Déli krónika 2018.12.03.

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba négy embert a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményból szombat este - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján. A tájékoztatás szerint a mérgezés egy Zrínyi úti családi házban történt, a helyi önkormányzati tűzoltók magas gázkoncentrációt mértek az épületben.

Jótékonysági rézfúvós koncertet rendez Fehérgyarmaton a Hetednapi Adventista Egyház, december 9-én vasárnap, 17 órától. A Városi Művelődési Házban fellép majd a fehérgyarmati Adventista és a debreceni Martin Brass nagyrézfúvós együttes mellett a Bárdos Lajos Általános Iskola nagykórusa és hangszeres növendékei, Baksa András színész énekes, a Figemadár citerazenekar, a fehérgyarmati adventista kórus és a Gyulai Erkel Ferenc Zeneiskola hangszeres növendékei. A rendezvény fővédnöke Dr. Péter Csaba polgármester.

Háromszáz millió forint uniós támogatásból, egy TOP-os pályázat keretében, kicserélték az Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Tagintézményének nyílászáróit, a tetőre napelemes rendszert szereltek fel, a falakból kiszedték a régi kábeleket és vezetékeket, az aulát kifestették, valamint új kazánokat szereltek be a szakemberek. A beruházásnak köszönhetően évi 6-7 millió forintot takaríthat meg az oktatási intézmény.  A projektzáró ünnepségen jelen volt Schanda Tamás János, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár is, aki köszöntőjében kiemelte: szeret a megyénkbe jönni, mert itt olyan emberekkel találkozik, akik előre néznek, képesek összefogni és van bennük ambíció.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft fehérgyarmati ügyfélszolgálati irodája 2018. december 15-én szabadság miatt zárva tart – hívja fel a figyelmet a társaság a honlapján. A hétköznapokon a megszokott rend szerint fogadják az ügyfeleket.

Záhonynál akarta elhagyni az országot az a külföldi sofőr, aki egy, az olasz hatóságok által körözött motorkerékpárt szállított járművében. A rendőrök az ellenőrzés alatt átvizsgálták a jármű rakterét, akkor bukkantak rá a hatósági jelzés nélküli, szétszerelt állapotban lévő motorkerékpárra. A gépjárműből előkerült Yamaha típusú motorkerékpárról a rendőrök megállapították, hogy azt a Schengeni Információs Rendszerben az olasz hatóság lopás miatt körözi. A rendőrök a külföldi férfit a Záhonyi Rendőrkapitányságra előállították és a körözött járművet lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Közmeghallgatást tartott a napokban Tiszanagyfalu önkormányzatának képviselő-testülete a közösségi házban – írja a KM. A rendezvényen részt vett dr. Galambos Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának Vezetője is. A közmeghallgatás első részében Mészáros Ferenc, a Nyíregyháza Rendőrkapitányság Rakamazi Rendőrőrsének megbízott őrsparancsnoka tájékoztatta a lakosságot a település közbiztonságáról és beszámolt a településen végzett közbiztonsággal kapcsolatos tevékenységről. Ezt követően Rudolf János Ferencné polgármester tájékoztatója hangzott el az önkormányzat idei feladatainak végrehajtásáról.

Romlott a levegő minősége több településen - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-t. A levegő magas szállópor-tartalma (PM10) miatt egészségtelen a levegő minősége Putnokon és Várpalotán. További négy helyen: Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren és Szombathelyen kifogásoltnak minősítették a levegőt. A rossz levegőminőség rövid távú egészséghatása elsősorban légúti tünetek (köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) formájában jelentkezik - emelték ki. Leginkább a gyermekek, idősek, illetve légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők lehetnek érintettek - tették hozzá.

A magyar méhészet óriási szerepet játszik a vidékfejlesztésben, a vidék népességmegtartó erejében, valamint az ökológiai egyensúly megtartásában - mondta az agrárminiszter vasárnap Gödöllőn, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) XI. kongresszusán. Nagy István a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen elmondta, nem elég jó minőséget előállítani, azt el is kell adni, lehetőleg belföldön. Hozzátette: a hazai boltokban, valamint a termelőktől közvetlenül megvásárolható mézek biztonságosak, antibiotikum- és GMO-mentesek, káros anyagot nem tartalmaznak.

Csaknem négymilliárd forintos forgalmat generál a Miklós-naphoz kötődően értékesített, mintegy 700 tonnányi szezonális édesség – értesült a Világgazdaság a Nielsen piackutató cégtől hétfői számában. A lap arról is írt, hogy az általa megkérdezett hálózatok közel 10 százalékos bővülést várnak tavalyhoz képest. A tavalyi adatok szerint a december eleji kereskedelemben eladott áruféleségek 62 százalékát a csokoládémikulások teszik ki, ezekből több mint 80-féle kapható a boltokban. Az egyéb figurák részesedése 13 százalékos, az édességből összeállított ajándékcsomagoké 11 százalék, az adventi naptáraké pedig 6 százalék. A tavaly ilyenkor eladott szezonális édességek 87 százaléka tejcsokoládé volt.

Legalább 150 milliárd forintot fordít a kormány a Magyar falu program intézkedéseire már 2019-ben a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: a kormány célja, hogy a vidéken, kistelepüléseken élő emberek életminősége a lehető legmagasabb legyen, a közszolgáltatások elérhetősége a legkisebb településeken is lényegesen javuljon. Ennek érdekében a kormány 150 milliárd forintot különít el a Magyar falu program három célterületére. A közszolgáltatások fejlesztésére 75 milliárd, a vidéken maradást segítő "falusi csok" programra 25 milliárd, a mellékúthálózat fejlesztésére pedig további legalább 50 milliárd forintot fordít a kormány.

Az energiaitalok megnövelhetik a szív- és érrendszeri panaszok, betegségek előfordulását - figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága. "Elsősorban fiatalok fogyasztják, akik túlságosan is fáradtak, ezt pedig kávéval és energiaitallal próbálják leküzdeni, nem esznek rendesen, ettől pedig előjöhetnek olyan hatások, amelyek az energiaitalok szövődményei lehetnek és szapora szívritmusban nyilvánulnak meg" - foglalta össze Vértes András, a társaság prevenciós és rehabilitációs munkacsoport-vezetője. A szakember nem tud arról, hogy lenne az energiaitaloknak egy "veszélytelenségi szintje", vagyis akár napi 1-2 ilyen ital fogyasztása is gyengeséget és szapora szívritmust okozott. Mindenképpen figyelmeztet arra, hogy ezek az italok nem pótolják az alvást, akiknek pedig a sok tanulás miatt kell fennmaradniuk, azoknak még a memóriáját is roncsolhatják.

Mintegy 40 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át - az Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar kormány humanitárius adományaként - Grezsa István miniszteri biztos és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének, Csapon. Az inzulinkészítmények ünnepélyes átadása alkalmából a csapi ukrán-magyar közúti határátkelőn tartott közös sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a mostani humanitárius segélyakció megvalósítása állami és nem állami forrásból történt. Kiemelte az inzulinkészítmények vásárlását finanszírozó Ökumenikus Segélyszervezet szerepét abban, hogy sikerült - a segítséget kérő Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó által megjelölt - határidőn belül eljuttatni a betegekhez a gyógyszereket. "Ebből is látszik, hogy maradtunk, akik voltunk, Kárpátalja és Ukrajna megbízható partnerei" - hangsúlyozta a miniszteri biztos.  Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az ungvári magyar főkonzulátusnak.

A Nyíregyháza három játszmában győzte le otthon a Haladást a női röplabda Extraliga szombati mérkőzésén. A nyírségi megyeszékhely lányai így jelenleg a harmadik helyen állnak. Szombaton a Jászberényt fogadják hazai pályán.

Vissza