Déli krónika 2018.11.20.

Átadták az ukrán hatóságoknak azt a három határsértő férfit, akiket a rendőrök a NAV bejelentése alapján fogtak el a 41-es számú főúton, Márokpapinál. A külföldiek okmányokkal nem rendelkeztek és a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségre előállították.

A Honvédsuli Kadét Program az idén már 7. alkalommal rendezi meg emlékmenetét a Don-kanyar hőseinek tisztelegve. A menettáv két szakaszban, összesen 200 km, amit a résztvevők nyolc nap alatt, napi 25 km-es szakaszokban teljesítenek úgy, hogy a menet során érintett települések II. világháborús emlékhelyeinél koszorút helyeznek el. A menethez bárki csatlakozhat akár rész távra is. Az 1. szakasz 2019. január 18-21-én Döge és Nyírmada között történik, érintve mások mellett Fényeslitkét, Tuzsért, Záhonyt és Aranyosapátit, míg a második 2019. február 15-18-ra esik, ennek pontos útvonala még szervezés alatt van. A szervezők kérik, hogy a túrázók az évszaknak megfelelő, réteges ruházatot válasszanak – vagyis öltözzenek melegen.

Hatvan éves a Szemészet a Felső–Szabolcsi Kórházban” címmel rendeznek jubileumi ülést Kisvárdán november 23–án, pénteken délután 13 órától a Kórház Tanácstermében.  Ez alkalommal hét előadás lesz a szemészeti gyógyító munka különböző szakterületeiről. Az előadók a Jósa András Megyei Kórház szemészeti osztályvezető főorvosa Dr. Tsorbatzoglou Alexis, a Debreceni Kenézy Kórházból, Dr. Sohajda Zoltán osztályvezető főorvos. Dr. Németh Gábor a B.A.Z Megyei Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Czeglédi Miklós főorvos a Jósa András Megyei Kórházból. Dr. Zajzon Klára főorvos, Hádáné Ranyhóczki Anikó, szemészeti járó beteg ellátás asszisztense, Dr. Károly Lajos a osztályvezető főorvos, mindhárman a Felső–Szabolcsi Kórház szemészeti osztály munkatársai. A jubileumi ülés megnyitásaként a résztvevők Komár Anna Eszter cselló előadását, zongorán kíséri Miller Olga, hallgathatják meg.             

Cipős szekrény égett egy családi ház teraszán hétfőn Demecserben. A demecseri önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a lakosság a lánggal való égést, a beavatkozók a parázslást egy puttonyfecskendő segítségével megszüntették. A tűz nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt.

Gondoskodniuk kell a havas, jeges járdák csúszásmentesítéséről a háztulajdonosoknak, de nem mindegy, hogy mivel teszik ezt, mert akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki sót használ - írja összeállításában a Pénzcentrum. Noha a közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, a legtöbb helyen azonban az önkormányzat előírja, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani. Családi háznál a helyzet egyértelmű, a társasházakban élőknek pedig nem árt tudniuk, hogy nem a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele, hanem a lakóknak. A só használata pedig tilos, mert súlyosan károsítja a környezetet, tönkreteszi a növényeket, károsítja az autók gumiját, az alvázát, idővel az aszfaltot is, és nem tesz jót a házikedvencek mancsának sem. Érdemes alternatív csúszásmentesítő anyagokat használni, ilyen a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

A kúttulajdonosok számára minél egyszerűbb és ingyenes eljárási rendet határoznának meg a vízvételi helyek bejelentésére vonatkozó új szabályban – mondta Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a Világgazdaságnak. Különbséget kell tenni a „háztáji” és a gazdasági célra használt kutak között, hiszen a más víznyerő képesség miatt valószínűleg eltérő lesz a szabályozás is. Font Sándor a lapnak megerősítette: a nem gazdasági célú vízhasználói körben egyértelmű a szándék az ingyenességre és az egyszerű eljárási rendre. A kutak bejelentési kötelezettségére adott moratóriumot valószínűleg meghosszabbítják, az erről szóló jogszabály általános vitáját már megtartották az Országgyűlésben, az ügyben konszenzus van, és a kormány is támogatja. Vagyis a kutak tulajdonosainak egyelőre nem kell semmit tenniük.

Fekete hattyúk keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban. A fiókák már láthatók az Ausztrál kontinenst bemutató kifutórendszerben, ahol többek között kenguruk, dingók és kakaduk szomszédságában élnek. A fekete hattyú pár a nyári időszakban fészkét a víz mellé építette s a 40 napos költési időszakban felváltva kotlottak a tojásokon. A monogám, hosszú távú párkapcsolatban élő madarak nem csak a kotlásban osztoztak, de a fészekhagyó fiókáikat is közösen nevelik, akik fekete tollazatú piros csőrű szüleiktől eltérően, jelenleg piszkosfehér színűek és a csőrük is fekete még. Az utódok jelenleg 2 hónaposak, s csak 150 naposan válnak röpképessé.

Szigorúbban kellene megállapítani a határidőkre vonatkozó fogyasztóvédelemi szabályokat - mondta Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke. Az elnök szerint a jelenlegi szabályokat a bíróságok jól tudják alkalmazni, de a vásárlók, vagy a cégek kevésbé.  Például a törvény szerint a szavatossági és jótállási igények között a cserét, vagy a javítást úgy kell elvégezni, hogy törekedni kell a 15 napos határidőre.  Ugyanakkor a cégek ezt gyakran túllépik, sőt bizonyos esetekben lehetetlen betartani az említett határidőt, ezért ezeket az időkereteket sokkal konkrétabban kellene szabályozni - tette hozzá.

A Portfolio összeállításából kiderül: a lakásáfa emelésének elhalasztása az érvényes építési engedéllyel rendelkezők számára azt is jelentheti, hogy a korábban időhiány miatt leállított projektek fejlesztői elgondolkodhatnak a beruházás újraindításán, valamint szintén felértékelődhetnek az építési engedéllyel is rendelkező építési telkek. A lakásépítések fellendülését ugyanakkor más tényezők is akadályozzák, így továbbra is jelentős a lemaradás a szomszédos országokhoz képest.

A Magyar Idők arról ír, hogy elfogadta a szaktárca a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság ajánlásait a sürgősségi ellátás javítására. A szervezet elnöke szerint a területen tapasztalható anomáliák rendszerszintű problémák, így azokra nem az a megoldás, ha csökkentik az ellátóhelyek számát. A három elemből álló intézkedési terv jogszabály módosítási előkészülete már megtörtént.

A Mol Nyrt. bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a gázolaj ára nem változik.  A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 369 forint lesz. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Megkéseltek egy rendőrt kedd reggel Brüsszel központjában, egyes források szerint iszlamista terrortámadás történt, a hatóságok azonban még vizsgálják a lehetséges okokat. A tájékoztatás szerint egy férfi kedden reggel 6 óra előtt késsel támadt egy rendőrre a város főtere, a Grand Place közelében. A tettest a rendőr társa meglőtte. A két sebesültet kórházba szállították, egyikük sincs súlyos állapotban. A Derniere Heure című helyi napilap névtelen forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, hogy "Allah akbar!" (Allah hatalmas), ezt azonban hivatalos személyek egyelőre nem erősítették meg. "Túl korai még megmondani, hogy mi lehetett a támadó indítéka, folyik a nyomozás" - mondta a rendőrség szóvivője.

Vissza