Déli krónika 2018.11.15.

A fehérgyarmati koraszülött központban már családbarátabb környezetben tölthetik a oraszülöttek világnapot és a benti időszakokat a koramamák és babáik is: a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és a NaturAqua hozzájárulásával ugyanis új csecsemőmérlegekkel, mellszívó tartozékokkal, sterilizálókkal és kenguruzásra használható fotelekkel bővült a kórház perinatális intenzív centruma (PIC). Bakóné Kovács Marianna, a fehérgyarmati kórház koraszülött központjának osztályvezető főnővére a csalad.hunak azt mondta: a korababák esetében, ha lehet, még nagyobb szerepbe kerül a szoptatás, hiszen az egészséges életkezdethez a legegyszerűbb intervenció és gyógyszer az anyatej. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő Koraszülött részlegének orvosai és ápolói kiemelt hangsúlyt fektetnek az anyatejes táplálás ösztönzésére és elősegítésére.  Mivel az osztályon koraszülötteket és kis súlyú újszülötteket látnak el, az anyák számára hatalmas segítséget jelent ezen készülékek használata. Számukra ugyanis az egyik legfontosabb cél a koracsaládok legelső találkozásakor, hogy az anya és az újszülött is pozitív élményként élje meg az első mellre helyezést és szoptatást. Koraszülöttnek számít az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem.

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy moldáv honosságú mikrobusszal és annak vontatmányával egy 37 éves moldáv állampolgár szerda este. A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy a jármű vontatmányán szállított Mercedes típusú mikrobuszt a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) a német hatóságok körözik. Az egyenruhások a külföldi járművezetőt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a járművet lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal.

Kis esély van arra, hogy tavasszal nagymértékű belvíz problémákkal néz majd szembe Szabolcs megye, többek között ez is elhangzott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett megbeszélésen. A tél eleji felkészülés egyik fontos alappillére, hogy az érintett társ- és együttműködő szervezetek közösen gondolkozzanak. A megye szerepe azért is kiemelkedő, mert a határon túli magyarokért is felelősséget kell vállalni egy vészhelyzet esetén.

Már a buszok is átmehetnek a Tiszalök és Tiszadada közötti hídon. Baleset következtében sérült meg a 3612-es számú úton található Bocskai híd még 2018. november 7-én. Az akkor bevezetett súlykorlátozás 2018. november 14-én 12 órától megszűnt. Biztonsági okokból azonban a hídon áthaladó forgalom továbbra is –jelzőlámpás irányítás mellett- félpályán halad. Az alternatív útvonalként igénybe vehető 3637-es számú úton 2018. november 14-én 15 órától 20 tonnás súlykorlátozás lépett életbe.

A Barabási Határrendészeti Kirendeltség munkatársai csütörtökön hajnalban Barabás és Gelénes között elfogtak négy határsértőt. A magukat vietnámi állampolgároknak valló külföldiek, köztük két felnőtt és két gyermek, a helyszínen magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították a határrendészeti kirendeltségre.

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi Szamosszegen szerdán. Az esethez a mátészalkai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet és biztosították a helyszínt a rendőrségi helyszínelés idejére. A járműben három ember utazott, ők sérülést nem szenvedtek. Az áramszolgáltató a sérült villanyoszlop cseréjéről gondoskodott.

Országosan öt százalékkal növekedett a hazai turizmus az év első kilenc hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A KSH 2018-as felmérése alapján a megyében is fellendülés tapasztalható a turizmusban, itt három százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a belföldi vendégek ebben az évben. A vidék és a megye fellendülése annak is köszönhető, hogy a kormány 2016 óta hajt végre több száz vendégvonzó beruházást a kiemelt turisztikai térségekben.

Megszüntették a szálló por (PM10) miatt szerdán elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán - közölte az önkormányzat csütörtökön az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint jelentősen csökkent a szálló por koncentrációja a nyírségi nagyváros levegőjében, szerdán a Széna téri mérőállomás a legfrissebb mérések alapján a köbméterenkénti 75 mikrogrammos határérték alatti értékeket regisztrált. Az előrejelzések szerint a jelenlegi jó levegőminőség ellenére vasárnapig a légszennyező anyagok, főként a szálló por mennyiségének stagnálására vagy emelkedésére kell számítani Nyíregyháza környékén - olvasható a helyhatóság közleményében.

Országos betegtájékoztató kampányt indít két egészségügyi köztestület. Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: plakátokon és szórólapokon szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a betegek milyen esetekben kérhetik gyógyszerész segítségét, mi a háziorvos feladata, mikor ajánlott a háziorvosi ügyeletet és mely esetekben kell a mentőket hívni.

Nyolcmilliárd forintos összköltséggel egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki húsz helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) projektje keretében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Vitályos Eszter a projektről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint 2020 januárjáig mindenhol megvalósulnak a fejlesztések. Az államtitkár azt mondta, hogy a fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása. Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató-helyettese hangsúlyozta, az egynapos sebészet olyan speciális ellátási forma, amelynek lényege, hogy a beavatkozást követő 24 órán belül a beteg elhagyja a kórházat, és otthonában gyógyulhat. Szándékaik szerint ezzel rövidebb lesz az ápolási idő, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a komplikáció és sokkal költséghatékonyabb rendszer működhet.

Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben. Az Európai Bizottság és Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is arról számolt be szerda este, hogy döntő előrelépés történt a találkozó összehívásához, miután sikerült "technikai szinten" elfogadni a kiválási szerződés tervezetét, és ezt a brit kormány is jóváhagyta. Eközben csütörtökön lemondott tisztségéről Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszter, azzal az indokkal, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet.

Vissza