Déli krónika 2018.11.28.

A Fehérgyarmati Református Egyházközség ismét „Szeretet cipősdoboz” gyűjtést szervez, mellyel rászoruló családok gyermekeit szeretnék megajándékozni decemberben. Az adományokat december 5-ig lehet leadni a református egyház irodájában, minden hétköznap 8-12 óra között. A dobozba bármi tehető: játék, könyv, kifestő, plüss, de akár színes ceruza is. Emellett tartós élelmiszereket, tisztító és tisztálkodó szereket is várnak a Szeretetdoboz kezdeményezés kapcsán – ezen dobozok átvehetőek a Lelkészi Hivatalban hivatali időben.

A záhonyi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy ukrán honosságú személygépkocsival közlekedő 34 éves ukrán állampolgár 2018. november 26-án 8 óra 38 perckor. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a gépkocsit az olasz hatóságok lopás miatt körözik. Az egyenruhások a járművet lefoglalták, a külföldi sofőrt a Záhonyi Rendőrkapitányságra előállították. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Főügyeleti Osztályán szolgálatot ellátó ügyeletvezetők, főügyeletesek és műveletirányító referensek részére helyismereti gyakorlatot tartottak a megyében. A gyakorlat során az ügyeleti szolgálatot ellátók a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, valamint a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Őrs működési területének földrajzi, szervezeti, katasztrófavédelmi jellegzetességeivel ismerkedtek meg, megtekintették a szerállományt és az azokra felmálházott eszközöket. Szakmai konzultáció keretében a helyi ügyeleti szolgálatot ellátók és a műveletirányítók az ügyeleti okmányokat is megtekintették.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban, az őrizet ideje alatt állította bíróság elé azt az Ukrajnában élő ukrán-magyar kettős állampolgárságú nőt, akit az elmúlt egy év alatt már harmadik alkalommal ítélt el a bíróság cigaretta csempészet miatt – közölte Dr. Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. A nő 2018. november 20-án este lépett be gyalogosan Magyarország területére a Tiszabecsi közúti határátkelőhelyen, ahol kérdésre letagadta, hogy nála a megengedett mennyiségen felüli dohányáru van. Hang

Továbbra is árgus szemekkel fürkészik a zöldhatárt, és körültekintően vizsgálják át a magyar átkelőkhöz érkező járműveket a NAV munkatársai. Egyebek mellett csempész-cigarettát és más dohányárut keresnek. A kutakodásnak a legfrissebb adatok szerint megvan az eredménye: január eleje és szeptember vége között 34 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, a tetemes mennyiség együttes értéke jócskán túllépte a másfél milliárd forintot – olvasható a Magyar Időkben. Finomra vágott és más fogyasztási dohányból is bőséges tételre bukkant a hivatal. A lefoglalt fogyasztási dohány értéke megközelítette a negyedmilliárd forintot, és meghaladta a nyolc és fél tonnát. Mint azt Leopold Róberttől, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivőjétől a Magyar Idők megtudta, az utóbbi időben többször is az úgynevezett serpák tevékenysége adott feladatot a hatóságnak. Serpának a zsargonban azokat a személyeket nevezik, akik gyalog hozzák át a zöldhatáron az illegális árut. A „serpák” – némiképp hasonlóan a hegymászókat segítő kísérőkhöz, hegyi emberekhez – hátukra vesznek fel hatalmas kartonokat, ezekben pedig nagyobb mennyiségű cigaretta is elfér.

Elindult a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Magyar Cserkészszövetség és a Pálferi Karitász által szervezett Angyalváró – Cipősdoboz adománygyűjtés, amelynek keretében 500 cipősdoboznyi karácsonyi ajándékot gyűjtenek össze a Böjte Csaba ferences szerzetes által nevelt gyerekek számára.  Az összegyűlt ajándékokat a kiutazó önkéntesek a gyerekeknek személyesen adják át december 15-én. A parajdi sóbányában Vidám Mikulás ünnepséggel és programokkal is készülnek a szervezők – közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kedden az MTI-vel. Az adakozók gyerekjátékokkal, tisztálkodási szerekkel, írószerrel, édességgel és tartós élelmiszerrel tölthetik meg a cipősdobozokat. A mozgalom azt kéri, hogy az adakozók a dobozra írják rá, hogy hány éves és milyen nemű gyermeknek szánják a csomagot.

A munkaadók azt javasolják, hogy csak lehetőségként kerüljön be a Munka törvénykönyvébe a 3 éves munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a munkaadói oldal közös álláspontjáról azt mondta: a módosítás csak a munkáltatók szűk rétegének jelentene némi segítséget a munkaerőhiány kezelésében. Rolek Ferenc hozzátette: a 400 túlóra általános bevezetését azért nem támogatják, mert a nagyon magas munkaterhelés egészségileg is káros lenne a dolgozóknak.

A náthának is lehetnek szövődményei, ezért ha romlik a gyermek általános állapota, orvoshoz kell vinni - közölte Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász. A szakember azt mondta, ha csak felső légúti tünetek - orrfolyás, köhögés, hőemelkedés - vannak, tüneti szerekkel és bő folyadékkal otthon is lehet kezelni. Ha ez az állapot romlik, bágyadtság, sokáig tartó láz jelentkezik, akkor lehet szövődményre, komolyabb megbetegedésre gondolni, és érdemes orvoshoz fordulni - tette hozzá. Gyerekeknél gyakori szövődmény a középfül-, az arcüreg-, a hörgő- és a tüdőgyulladás. Beszélt arról is, a krupp a gége alatti legszűkebb területet támadja, amitől az begyullad, és húzó jellegű légzést, ugatva köhögést okoz. Hideg időjárás esetén ilyenkor ablakot kell nyitni, vagy felöltöztetve ki kell vinni a gyermeket a levegőre, mert a hideg csökkenti a duzzadást, és könnyebb lesz a légzés - javasolta. Kiemelte, hat hónapos kor alatt, és súlyosabb esetekben akár éjszaka is orvoshoz kell fordulni.

A jövőben is fennmaradnak, sőt bővülnek a fejlesztési adókedvezmények, ezzel is segítik a növekedési fázisban lévő, induló cégeket – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Startupok éjszakáján arról beszélt, hogy az ország vonzó befektetői környezetet kínál a cégeknek, és a gazdasági növekedés segíti a startupok fejlődését.

Magyarország mezőgazdaságának termelékenysége valamennyi mutatót tekintve, európai uniós összevetésben is kiemelkedően fejlődött 2010 óta, a kormányzat célja, hogy lehetőségeihez mérten a jövőben is mindent megtegyen az ágazat eredményességéért - mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Siófokon. Feldman Zsolt a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján tartott, a mezőgazdaság helyzetét értékelő nyitóelőadásában rámutatott: a magyar agrárium kibocsátása folyó áron az első, változatlan áron a harmadik legnagyobb volt az Európai Unióban 2010-2017 között, az egy hektárra jutó változatlan áron számított bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal emelkedett hét év alatt, ami a negyedik legmagasabb volt a közösség országai között. "Nincs ugyanakkor sem okunk, sem időnk hátradőlni, a verseny rendkívül erőssé vált az elmúlt két évtizedben" - jegyezte meg.

Vissza