Déli krónika 2018.12.06.

Folytatódnak az adventi programok Fehérgyarmaton. December 9-én vasárnap délután fél öttől várnak minden érdeklődőt a Kossuth Parkba. Adventi gondolatokat hallhatnak majd Kovács Róbert parochustól.  Műsort adnak a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és a Móricz Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai. A műsor után közösen gyújtják meg a második adventi gyertyát.

Tunyogmatolcs településen, az Alkotmány utcában egy családi házzal egybeépített nyári konyhában égett egy mosogatógép. A tüzet a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Őrs kiérkezése előtt eloltották, a tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta. Az egység az épületet átvizsgálta, átszellőztette.

Dr. Polgári András főigazgató javaslata alapján, Román István kormánymegbízott 2018. december 1-én Dr. Gégény Zoltánt nevezte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatójának.  Az új igazgató december 4-én, a járási hivatalvezetők és a főosztályvezetők előtt vette át megbízólevelét kormánymegbízott úrtól. Dr. Gégény Zoltán 1968-ban született Nyíregyházán. Felsőfokú tanulmányait a Bessenyei György tanárképző Főiskolán kezdte itt szerezte első diplomáját általános iskolai tanár-népművelő végzettséget szerezve. Tanulmányait a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatta, jogi diplomáját 1996-ban vehette át. A közszférában 1991-óta dolgozik, 1997-ig töltötte be a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Önkormányzat Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézetének általános igazgató-helyettesi pozícióját. 2010-ig osztályvezetőként dolgozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámügyi Hivatalában. 2011-től mostani kinevezéséig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályát irányította.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a megyei Baleset-megelőzési Bizottság, valamint a helyi rendőrkapitányságok munkatársai idén ismét mikulás-akcióval hívták fel a figyelmet a szabályos közlekedésre, a kijelölt gyalogosátkelőhelyek kellő körültekintéssel történő használatára és megközelítésére, valamint a megváltozott időjárási- és látási körülmények között a láthatóságra. A „rendőrmikulások” 2018. december 6-án elsősorban az iskolák és óvodák környékén, valamint a megye városainak forgalmasabb csomópontjain szaloncukorral és láthatóságot elősegítő eszközökkel ajándékozták meg a szabályosan közlekedőket. A közlekedésbiztonsági kampánnyal a rendőrség elsődleges célja a balesetek megelőzése és a figyelemfelhívás. Természetesen azok a gyalogosok és járművezetők, akik súlyosan megszegik a közlekedési szabályokat, az év végi ünnepek ellenére is szankcióra számíthatnak.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorsport világtanácsának szentpétervári ülésén véglegesítették a rali Európa-bajnokság (ERC) 2019-es versenynaptárát, amelyben november második hétvégéjén szerepel a Nyíregyházán sorra kerülő magyarországi versenyhétvége is. A szerdai döntés értelmében a Rally Hungary-t november 8. és 10. között rendezik meg. A nyíregyházi futam egy hónapja került be az előzetes naptárba, amelyről most mondta ki a végső szót az erre hivatott testület. A 2019-es ERC-sorozatban négy aszfaltos és négy murvás verseny szerepel, Magyarország az egyik aszfaltos versenyt rendezheti meg. “A sportdiplomáciai feladatok itt lezárultak, mostantól már koncentrálhatunk a rendezvényre” – nyilatkozta az MTI-nek közvetlen a döntés után Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke. Hozzátette: “hatalmas megtiszteltetés a hazai autósportnak, hogy egy újabb nemzetközi versenysorozat naptárában szerepelhetünk.”

Az országos jégkármérséklő-rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gazdálkodók az idén 22,5 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami 70 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és majdnem 50 százalékkal marad el az elmúlt 5 év átlagától. A rendszer több milliárd forint kárt előzött meg a mezőgazdaságban - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az 1,8 milliárd forintból kiépített rendszer egy éves tapasztalatáról tartott sajtótájékoztatóján.  A kamara által működtetett hálózat 986 talajgenerátora a védekezési szezonban átlagosan egyenként 87-szer lépett működésbe és 479 órán keresztül üzemelt. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül 13 százalék volt, míg tavaly ez az érték elérte a 37 százalékot is.

Nagyon jó évet zárnak az idén a magyarországi állatkertek: december végéig összesen 3,5-4 millió vendéget regisztrálhatnak, ami 10-12 százalékos növekedés a korábbi évekhez képest – mondta Andréka György, a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ) elnöke Világgazdaságnak. Véleménye szerint a hazai állatkertek nemzetközi összehasonlításban is színvonalas szolgáltatást nyújtanak. Az idén a MÁSZ az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagjává vált, a Nyíregyházi Állatparkot pedig – a 250-500 ezer látogatót fogadó állatkertek kategóriájában – Európa legjobbjának választották meg, és Az év turisztikai attrakciója címet is elnyerte. A MÁSZ elnöke az állatgyűjtemény kialakításáról azt mondta: annak nem a látogatói igények kielégítése az elsődleges szempontja, hanem a fajok védelme. A szakértők megállapították, hogy az állatkertek körülbelül kétezer olyan állatfaj hosszabb távú fennmaradását képesek biztosítani, amelyeknek az eredeti élőhelyükön már nincs esélyük a túlélésre – írta a Világgazdaság.

Az év második felében emelkedett a bárányhús ára, ezt a folyamatot pedig tovább erősíti a közeledő ünnepkör, amikor külföldön és itthon egyaránt megnő a kereslet a bárányhús iránt, így karácsonyig további drágulás várható - írta a Magyar Idők. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az év elejétől november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára tíz, a nehéz bárányé hét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: a karácsonyi időszak egyébként is kedvez a hazai eladásnak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon, csak egy-két olyan tagállam van, ahonnan piacképes bárányt tudnak szállítani. Megjegyezte, hogy ebben az időszakban egyébként a teljes éves forgalom 15-20 százaléka realizálódik. Bár a hazai állattartók döntő többsége külföldre szállít, a karácsony előtti időszakban a belföldi kereslet is megélénkül, ezért az ünnep közeledtével még tovább emelkedhetnek a piaci árak - írta a Magyar Idők.

A Békéscsaba és a Nyíregyháza is nyolcaddöntőbe jutott szerdán a női röplabda CEV Kupában. Utóbbi már vendégként is győzött, s hazai pályán sem okozott gondot neki a svájci Volley Düdingen felülmúlása, így könnyedén lépett a 16 közé. A Nyíregyháza a BL-selejtezőből kiesett francia ASPTT Mulhouse együttesével találkozik a következő körben.

Vissza