Déli krónika 2018.11.30.

Adventre készül Fehérgyarmat. Az idei évben is közös adventi gyertyagyújtásra várják az érdeklődőket a Kossuth parki adventi koszorúhoz, ahol kulturális ünnepi programokkal is készülnek. December 2-án vasárnap 16:30-tól Böjő Péter plébános adventi gondolatait hallhatja a közönség, műsort adnak az Eszterlán Óvoda kicsijei és a Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium diákjai. Ezt követően kerül sor a közös gyertyagyújtásra.

Módosulnak a szerződéses autóbuszok menetrendejei Mátészalkán december 1-től. Megkezdődik ugyanis a városban a TOP keretében a Kossuth utca rekonstrukciójának előkészítése – emiatt a helyi járatú autóbuszközlekedés átszervezésre kerül – olvasható a város honlapján. A Kossuth utcán december 1-től a helyi járat nem fog közlekedni, az eddigi autóbusz járat menetrendje és útvonala megváltozik szombattól, eszerint a Dózsa György utca-Rákóczi utca-E-ON Zrt-Ballasi Bálint utca, Csokonai utca majd Ballasi, Hajdu, Bajcsy Zsilinszky úton tovább vezetve az autóbuszállomásig közlekednek a buszok. A Kossuth utcai Takarékszövetkezet előtti autóbusz váróhely ezen időponttól szintén megszűnik.

Javában zajlik a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó! A közmédia teljes portfólióját megmozgató kezdeményezéssel idén a cukorbetegeket segíti az MTVA. Vásárosnamény Város Önkormányzata egy beregi keresztszemes hímzéssel díszített kollekciót ajánl fel a kampányba. A beregi keresztszemes hímzéseket évtizedek óta gyűjtik és kutatják a vásárosnaményi Beregi Múzeum munkatársai. Az ősi és páratlan mintakincset régi terítők, kendők és egyéb textíliák őrzik. Bereg népművészetének hímzett motívumai elevenednek meg jellegzetes színvilágukkal és szerkesztésmódjukkal ezeken a mai tárgyakon: a kisterítőn, az asztali futókon, a tarisznyán és a kistarisznyákon.

Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), advent első vasárnapja előtt külön felhívva a figyelmet az adventi koszorúk által okozott tüzekre. Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig - mint megjegyezték - ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének. Naponta országszerte átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ilyenkor naponta akár harminc lakásban keletkezik tűz. Az OKF szerint ennek oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, többet főznek, fűteni kell és az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez. A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul akkora lakástűz, hogy lakhatatlanná válik egy-egy otthon - hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet arra, hogy egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásakor hangosan sípol az érzékelő. Az OKF azt írta: csak olyan adventi koszorút vásároljanak, amelyiken a gyertyák alatt tűzálló anyagból készült alátét van, így ha leégnek a gyertyák, akkor sem terjed át a tűz a meleg lakásban kiszáradt, jól égő koszorúra, onnan pedig az egész lakásra. Ha valaki maga készíti el az adventi koszorút, akkor vásároljon a gyertyák alá tűzálló alátétet.

Hajdúszoboszló lett az Év turisztikai települése - az idén negyedszer -, a Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa Hotel négycsillag superior az Év Szállása és a sóstófürdői Aquarius Élmény- és Parkfürdő az Év turisztikai attrakciója a Szallas.hu portál versenyén. Utóbbi a Széchenyi Terv turizmusfejlesztési programja keretében épült meg 1,7 hektáron.  Az Év Turisztikai Települése díjat a vendégszavazatok alapján idén, az Év Szállása verseny történetében immár negyedszer, Hajdúszoboszló kapta. Hajdúszoboszló kiváló példája annak, hogy az évről évre megvalósuló jelentős turisztikai fejlesztésekkel hogyan lehet folyamatosan fenntartani, és fokozni az érdeklődést a vendégek körében - mondta Keresztes Nóra. A második legnépszerűbb település Eger, a harmadik pedig Siófok. A verseny történetében először átadták az Év Szállása különdíjat is, ezt a Pangea Hotel Nyíregyháza kapta.

Az áthelyezett munkanapok miatt két decemberi szombaton is változik a vonatok közlekedési rendje – közölte a MÁV Kommunikációs Igazgatósága. November 30-án és december 14-én, pénteken a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, december elsején és 15-én pedig a pénteki menetrend érvényes – írta közleményében a MÁV. Mint közölték, a gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok változatlanul élhetnek a szokásos kedvezményekkel, valamint az elektronikusan (online, jegyautomatából, vagy a Vonatinfó mobilalkalmazással) vásárolt jegyekre is érvényesek a megszokott 5, vagy 10 százalékos kedvezmények. A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok pedig december 1-jén 10 órától 2-án éjfélig és december 15-én 10 órától 16-án éjfélig vehetik igénybe a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet.

A szociálistűzifa-támogatás elosztási rendszerének átalakítását szorgalmazza az alapvető jogok biztosa, hogy minden rászoruló átlátható módon juthasson hozzá száraz tűzifához. Az ombudsmanhoz többen fordultak az elmúlt években, mert kimaradtak a télitüzelő-támogatásból, vagy nem kapták meg a számukra támogatásként megítélt mennyiségű és minőségű téli tűzifát. Több panaszos esett el a támogatástól azért, mert kimerült a tűzifára fordítható költségvetési keret.

A kormány továbbra is azt tartja helyesnek, ha le lehet dolgozni a december 24-ei munkát, de újabb munkaszüneti nap bevezetését nem tervezi a kabinet, meg kell elégedni a nagypéntekkel - hangzott el a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely hozzátette, megértést kér az ügyben. Korábban az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezte, hogy nyilvánítsák december 24-ét is munkaszüneti nappá. A javaslat nem most vetődött fel először, a december 24-ike munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezést Bíró Zoltán magánemberként nyújtotta be még tavaly ősszel. A kezdeményezéshez a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is csatlakozott, októberben pedig el is kezdték gyűjteni az aláírásokat a népszavazási kezdeményezéshez, de a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás helyett végül csak 66 ezer jött össze tavaly november végéig.

Érthetetlenül nagy az óvatlanság a netes vásárlásoknál az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője szerint. Németh Ágnes az InfoRádiónak kiemelte: az embereket könnyű átverni, az online bűncselekmények végére járni pedig nehéz, ezért fontos, hogy ellenőrizni kell a kiválasztott kereskedőt. Egyszerűen a keresőbe be kell írni a nevet, és máris tisztában leszünk vele, hogy mennyire elégedettek vele a vásárlók. Sokszor maga a kereskedő honlapja nem biztosít elegendő információt" - figyelmeztetett a szakember.  Azt is javasolja, lehetőleg utánvétes fizetést válasszunk, aki pedig gyakrabban vásárol az interneten, annak célszerű külön bankkártyát (számlát is) gyártatnia, amin csak annyi pénz van, amennyiért az ember vásárol. Szerinte a netes vásárlók nagyon óvatlanok, azt hiszik, az online térben nem érheti baj az embert, miközben az interneten a legkönnyebb "eltűnni".

Vissza