Déli krónika 2018.12.04.

Befejeződött Fehérgyarmat vízrendezése – a város 400 millió forint támogatást nyert a TOP keretében. A projekt keretében a Gábor Áron, Honvéd, Hunyadi, Bartók, Dózsa, Dózsa köz, Deák Ferenc, Béke, Hadház és Tolnai utcák által érintett városrész csapadékvíz elvezető rendszerének felújítása valósult meg, összesen 9861 méter hosszan. A beruházás indokolt volt, hiszen a meglévő belterületi csapadékvíz elvezető rendszer több elemében is hiányos, alulméretezett és egyes szakaszokon nem megfelelő vonalvezetésű volt, így nem felelt meg az előírásoknak. A beruházás keretében olyan csapadékvíz-elvezető rendszer került kiépítésre, amely lehetővé teszi a hatékony vízelvezetést, megelőzve ezzel a csapadékvíz okozta káreseményeket, valamint lehetővé teszi a helyi ökológiai vizek helyben tartását.

Csengerből két embert szállítottak kórházba szén-monoxid mérgezés gyanújával, hétfőn – közölte a térségi katasztrófavédelem. A házban lakók rosszullétre panaszkodtak, az ingatlanban a csengeri önkormányzati tűzoltók méréseket végeztek, amely kimutatta a szén-monoxid jelenlétét, az épületet átszellőztették.

Mátyás király személye ihlette grafikákból álló tárlat nyílik a Kisvárdai Járásbíróságon 2018. december 6-án a Nyitott Bíróság program keretében. A kiállításon Szeifried Zoltán festő-grafikus alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, Mátyás király királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából. A dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökének védnöksége alatt álló rendezvényt Szeregnyi László népművelő nyitja meg, valamint köszöntő beszédet mond Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke és Leleszi Tibor, Kisvárda Város polgármestere. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a 15 órakor kezdődő megnyitóra a Kisvárdai Járásbíróság aulájába.

A téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik. Lényeges, hogy minden járművezető alkalmazkodjon ezekhez a körülményekhez és járművét is készítse fel a téli közlekedésre. A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó és első hónapjaiban mindennapossá válnak. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően vezessék járművüket!

Péntekig jelentkezhetnek a központi középiskolai írásbelire az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A kérelmet abba az iskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg akarják írni. A középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatóikat, amelyekben meghatározták, milyen tanulmányi területeket indítanak a 2019/2020-as tanévben. Megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, és jelezték, ha a diákoknak központi írásbeli vizsgát kell tenniük. A felvételhez központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok kérhetnek, közülük 425 középiskola (64 százalék) írta elő egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi vizsgákon. Ha egy tanuló úgy tervezi, hogy februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, mindenképpen részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon - hívták fel a figyelmet. Hozzátették: ezeknek az iskoláknak, illetve feladatellátási helyeknek az adatai, valamint a központi felvételi vizsgákkal és a középfokú felvételi eljárás további menetével kapcsolatos minden információ elérhető az oktatas.hu honlapon.

December 1-jén elkezdődött a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció egész az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér. A Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével zajló akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak. Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók; de a zöldség-gyümölcs árusok, és a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére. A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek „kosarába”. A Nébih munkatársai az említetteken túl további célzott ellenőrzéseket is végeznek. Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata. Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A háziasszonyok nem fognak örülni az idei bejgliszezonnak, mert csak elképesztően drágán tudják elké­szíteni a családnak az ünnepi bejglit. Ugyan a receptek többsége szerint 20 deka dió kell egy rúd bejglibe, de azért előfordul, hogy 40 deka is belekerül. Tavaly a diót 1000 forintért is meg lehetett kapni, most már ezt a mennyiséget minimum 2000 forint körüli áron vehetjük meg. Akad olyan is, ahol 7 ezer forintért mérik a dió kilóját. Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke elmondta a Borsnak, hogy idén 30 százalékkal kevesebb dió termett, de úgy véli, a piacot azért sikerül kielégíteni. "Nem is gondolnánk, de ez a hatalmas, robusztus fa rettenetesen vízigényes növény. A csapadékmentes nyár miatt lehet az, hogy ha feltörjük a diót, akkor csak egy picike száraz darabot találunk benne, vagy még azt sem. Emellett a májusi nedves időjárás sem kedvezett neki idén, mivel a baktériumok és a gombák ellen nehéz volt védekezni" – magyarázta a szakértő.

Biztonsági szempontból kiemelt az adventi időszak Európában, fennáll a lehetősége egy nagyobb terrortámadásnak - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában. Az Iszlám Állam kiszorult a Közel-Kelet jelentős részéről, emiatt kísérletezik Afganisztánban területfoglalással, és ezért áll fenn a veszélye annak, hogy Európában is megpróbál olyan akciókat végrehajtani, amelyek demonstrálják erejét, lelkesítik tagjait, szimpatizánsait, anyagi támogatóit - mondta a szakember. Európában drasztikusan megváltozott a biztonsági helyzet: mintha már nem is a klasszikus terrorizmussal, hanem beszivárgó ellenséges diverzánsokkal kellene felvenni a harcot. A közelmúltban Nagy-Britanniában bombagyárat, másutt vegyi támadásra készülő csoportot számoltak fel - fűzte hozzá.

A párizsi klímaegyezmény megvalósítását, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését sürgették a lengyelországi klímacsúcs résztvevői a tanácskozás első napján. António Guterres, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta: a világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért.A Világbank vezérigazgatója bejelentette: az intézmény megduplázná, 200 milliárd dollárra emelné a klímapolitikára szánt támogatást. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

SPORT: A megyei futsal bázis kiszélesítése és a fiatal labdarúgók téli versenyeztetése érdekében az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága az elmúlt évekhez hasonlóan 2019 év elején is rendez a megye több csarnokában futsal tornákat U11, U13 és U15-ös korosztályú csapatok részére. A mérkőzéseken olyan labdarúgók léphetnek pályára, akik érvényes futsal versenyengedéllyel és érvényes sportorvosi igazolással rendelkeznek, valamint a születési ideje a versenykiírásban meghatározott korosztályba beleesik. A versenykiírások és a nevezési lapok a szabolcs.mlsz.hu oldalon a Letölthető dokumentumok/ Téli  tornák versenykiírásai 2019 alatt megtalálható. Nevezni december 20-ig lehet.

 

Vissza