Déli krónika 2018.11.26.

 Az ukrán határőrizeti szerv tájékoztatása szerint demonstráció van folyamatban a csapi közúti határátkelőhelyen, emiatt szünetel a határforgalom.  Az ukrán fél nem tudja beléptetni Ukrajnába a Záhonynál kilépő utasokat, ezért a záhonyi közúti határátkelőhelyen is szünetel a kiléptetés 2018. november 26-án 8 óra 55 perctől. A rendőrség felhívja az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre válasszák a legközelebbi beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét. Elindulás tájékozódjanak a határátkelőhelyeket érintő aktuális nyitvatartási és várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán.

A német hatóságok körözték azt a Mercedes típusú járművet, ami a csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre vasárnap hajnalban. A rendőrök az ellenőrzés során megállapították, hogy a járművet a német hatóságok körözik. Az egyenruhások a 66 éves román állampolgárt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a gépkocsit lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Rekordot döntött a Magyarok kenyere program megyénkben. 2018-ban minden eddiginél több, összesen 4600 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt. Az idei kezdeményezés az eszéki adományozó ünnepséggel ért véget. Az idén immár nyolcadszor indult útjára a „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” jótékonysági kezdeményezés, amelynek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta a KM-nak: a megyében 69 adományozó révén 13 tonna liszt gyűlt össze. A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy négyezerhatszáz magyar gazda felajánlása révén. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2018-ban, a tavalyi 3969 fős rekord is megdőlt.

Jelentős állami támogatással, több mint 40 millió forintból szépült meg a ravatalozó Nyírbogáton. Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő két éve jelentette be, hogy a település 30 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból újíthatják meg a ravatalozót. Az épület bővítésének, felújításának és az urnafal megépítésének összköltsége mintegy 36 millió forint volt, a tervezés, műszaki ellenőrzés több mint 4 millióba került, berendezésekre, technikai eszközökre pedig 1 milliót költöttek, így az állami támogatáson felül több mint 10 millió forint saját forrásra volt szükség ahhoz, hogy egy olyan épület szülessen, amelyet a jövő nemzedék is elégedetten használhat. Simonné dr. Rizsák Ildikó polgármester köszönetet mondott a beruházás támogatóinak, valamint a ravatalozót megszentelő és megáldó egyházi elöljáróknak.

Megkezdődött vasárnap a Katolikus Karitász Tárjátok ki szíveteket címmel meghirdetett adventi segélyakciója, amely adománygyűjtő programokat szervez és rászorulókat segít a téli időszakban és karácsonykor. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: az ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. A segélyszervezet több módon is segíti a nélkülözőket, mások mellett számos helyen osztanak egész télen meleg ételt hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek. Több száz családot támogatnak kályhával és tüzelővel. Közös ünneplésre hívják a magányos és szegény körülmények között élő időseket. Emellett Kárpátaljára is több száz élelmiszercsomagot, kályhát juttatnak el az elkövetkező hetekben. Idén először indult el az egész országban az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció, amelynek során nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni számos gyűjtőponton, és több ezer élelmiszercsomagot készítenek advent idején. Az akciókba többféle módon is be lehet kapcsolódni: az 1356-os adományvonal hívásával, pénzadományokkal, vagy tárgyi adományokkal, például angyalbatyuval a kijelölt gyűjtőpontokon és minden egyházmegyei karitász központban. A segélyszervezet Budapesten december 23-ig a Szent István-bazilika előtti téren, november 30. és december 6. között a Vörösmarty téri adventi vásáron is adománypontot működtet.

Az Országgyűlés kedden szavazhat a honvédelemben és a rendvédelemben dolgozók túlszolgálatainak pénzbeni megválthatóságáról, majd a munka törvénykönyvének módosításáról tárgyalhat, szerdán pedig a három év múlva esedékes országos népszámlálás részleteit kezdik megvitatni. Az ülés csütörtökön további általános vitákkal folytatódik, majd december 3-án, hétfőn, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel zárul.

Orbán Viktor miniszterelnök Kovács Zoltánt a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárának kérte fel. A kormányszóvivői feladatokat a jövőben Hollik István látja el – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A Világgazdaság arról ír, hogy sikeres a büntetés-végrehajtás november végéig tartó toborzókampánya, mivel már több mint hatezren jelentkeztek munkára a rendvédelmi szervhez. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága októberben indította a kampányt Rabul ejtünk, Gyere a hűvösre és Lebilincselünk szlogenekkel.

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról a Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői vasárnap Brüsszelben. A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.  Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezt mondta: ez a szerződés a legjobb mindkét oldal, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból. Theresa Max brit miniszterelnök hasonlóan vélekedett. Azt mondta: Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás. Orbán Viktor miniszterelnök szomorú vasárnapként emlegette az aláírás napját. Hang

Fucsovics Márton egy helyet javítva, egyben karriercsúcsot elérve a 36. helyen áll a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. A férfi versenyeket szervező ATP honlapja szerint a nyíregyházi játékos eddigi legjobbja a múlt heti 37. hely volt, és a többiek múlt heti eredményeinek köszönhetően annak ellenére előrébb tudott lépni, hogy a szezont már befejezte."Kyrgios és Seppi között, nem rossz társaság. Azt már nem is sorolom, kik jönnek még utánam, csak előre nézünk" - írta Facebook-oldalán a 26 éves Fucsovics. A legjobb 200-ban még egy magyar, Balázs Attila található, ő egy pozíciót előrelépve a 186. helyen áll.

Vissza