Déli krónika 2018.11.27.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai további nyomozási cselekményeket hajtottak végre K. Antal mátészalkai lakos ügyében, aki november 22-én életveszélyesen megsebesített egy nőt Nyíregyházán. A rendőrök egy, a gyanúsítotthoz köthető személygépkocsi csomagterében egy nő holttestét találták. Az eddigi adatok alapján a 21 éves mándoki lakos halálát idegenkezűség okozta. A rendőrök a letartóztatásban lévő K. Antalt emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták - írja a Police.hu.

Beizzott a bőrpor egy csiszológép porzsákjában Csengerben egy hatszáz négyzetméteres üzemcsarnokban hétfőn. Az ott dolgozók a porzsákot az épületből eltávolították, a csengeri önkormányzati tűzoltók az izzást kéziszerszámok segítségével megszüntették. Személyi sérülés nem történt.

A téli szünetben is biztosítják a rászoruló gyermekek étkeztetését Mátészalkán – közölte a város honlapján Dr. Takács Csaba jegyző. Azon mátészalkai lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező, hátrányos helyzetű vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű, 18. életévét be nem töltött általános- és középiskolás gyermekek, valamint intézményi jogviszonnyal nem rendelkező gyermekek részére, akiknek az igénylőlapját a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények Család- és Gyermekjóléti Szolgálata nyilvántartásba vett, a szünidei gyermekétkeztetés keretében ingyenesen biztosít déli meleg főétkezést a 2018. évi téliévközi szünet munkanapjain. A helye a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium, az említett időszak pedig 2018.december 27. -2019. január 2, minden nap 11 és 13 óra között.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egy füstérzékelő készüléket adott át a Katolikus Karitász közreműködésével hétfőn Nyírtelken, az Önálló Élet Házában.  A készülék átadására a „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű kampány keretén belül került sor, amelyet a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt indított el. A füstérzékelők kiosztásának a célja egyrészt a tűzmegelőzés fontosságára a figyelemfelhívás, másrészt a szelektív gyűjtés és a személyes felelősségvállalás fontossága. A kampány keretén belül a füstérzékelő készülékek a karitatív szervezetek közreműködésével jutnak el a rászorulókhoz. Hétfőn Nyírtelken hét fogyatékkal élő ember részére került átadásra készülék. A készüléket a Katolikus Karitász részéről Mészáros László megyei igazgató, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, Leskovics Zoltán tű. alezredes adták át.

Új gyártási platformok indítására is készül a 2014-ben átadott nyíregyházi Lego gyár - ismerteti keddi számában a Világgazdaság. A Lego Manufacturing Kft. a lappal közölte, hogy enyhe, de stabil növekedésre számít az idén a nyíregyházi gyáruk. A társaság tavaly 36 milliárd forint feletti árbevételt ért el a 2016-os 33 milliárd után. Mivel állandó az igény az általuk gyártott játékokra és fröccsöntött elemekre, folyamatosan bővítik a gyártókapacitásukat is. Több területen fejlesztenek, új gyártócsarnokokat, automata magas- és kéziraktárat, valamint energiaépületet építenek - közölte Siket Lóránt kommunikációs vezető. Hozzátette: az állandó beruházások egyúttal azt is jelentik, hogy a társaság hosszú távra tervezi Nyíregyházán a gyártást. A világon öt üzemben termel a Lego, a magyarországi mellett Dániában, Csehországban, Mexikóban és Kínában. A mintegy 2500 fős nyíregyházi gyárban naponta 60 millió fröccsöntött kocka és egyéb építőelem készül. Ennek a mintegy 18-20 kamionnyi készterméknek a zömét a Prága melletti logisztikai központba szállítják, majd innen osztják szét az értékesítési csatornákon a különböző országok piacaira - olvasható a Világgazdaságban.

Bár az ügyfelek a biztosítóiktól már jó ideje megkapták a díjmódosításról szóló értesítéseket, kedvezőbb díjú szerződésre az első három hét során mindössze az érintett autósok 5-6 százaléka váltott. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az utolsó hétre várja az év végi szerződésváltások mintegy 40 százalékát, így a kampányban biztosítót váltók száma várhatóan 80 ezer körül alakul majd. Évről évre egyre kevesebb gépjármű vesz részt a kampányban: idén már a személyautóknak mindössze 26 százaléka érintett – hívja fel a figyelmet a Napi.hu. A független alkuszok visszajelzései alapján az új szerződések több mint felét tavalyhoz hasonlóan három biztosító, az Allianz, a K&H és az Union köti az év végi kampányban. A lap kiemeli: a díjkedvezmények miatt tíz autósból 8-9 az egyösszegű éves díjfizetést választja, a korszerű, elektronikus díjfizetési formák pedig fokozatosan háttérbe szorítják a sárga csekket. Az év végi szerződést váltók idén is december 1-je éjfélig mondhatják fel szerződésüket meglévő biztosítójuknál, ekkorra kell beérkeznie a felmondásnak a biztosítóhoz

Háromhetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a lakossági áram- és földgázszolgáltatásra az ünnepek alatt 2018. december 17. és 2019. január 6. között - közölte a társaság az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a kikapcsolási moratórium a NKM lakossági áram és földgáz ügyfeleire vonatkozik. Nemcsak a védett ügyfeleket érinti, hanem azokat a lakossági ügyfeleket is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van. Kitértek arra is, hogy a társaságnak a kikapcsolási moratórium mellett is fontos a nehézsorsú embertársak segítése. Az NKM tulajdonában lévő Feszty Árpád úti telephelyén lévő épületet 2010 óta a Máltai Szeretetszolgálat használatába bocsátotta jelképes összegért hajléktalanszálló üzemeltetésére. A Nemzeti Közművek 2011 óta minden évben, így idén is részt vesz a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet karácsonyi ételosztási akciójában az ünnepek előtti időszakban

A magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal is drágulhat idén, ára méterenként a 3200 forintot is elérheti a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége. A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. A közlemény szerint az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan. Arról is beszámoltak, hogy Magyarországon, 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák. A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát értékesítenek.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: a vevők az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre. A legnépszerűbbek a 20 négyzetméter alatti garzonok, bár ezek átlagos ára sem alacsony, már 14,9 millió forint. Ennyiért néhány éve még akár másfél szobás lakást is lehetett venni a legtöbb pesti kerületben. Összességében a 40 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok nagyon keresettek, míg az 50-60 négyzetméteresre vonatkozó hirdetésekre már átlag alatti számban érkeznek érdeklődők.

Bravúros győzelmet aratott a Csenger csapata a második helyen táborozó Kartal otthonában az NBII-es futsal bajnokságban. A szatmáriaknál még mindig sok a hiányzó, de kevesen ezúttal is sokra vitték a fiúk, fordulatos összecsapáson, kétgólos hátrányból fordítva aratott bravúros diadalt: a végeredmény 8-5 lett a vendégek javára. Megjegyzendő, hogy a súlyos sérülés miatt kidőlt Balogh Árpád távollétében Szilágyi Sándor „ugrott be” Pankotai István játékos-edző segítségére eme meccsen – teljes sikerrel. A regionális bajnokságban a kilencedik forduló mérkőzéseit rendezték.

Vissza