Déli krónika 2018.12.12.

A Nemzeti Sportközpontok tájékoztatása szerint 2018. december 21. és 2019. január 6. között a fehérgyarmati Kürtgyarmat Tanuszoda féléves vízcsere és karbantartás miatt zárva tart. A nyitás várható ideje 2019. január 7-e, hétfő.

Karácsonyi hangversenyre várják az érdeklődőket december 22-én, szombaton, 17 órától Jánkmajtison, a Szentháromság Római Katolikus templomba. Az eseményen a Recitatrio műsora barokk és reneszánsz dallamokból áll, az ünnepe jegyében. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó nyerte a MÁV által meghirdetett Az ország legrendezettebb vasútállomása 2018 című országos versenyt, amelynek alkalmából emléktáblát avattak a szabolcsi településen. Vólentné Sárvári Piroska, a MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az ünnepségen elmondta, a kétfordulós, kísérleti jelleggel kiírt megmérettetésre összesen 45, a vasúttársaság tulajdonában, illetve üzemeltetésében lévő pályaudvar, állomás és megállóhely nevezett, közülük lett az ófehértói az első,. A bírálati szempontok között például az állomási összképet, a virágosítást, a táblák kihelyezését, a karbantartottságot, a térvilágítást és a hulladékmentességet pontozta a szakmai zsűri, amely a területi fordulóból összesen 18 állomást terjesztett fel a második körös országos versenyre. Az ünnepség végén leleplezték az elsőségét járó emléktáblát az állomás falán, az itt dolgozó vasutasok oklevelet vettek át és pénzjutalomban is részesültek.

Több mint 11 millió forint értékű ukrán cigarettát próbált csempészni az éj leple alatt egy ismeretlen csoport a zöldhatár közelében – közölte Magyar Norbert, a NAV Megyei adó-és vámigazgatóságának sajtóreferense. A pénzügyőrök az illegális jövedéki termékeket lefoglalták és költségvetési csalás miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. Hang

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a kiskorú diákok tanítási időben történő csellengésére, az áldozattá és az elkövetővé válás megelőzése érdekében. Legutóbb a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai a Tiszavasvári Rendőrkapitánysággal együttműködve ellenőrizték az iskolaidőben felügyelet nélkül csellengő, tanköteles korú diákokat Tiszavasváriban 2018. december 11-én. A rendőrök több fiatalt ellenőriztek, de iskolaidőben igazolatlanul távol maradó diákkal nem találkoztak. A rendőrség rendszeresen tart ifjúságvédelmi ellenőrzéseket. A program célja kettős: a fiatalok felelősségérzetének fokozása, valamint védelmük, hogy az iskolakerülés, vagy a szökés ideje alatt ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői, valamint függetlenek a parlament szerdai üléskezdése előtt felsorakoztak az elnöki emelvény, valamint az előtte lévő szónoki pulpitus körül, mindkét oldalról elállva a feljárat útját. Az ellenzéki akció résztvevői a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról is szóló munkatörvénykönyv-módosítás ellen tiltakoznak - derül ki politikusi posztokból egy közösségi oldalon. A napirendjén több tucat határozathozatallal meghirdetett ülés 10.15 órakor kezdődött volna, egyelőre csúszás van.

A Magyar Idők a sportért felelős államtitkárral közölt interjút. Szabó Tünde elmondta, hogy mára világosan megmutatkoznak annak eredményei, hogy a kormány 2011-ben nemzetstratégiai ágazattá minősítette a sportot. Elsősorban nem is a versenysport területén látszik a fejlődés, hanem az utánpótlás-, a szabadidősport és a kor követelményeinek megfelelő létesítményfejlesztés, valamint a rendezvényszervezés területén.

A Magyar Posta idén is folytatja az elavult járművei lecserélését, a társaság eddig több mint 500 kézbesítéshez használható járművet vásárolt, több milliárd forint értékben, többek között motorokat, kis- és nagyteherautókat, a beszerzések részeként 23 darab háromkerekű elektromos motorral (tricikli) is bővült a cég flottája - közölte a Magyar Posta.  A tricikliket december első heteiben a csomaglogisztikai piac legnehezebb időszakában tesztelik. A posta az új típusú járműveket elsősorban Budapesten a nemzetközi küldemények kézbesítésében használja, vidéken pedig a levél- és csomagkézbesítés összevonhatóságát tesztelik az eszközzel. A tricikli óránként maximum 45 kilométeres sebességgel képes haladni, hatótávolsága nagyjából 80 kilométer. A Magyar Posta a karácsonyi csúcsforgalom miatt arra kérte az ügyfeleket, hogy belföldre szánt csomagjaikat legkésőbb december 19-ig adják fel, hogy az biztonsággal megérkezzen a címzetthez.

Több mint ötezren jelentkeztek a 2019 februárjában induló keresztféléves képzésekre A legnépszerűbbek idén is a gazdaságtudományi és műszaki képzések voltak - közölte az Oktatási Hivatal. A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában. Összesen 5231-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételiben. Az első helyen megjelölt jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzésre 4543-an, alapképzésre 590-en, felsőoktatási szakképzésre pedig 98-an jelentkeztek. A jelentkezők által rögzített adatok és a feltöltött dokumentumok feldolgozása jelenleg is zajlik.

A Magyar Idők szerint újra felértékelődtek a panellakások. A lap beszámol arról, hogy rendkívüli érdeklődés mutatkozik a lakótelepi lakások iránt, ami árukban és könnyű értékesítésükben is meglátszik. Noha árelőnyük még mindig jelentősnek mondható a téglalakásokhoz képest, Budapesten a kisebb panelek már jócskán félmillió forint fölötti négyzetméteráron cserélnek gazdát.

A Világgazdaság beszámolója szerint átlagosan 15 százalékkal csökkennek januártól az üres adathordozókra kivetett magánmásolási díjak, miután az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus szerzői jogdíjakról szóló, 2019-es tervezetét. A szerzőijog-védő egyesület tájékoztatása szerint a mobiltelefonok esetében 33 százalékkal csökken a korábbi nevén üreshordozó-díj, ami az ideinél 500-1600 forinttal alacsonyabb összegeket jelent. A lap megjegyzi, hogy ez nem feltétlenül jelenik majd meg a készülékek kiskereskedelmi árában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a keddi strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje - közölte Szijjártó Péter tárcavezető Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően.  Szijjártó Péter kiemelte: az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget. Magyarország biztonságát a kormány minden eszközzel megvédi, de az uniós intézményeknek is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket - jelentette ki Szijjártó Péter.

SPORT: A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága keddi ülésén két mérkőzésre tiltotta el Pavlo Lukjancsukot, a Kisvárda Master Good hétvégén kiállított játékosát. Az MLSZ honlapjának indoklása szerint az ukrán futballista azért kapta a büntetést, mert "amikor nem a labda közelében tartózkodott, megrúgta ellenfelét" a Diósgyőri VTK ellen 1-1-re végződött bajnoki találkozón.

Vissza