Déli krónika 2018.11.23.

Megvagdosott és megszurkált egy férfi egy bolti alkalmazottat Nyíregyházán a Szegfű utcában. A bántalmazott nő súlyos életveszélyes sérülésekkel került kórházba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2018. november 22-én 15 óra 44 perckor egy állampolgár tett bejelentést arról, hogy egy nyíregyházi üzlet női alkalmazottját egy ismeretlen férfi megszúrta. A rendelkezésre álló adatok szerint az eddig ismeretlen személyazonosságú férfi feltehetőleg egy késsel sebesítette meg a sértettet, akinek az orvosi ellátása jelenleg is folyamatban van. Az elkövetőt cselekménye közben egy állampolgár megzavarta, így elmenekült a helyszínről. Az elkövetőt jelenleg is keresi a rendőrség – írja a police.hu.

A hét elején röppent fel a hír, miszerint megszűnne a közlekedés a Nyíregyháza-Nyírbátor és Mátészalka-Csenger vasútvonalakon. A Kelet-Magyarország az ügyben megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM). Válaszukból kiderült, hogy a vonatok továbbra is járni fognak, sőt: vizsgálják a fejlesztési lehetőségeket. “Nincs semmiféle döntés a vasúti közlekedés átmeneti autóbuszos pótlásáról a két szabolcsi vonalon vagy bárhol másutt. A MÁV-START a közelmúltban a megrendelő tárca jóváhagyásával meghirdetett 2018-2019. évi menetrend szerint biztosítja a vonatközlekedést saját viszonylatain december közepétől is – közölték. A közlekedésért felelős minisztérium 2010 óta változatlan alapkoncepciója, hogy a közösségi közlekedés gerincét a vasút adja. Az autóbuszos helyközi járatok elsődleges feladata a ráhordás biztosítása. A vasúti mellékvonali szolgáltatások jövőképe minden viszonylatra egyedileg, a fejlesztési lehetőségek, meglévő és esetleges újabb funkciók felülvizsgálata alapján, a gyors, kényelmes és olcsó utazáshoz fűződő utasigényekhez igazodva alakítható ki. A közösségi közlekedés hatékonyságának növelését szem előtt tartó lépések kidolgozás alatt állnak, azokról a felülvizsgálat eredményei alapján a kormány a későbbiekben dönthet ” – olvasható az ITM Kommunikációs Főosztálya szerkesztőségünknek elküldött válaszában.

74 évvel ezelőtt 137, tizennyolc és ötven év között beregdaróci férfi kapta meg a parancsot, három napi hideg élelemmel jelentkezzen Beregszászban, és tisztázza a személyazonosságát. A 137 ember más beregi és szatmári települések férfiaival együtt a Szolyvai gyűjtőtáborba került, és részesei lettek a Szovjetunió által kitalált kollektív büntetésnek, a "Málenkij Robotnak". Erre a 137 emberre emlékeztek november 22-én Beregdarócon, a II. Világháború hőseinek emlékművénél. Pálinkás György polgármester köszöntése után Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Beregdaróc szülötte emlékezett az elhurcoltakra. A helyi iskolások felolvasták a daróci hősök neveit, majd Szikora Ede parókus közös imára hívta a megjelenteket. A megemlékezést koszorúzás zárta.

A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában, az egyik független állatkerti elemző szervezet által készített felmérésének eredményét csütörtökön ismertették a szabolcsi megyeszékhelyen. Anthony Sheridan állatkertszakértő alapítványa 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján. A Nyíregyházi Állatpark a félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvennégy állatpark közül lett a legjobb 2018-ban, megismételve ezzel a 2015-ben - két másik dániai állatparkkal holtversenyben - elért elsőségét. A kiemelkedő jelentőségű és ikonikus állatkollekciójával, folyamatos fejlesztéseivel Európa legjobb tizenkét állatkertje közé emelkedett a nyíregyházi Sóstó Zoo - emelte ki a szakember. A díjátadással egybekötött eseményen Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta, hogy huszonkét éves története alatt az idei lesz a több mint ötezer állatot bemutató sóstógyógyfürdői látványosság legjobb szezonja, az előzetes adatok szerint az állatpark év végéig átlépi az 530 ezres látogatószámot.

Közlekedésbiztonsági kampányt indított a rendőrség, az akció több mint két hétig tart még - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) balesetmegelőzési és közlekedési osztályának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán. Szécsi Tibor elmondta, egyebek mellett ingyenes szervizzel, látásvizsgálattal hívják fel az autósok figyelmét a biztonságos közlekedésre, és egy kampányfilmet is közzétettek. A latnieslatszani.hu oldalon regisztráció után lehet jelentkezni az ott felsorolt szakszervizeknél az autó világításának ellenőrzésére, illetve a szemvizsgálatra.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége csatlakozott az Under2 Koalícióhoz, és tagjai vállalták, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik a települések szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es értékhez képest - mondta Áder János csütörtökön a szervezet közgyűlésén A köztársasági elnök a jó példák között említette a soproni kórház napelemes beruházását, a miskolci távfűtést, ahol megújuló energiából származik a felhasznált hő 40 százaléka, a Debrecenben forgalomba állított elektromos buszokat és a szegedi kerékpáros és tömegközlekedés összekapcsolását. Áder János két tanulmányt is megemlített, ezek között az Új Klímagazdasági Jelentésről is beszélt, mely a hőmérséklet-emelkedés gazdasági hatásait vizsgálta. Az anyagokat hamarosan fejezetenként közzéteszik az elobolygonk.hu weboldalon.

A kormány 37 milliárd forinttal megemeli az Egészségügyi Alap kasszáját - mondta az egészségügyi államtitkár az Állami Számvevőszék konferenciáján. Horváth Ildikó kijelentése után az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki, amelyből kiderül, mire fordítják a plusz pénzt. Egyebek mellett 6,5 milliárd forinttal emelik az összevont szakellátásra, több mint 23,5 milliárd forinttal a gyógyszertámogatásra fordított összeget. Ugyanakkor olyan intézkedéseket is tervez a tárca, amelyek éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal csökkenhetik az Egészségbiztosítási Alap kiadásait.

Egyszer és mindenkorra véget ér az uniós polgárok szabad bevándorlása az Egyesült Királyságba - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May a Brexit feltételrendszeréről szóló politikai nyilatkozat véglegesített tervezetét ismertetve hangsúlyozta: az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét körvonalazó megállapodás szerint, a szakképzettséget előnyben részesítő majdani új brit bevándorlási szabályozás azt veszi figyelembe, hogy ki mivel tud hozzájárulni az Egyesült Királyság életéhez, nem azt, hogy ki honnan jött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyezség garantálja a már az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jelenlegi jogosultságainak további érvényesülését.

A Nyíregyháza otthon három szettben győzött az UTE ellen a női röplabda Extraliga csütörtöki játéknapján. A hazai csapat az első játszmát simán nyerte, és a másodikat, illetve harmadikat is irányította, noha ezekben szorosabb lett a végjáték. A Nyíregyháza ezzel a címvédő Békéscsabát megelőzve feljött a második helyre a Vasas mögé, míg a fővárosi együttes maradt a negyedik.

Vissza