Déli krónika 2018.11.21.

Kedden járási közbiztonsági érdekegyeztető fórumot tartott a rendőrség Fehérgyarmaton, ahol a szakemberek tájékoztatást tartottak a térség polgármestereinek. Az eseményen Farkas József r. dandártábornok, Szabolcs-Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendőrfőkapitánya és Takács Zsolt ezredes, Fehérgyarmati rendőrkapitány tájékoztatta a jelenlévőket.

Felkészült a télre a Magyar Közút Zrt. tájékoztatott Boda István a Vásárosnaményi mérnökség vezetője. Filep Sándor, Vásárosnamény polgármesterével néztük meg a vásárosnaményi telephelyen épp ügyeletben lévő közút kollégáit, akik szintén felkészültek a hidegebb télre. A jogszabály alapján november 10-én kezdődő téli munkarendre készülve a Magyar Közút szakemberei rendbe tették és beüzemelték a speciálisan téli feladatokat ellátó munkagépeiket, téli felszereléssel látták el univerzális járműveiket, amelyeket mérnökségenként alapos ellenőrzésnek vetettek alá. A téli szolgálatra készülve megjelölték a fagyveszélyes helyeket, feltöltötték a szóróanyagkészleteket, illetve megállapodtak azokkal a vállalkozókkal, akik a téli üzemben a Magyar Közút flottáját kiegészítik, támogatják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a polgárok vagyonvédelmét elősegítő bűnmegelőzési program keretén belül 2018. november 19-én Nagyecsed községébe települt ki, hogy szélesebb körben ismertesse a lakossággal a vagyonvédelemmel kapcsolatos lehetőségeket. Az ott lakók információt kaptak a településen előforduló vagyon elleni bűncselekményekről, elkövetési módszerekről, valamint azok megelőzésének lehetőségeiről. Népszerűsítésre került a „Házőrző” applikáció, valamint a „Bikesafe” kerékpár-regisztrációs program is. Azon állampolgárok, akik ezen a napon regisztráltatták kerékpárjukat, hasznos vagyonvédelmi eszközt kaptak ajándékba.

Magyarország egy fontos berendezést ajándékozott a Técsői Kórháznak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács község önkormányzata egy két test befogadására alkalmas kegyeleti hűtőberendezést ajándékozott a Técsői 1. sz. Járási Kórháznak. A Kárpátalján egyedülálló, rendkívül fontos funkciót ellátó berendezést Gulács község polgármestere, Ujvári Judit és Buhajla József ungvári magyar főkonzul adta át 2018. november 19-én.

Árokba csúszott egy kisteherautó Kótajnál kedd este a 3823-as úton.  A balesethez a nyíregyházi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik csörlő segítségével kivontatták a járművet. Személyi sérülés nem történt.

„A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja” alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya megemlékezést szervezett a Főkapitányságon. Az eseményen a szexuális erőszak pszichológiájáról és a szexuális kizsákmányolásról, prostitúcióról is hallhattak előadást a szakemberek. Dr. Balogh Barnabás r. ezredes, a Megyei Rendőrfőkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese elmondta a megyei adatok kapcsán: csökkenő tendencia figyelhető meg ezen a területen, ami köszönhető a társadalmi összefogásnak, melynek keretében együttműködnek a kormányhivatalokkal, családsegítőkkel, ügyészséggel, bírósággal is. 2017-ben 1100 körül volt a családon belül elkövetett erőszakok száma, addig most 600 körül van ez a szám.

Mintegy 600 ezer embert érintenek Magyarországon az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít - mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán a WHO dohányfüstmentes és az obstruktív légúti betegségek világnapján. Az elnök szerint fontos lenne, hogy minél korábban orvoshoz forduljanak azok, akik érzik magukon a tüdőbetegség tüneteit: fulladnak már kis terheléstől is, nehezen veszik a levegőt. Elmondta azt is, Magyarországon évente mintegy 20 ezer ember hal meg a dohányzás miatt. Ezek az emberek 8-10 évvel korábban halnak meg, míg mások.

A Magyar Idők szerint a következő két vagy három évre állapodna meg a munkaadói és a munkavállalói oldal a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteméről. Az egyeztetés tegnap csekély eredményekkel zárult, a szakszervezetek két számjegyű emelést várnak, a munkaadói oldal szerint viszont tartósan nem nőhet a gazdaságnál jobban a legkisebb kötelező bér.

A hosszútávú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára, amit egyrészt a kereslet növekedése indokol, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek – mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója. A lap szerdai számában a kávé tőzsdei árának gyors emelkedésével kapcsolatban a kávéforgalmazó vállalat vezetője megjegyezte, hogy a rövid távú ármozgásokat alapvetően a spekulációk mozgatják. Hozzátette, hogy Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat. A lap cikke szerint az amerikai árupiacon az arabica kávé ára 7,2 százalékkal emelkedett egy hét alatt a márciusi határidőre. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott.

Idén kimagaslóan teljesít az építőipar mind a keresleti, mind a kínálati oldalt tekintve - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) által szervezett VI. Ingatlanfejlesztési napon az MTI-nek kedden Budapesten. A helyettes államtitkár szerint ezt mutatja az is, hogy a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó 2018. egészére 1,7 milliárd euróra becsüli a magyarországi ingatlanbefektetések értékét, amivel Magyarország a régiós piacon felzárkózott a második helyre Csehország mellé, a továbbra is első helyen álló Lengyelország után - tette hozzá.     Pomázi Gyula szerint az építőipar versenyképességének növeléséhez jelentős átalakulásra van szükség, például az új technológiai megoldások elterjedésére, amit a kormány is támogat. Az idén építőipari cégek eszközeik korszerűsítésére irányuló pályázat keretösszegét 16 milliárd forintra emelték - tette hozzá.

November 22-én csütörtökön délután három találkozóval veszi kezdetét az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság által szervezett U17-es és U20-as fiú futsal bajnokság 2018-2019-es szezonja – közölte Kvaka Árpád megyei igazgató. A dinamikusan fejlődő futsal szakág megyei pontvadászatának két korosztályába – egyenlő elosztásban - összesen harminc csapat nevezett be, ami nyolccal több, mint a tavalyi szezonban. A teljes megyét lefedő bajnokságok az 1999. január 1. - 2004.december 31. között született játékosoknak adnak versenyzési lehetőséget egészen március közepéig.

Vissza