Déli krónika 2018.11.19.

Jogszerűtlenül tartózkodott Magyarországon az a három férfi, akit a rendőrség munkatársai vasárnap hajnalban, a NAV bejelentése után y a 41-es számú főúton Márokpapi külterületén tartóztattak fel. A férfiak közül ketten szomáliai, egyikük pedig eritreai állampolgárnak vallotta magát. A külföldiek - a rendelkezésre álló adatok szerint - illegálisan léptek be Magyarország területére, okmányokkal nem rendelkeztek és a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségre előállították.

Szeptemberben újabb 10 ezer közmunkásnak sikerült elhelyezkednie, elsősorban a versenyszférában, és az új belépők ellenére az elmúlt egy évben harmadára, nagyjából 122 ezer főre csökkent le a létszámuk – olvasható a Magyar Időkben a Belügyminisztérium jelentésére hivatkozva.  A cél, hogy minél többen át tudjanak lépni az elsődleges munkaerőpiacra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is csökken a közfoglalkoztatottak száma, és csökken a munkanélküliség is – mondta Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke. Hang: Sesztak Oszkar

Egy családi ház tetőszerkezete és egyik szobája égett Nyírbátorban, az Eduárd utcában. A városból, valamint Mátészalkáról érkezett hivatásos tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a tüzet. Az egységek a ház lakójához a mentőket kérték, akik a helyszíni vizsgálatot követően kórházba szállították a lakót könnyű sérülései miatt. A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az épületből, amelynek tetőszerkezetét az izzások miatt meg kellett bontani. Végül megfékezték a tüzet,. A helyszíni információ szerint a tetőtér teljesen megsemmisült, a ház lakhatatlanná vált.

A Makovecz Imre emlékére inspirált rendezvény sorozatnak egyik helyszínét adta 2018. november 16-án a Nagygéci Megmaradás Temploma. Az este kiálltassál kezdődött „Visszatanulás” címmel, megnyitotta Csernyus Lőrinc építész. Az esemény Istentisztelettel folytatódott, amelyet Szalay Kont a Szatmári Református Egyházmegye esperese tartotta. Ezt követően Csizmadia Anna, Brasnyó Antal és Nagy Gábor előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A MÁV-csoport honlapjára feltöltött közbeszerzési felhívás szerint a Nyíregyháza-Nyírbátor és Mátészalka-Csenger vasútvonalak buszos pótlására keres alvállalkozót a MÁV-Start – írja a Közlekedő Tömeg a Facebookon. Emiatt az érintett vonalakon december 9-től megszűnne a vonatközlekedés, helyette egy autóbuszos társaság szállítaná az utasokat. Az intézkedés két fő oka a költségtúllépés, illetve a kocsihiány. A menetrend nem változna, tehát a vonatpótló buszok továbbra is csak 2-4 fordulót tennének meg naponta. A vonatpótlókkal még úgysem lesz lényegesen gyorsabb a menetidő, hogy a vonatok sok helyen csak 20-30 km/órával közlekednek. Például Mátészalkáról Csengerre a buszok átlagosan csak egy óra alatt érnek oda, míg a vonatok 52 perc alatt is megteszik a távolságot. Számításaik szerint a pótlóbuszok költségét beleszámítva a két vasútvonal megszüntetésével a MÁV-Start évente 35 millió forintot tudna megtakarítani, ami a cég 250 milliárdos éves költségvetéséhez képest elenyésző összeg. Ugyan a MÁV-Start megspórolna körülbelül 100 millió forintot, de ez a MÁV Zrt.-nél jelentene 100 millió forintos bevételkiesést. A Közlekedő Tömeg értesülései szerint a jövőben újabb vasútvonalakat zárhatnak be Békéscsaba, Komárom, Miskolc, Pápa, Pécs, Székesfehérvár, Szolnok és Zalaegerszeg térségében.

Tavasszal új szabályozást alakítanak ki a kutak bejelentésére – írja a Világgazdaság. A lap idézi Font Sándort, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökét, aki szerint azt szeretnék elérni, hogy a tulajdonosoknak minél egyszerűbb és ingyenes legyen az eljárás. Kútadóról nincsen szó, de eltérő szabályozás vonatkozhat a gazdasági és a házi vízhasználatra. A lap szerint az is valószínű, hogy az ásott kutakat nem kell majd bejelenteni.

Tavaly és tavaly előtt is körülbelül 20 százalékkal nőtt az e-kereskedelem, így az online rendelésekhez kapcsolódó csomagforgalom is - mondta Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője az M1 aktuális csatornán. A szóvivő szerint idén is hasonló mértékben bővülhet az e-kereskedelem, amit jelez, hogy már most karácsonyi csúcsüzemben dolgoznak a posta csomagfeldolgozóiban. Elhangzott az is, a távol-keleti rendelések esetén arra kell készülni, hogy akár 6-8 hét is eltelhet, mire megérkeznek a küldemények, az Európai Unióban 1-2 hét, míg Magyarországon 3 nap. Belföldi rendelés esetén a leggyorsabb, ha a rendelők személyes átvételt kérnek - fűzte hozzá.

A BankRáció.hu hitelszakértője szerint nagy érdeklődést válthat ki a december elsejétől igényelhető bővített családi otthonteremtési kedvezmény. Trencsán Erika az M1 aktuális csatornának ezt azzal indokolta, hogy a 2017-2018-ban megkezdett építkezésekből származó ingatlanokat várhatóan 2019-ben adják át, ezzel nő az új lakások piaca, így a vásárlásnál igénybe vehető kedvezményes hitelkonstrukciók kihasználása is. Azok a családok, amelyek már a bővített csok előtt hiteligénylésbe kezdtek, de még nem írtak alá kölcsönszerződést várhatóan módosíthatják azt. Akik építési hitelhez akarták igénybe venni a csokot, azoknak valószínűleg módosított költségvetést kell elkészíteniük a bővített kedvezmény igényléséhez, ha pedig vásárlási hitelről volt szó, akkor adásvételi szerződés változtatásra lesz szükség - fűzte hozzá Trencsán Erika.

Az ország több pontján is havazik. Zalaegerszegen már éjszaka, Kecskeméten pedig a hajnali órákban kezdett esni a hó. Magyarország legmagasabban fekvő településén, Bükkszentkereszten is havazik. A lakosságot nem érte meglepetésként a hó, ugyanis minden évben itt esik leghamarabb az első hó. Sopronba az éjszakai órákba érkezett meg a tél. Először csak havas eső esett, de később igazi havazás vette kezdetét. Azóta is folyamatosan havazik, egyes részeken már 1-2 centiméteres a hó vastagsága. Kékestetőn a havazás mellé sűrű köd is érkezett. Az ország legmagasabb pontján már a vasárnap délutáni órákban kezdett el a hó szállingózni. A Magyar Közút már a havazás kezdete előtt elkezdte sózni az utakat az érintett területeken. Ennek ellenére több felé a szokásosnál is lassabban lehet haladni az időjárás miatt. Azt közölték, a cég munkatársai és járművei is 24 órás készenlétben állnak és intézkednek, ha szükséges.

Vissza