnepi forgatagban is vásároljanak tudatosan, megbízható helyről, és mindig tegyék el a vásárlást igazoló dokumentumokat is.

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is, ennek köszönhetően jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A szaktárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: új szabályok vonatkoznak a kenyerek összetételére és fajtáira, bővült a védett termékek listája. Az új előírás 15 kenyér esetében szabályozza az összetételt. Az összetevők közé bekerültek a magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmú álgabonák. Az élelmiszerkönyv felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a tejes tésztából készült péksüteményeket, a leveles tésztából készült finom pékárukat. A rendelet értelmében a védett elnevezéseket csak akkor lehet használni, ha a termékek megfelelnek az élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek – mutat rá a közlemény. Az FM hangsúlyozza: a módosítás támogatja a jó minőségű pékáruk elterjedését és a gyenge minőségű termékek visszaszorítását. A minisztérium szerint a jó minőségű élelmiszereket egyre többen keresik, aminek a hátterében a fogyasztói tudatosság erősödése áll.

A magyar szolgálatok készen állnak arra, hogy segítséget nyújtsanak Németországnak a hétfő esti berlini merénylet elkövetőjének elfogásához – mondta Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója. Orbán Viktor magyar miniszterelnök német kancellárhoz írt levelében is hangsúlyozták, hogy Magyarország minden segítséget megad a berlini merénylő kézre kerítéséhez és a szükséges biztonsági lépésekhez – mondta az M1-en Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója. Mint Bakondi György hozzátette, eddig nem érkezett olyan megkeresés, amely személyek magyarországi áthaladásával vagy egyéb más, ezzel az üggyel összefüggésbe hozható kérdésről szóltak volna. A magyar szolgálatok azonban készen állnak erre a feladatra – hangsúlyozta a belbiztonsági főtanácsadó. A tizenkét áldozatot követelő berlini merényletet az Iszlám állam vállalta magára. Az elkövető, akit még keresnek kamionnal belehajtott a német fővárosban tartott karácsonyi vásáron a tömegbe. Kedd délutánig úgy tűnt, van egy pakisztáni származású gyanúsított, ám a rendőröknek és az ügyészeknek el kellett ismerniük: nem biztos, hogy a lehetséges tettest kapták el. Végül az esti órákban szabadon is engedték a férfit.

Az osztrák rendőrség szerdától az alkotmányvédelmi hivatallal egyetértésben megerősíti a bécsi karácsonyi vásárok védelmét, hogy megakadályozzák a berlini kamionos merénylethez hasonló támadások elkövetését. Patrick Maierhofer bécsi rendőrségi szóvivő indoklása szerint azt szeretnék megakadályozni, hogy jármű hajthasson be a vásárok területére. Így betonterelőket helyeznek el a bécsi Rathausplatzon lévő karácsonyi vásárhoz. A schönbrunni kastély előtt működő vásárnál már kedd este elhelyezték a betonakadályokat. További biztonsági intézkedésekről a nap folyamán döntenek. A Rathausplatzon lévő vásár Ausztria legnagyobb karácsonyi rendezvénye, minden évben mintegy 3,5 millió látogatót vonz. A város különböző pontjain nagyjából harminc karácsonyi vásárt tartanak. Gerhard Pürstl bécsi rendőri vezető bejelentése szerint megemelik a Bécsben szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát, és ellenőrzik a gépjárműveket. "A lakosság elbizonytalanodott, az emberek biztonságérzete pedig igen fontos számunkra, így jeleznünk kell, hogy készen állunk" - mondta Pürst. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki legyen éber és a gyanús eseteket jelentse a rendőrségnek. A belügyminiszter szerint nem szabad a lakosokat arról győzködni, hogy teljes biztonságban vannak. Ugyanakkor meglátása szerint nincs ok arra, hogy a köztéri karácsonyi és szilveszteri eseményeket kerüljék az emberek.

Vissza