Déli krónika 2018.11.22.

Minősített fesztivál lett Szatmár-Bereg egyik legnagyobb rendezvénye, a Panyolafeszt.  A Magyar Fesztivál Szövetség, november 19-én, Budapesten, őszi évadzáró konferenciáján hirdette ki a minősített fesztiválok névsorát. Az idén 20 fesztivál kapta meg a tanúsítványt, a virtuális pecsétet, köztük a Panyolafeszt – közölte a szövetség hivatalos honlapján. A szövetség gondozásában működő fesztiválminősítési projekt szigorú szakmai szempontrendszer alapján működik: hazai szakemberek és nemzetközileg elismert turisztikai szakemberek is részt vesznek az értékelésben. A Magyar Fesztivál Szövetség első és legfontosabb szempontja, célkitűzése a minél magasabb szintű kulturális események szervezési munkájának segítése, támogatása és elismerése. A Panyolafeszt immár 13 éve, hogy teljesíti kultúrmisszióját, gazdag minőségi csemegét adva a megye, a szatmári vidék, a fesztiválra érkezők számára. Az idei rendezvénynek három nap alatt közel nyolcezer látogatója volt a 600 fős településen. A kezdeményezés olyannyira sikeresnek bizonyult, s évről évre egyre több látogatót fogadott, hogy mára az ország minden pontjáról, sőt külföldről érkező vendégek is jól szórakoznak a gasztronómiai és zenei kínálatán. A hagyományos szatmári ételeket kizárólag a helyi lakosok készítik és kínálják. A fesztivál küldetése a Szatmár-Bereg és a határ menti kulturális értékek közvetítése és tanítása. A közönségnevelő, ízlésformáló szándék az elsődleges.

Újabb, közel negyedmilliárdos beruházás valósul meg a Bereg szívében, ezúttal Vásárosnamény-Gergelyiugornyán. A fejlesztés során szennyvíztelepet építenek ki közel 250 millió forintból. A fejlesztés a KEHOP keretén belül valósul meg, a projektről pedig lakossági fórumot is tartottak Vásárosnaményban. Az eseményen Filep Sándor polgármester és a kivitelező cég képviselője tájékoztatta a lakosságot a szennyvízelvezetési és szennyvíztisztító telep munkálatairól. A Bereget is érintő projekt keretében megvalósítják Gávavencsellő község szennyvízcsatornázásának második ütemét, megépítik a szennyvíztisztító telepet a településen, és létesül egy ilyen telep Gergelyiugornya területén is. Jándon szennyvízelvezető hálózatot, Aranyosapátiban szennyvízcsatorna hálózatot építenek ki. Emellett Mándokon, Cigándon és Tiszatelek községben korszerűsítések zajlanak majd.

Minden év novemberében Véradó ünnepséget tart a Magyar Vöröskereszt – ezeken az ünnepségeken ismerik el és díjazzák azokat, akik önzetlenül karjukat nyújtják, hogy másokon segítsenek: 10, 20, 50 vagy akár 100 alkalommal. A megyei ünnepségen például négy ember is emlékplakettet vehet át azért, mert százszoros véradó. Gurály Edina megyei igazgató beszélt a részletekről. Hang: Guraly Edina

Fülpösdaróc településen egy szociális intézmény területén egy kb. 15 méter magas fa veszélyesen megdőlt, az ott dolgozókat és a gondozottakat veszélyeztette. A helyszínre a Mátészalkai hivatásos tűzoltók vonultak és motoros-láncfűrésszel a veszélyes fát eltávolították.

Jelentős károkat okozhat a mezőgazdaságban a hosszan tartó aszály – közölte a megyei televízió. Bár az őszi kalászosokat végül mindenhol elvetették a megyében a gazdák, a talaj előkészítési munkálatai azonban még a felénél tartanak. Az utóbbi napokat ugyan csapadék jellemezte, az elmúlt három és fél hónap esőhiányos időszaka viszont később még jelentős kieséseket okozhat a termésben. Idén az aszály súlyos problémákat okozott a megyében, összesen mintegy ötvenezer hektáron jelentettek be károkat.

Meghaladta a 119 ezret az Otthon Melege Program szerdán zárult háztartási gépcsere alprogramjában benyújtott pályázatok száma, az igényelt összeg pedig elérte az 5 milliárd forintot.  A kormány kiemelt céljának tekinti, hogy mindenki be tudja szerezni az igényelt gépet, ezért a program 2 milliárd forintos keretösszegét 5 milliárd forintra emelték - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón. Weingartner Balázs hozzátette, a program sikerességét mutatja, hogy míg tavaly az érintettek 63 ezer pályázatot nyújtottak be, idén ez a szám majdnem megduplázódott. A beérkezett pályázatok területi eloszlásáról pedig megjegyezte, hogy Észak-Magyarországról érkezett be a legtöbb támogatási kérelem.

Digitalizálták a magyar biztosítók a közúti baleseteknél fontos kék-sárga bejelentő nyomtatványt. Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke a szervezet csütörtöki konferenciáján elmondta, hogy a szövetség elkezdte a kék-sárga baleseti bejelentő nyomtatvány digitalizálását. Több mint 160 ezer kár keletkezik évente a csaknem ötmillió kötelező szerződéshez kapcsolódóan. A közúti baleseteknél fontos bejelentő nyomtatvány digitalizált változata egy telefonos applikáció lesz, amely egy- és kétkészülékes bejelentésre is alkalmas. Az applikáció januártól lesz letölthető E-kárbejelentő néven, a projekt már az utolsó fázisában van - írja a Portfolio.

Még jobb adni címmel a tudatos adományozást népszerűsítő, szemléletformáló kampányt indít a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyar Református Szeretetszolgálat. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a programról tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a minőségi adományozás a rászoruló ember megbecsülését is jelenti. Az igényes adományok, például a minőségi ruhák pedig hosszabb távon is segítik a megajándékozottakat. Priksz Gábor, a projekt vezetője elmondta, a Széchenyi 2020 program keretében 50 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló, hároméves program során a televízióban és a közösségi médiában megjelenő rövidfilmekkel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a minőségi adományozás fontosságára. A projekt részeként kiépítenek egy online rendszert is, amelyen követni lehet a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket - tette hozzá.

A tilosban parkoló autós a jövőben tudni fogja, hogy ki volt az a közterület-felügyelő, aki feljelentette. A közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközeiről egy 1999-es belügyminiszteri rendelet szól. Ez egészül ki most – a tervezet szerint – azzal, hogy mit kell tennie a közterület-felügyelőnek, ha a várakozási szabályok megsértése miatt, a gépjárművezető távollétében kell intézkednie – írta a Napi.hu. A közterületesnek a feljelentésről a kocsi szélvédőjén – ha ez nem lehetséges, jól látható módon a gépjármű egyéb helyén – tájékoztatást kell elhelyeznie. A tervezet felsorolja, hogy a tájékoztatásnak mit kell tartalmaznia. Ezek a következők: az intézkedést foganatosító közterület-felügyelet megnevezését, székhelyét és telefonszámát; a „Tiltott helyen várakozik!” megjelölést; az intézkedés időpontját; az intézkedés okát a jogalap megjelölésével; a feljelentés tényét és végül, ami a legfontosabb: az intézkedő felügyelő nevét, jelvényszámát és aláírását is.

9-3-ra kikapott a Csenger futsal csapata a Magyar Kupa 3. fordulójában szerdán. Az ezer sebből vérző szatmári csapatnak azonban nincs oka szégyenkezésre: a fiúk küzdöttek becsülettel, gyönyörű gólokat lőttek és a második félidő közepéig nagyon jól tartották magukat, de innentől a találkozó végkimenetele már nem volt kérdéses.

Vissza