Déli krónika 2018.11.14.

Őszi tárlat címmel kiállítás nyílik a Fehérgyarmati Városi Galériában helyi alkotók munkáiból, november 14-én 16 óra 30 perckor. A kiállítást megnyitja Kasztovszky László. Közreműködnek: Farkas Zsombor és Bakos Benedek a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola tanulói. A kiállítás térítésmentesen látogatható nyitvatartási időben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közúti és vasúti határátkelőhelyeit érintő hálózatfejlesztések következtében szolgáltatás-kiesések várhatóak, mely időszak alatt a határátléptetések szünetelni fognak – közölte a rendőrség. A tervezett karbantartási napok: november 20-a 00:30 – 05:00 óráig, november 27-e 02:00 – 05:00 óráig, december 4-e 01:00 – 03:00 óráig, tartalék időpontként szerepel december 11-e és 18-a 02:00 – 05:00 óráig tartó időszak. A feltüntetett időszakok alatt a végrehajtások alkalmával maximum 4 x 10 perces szolgáltatás-kiesések várhatóak, melyek pontos ideje előre nem ismert. A külföldre utazóknak a rendőrség azt ajánlja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.

November elsejétől egy újabb csapat, a Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is hivatásos tűzoltók közreműködése nélkül, önállóan avatkozhat be. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkéntesei öt település körülbelül tizenháromezer lakójának biztonságát erősítik – közölte a katasztrófavédelem.  Az eseményen Fülep Zoltán tű. ezredes, főosztályvezető adta át az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumot Czibere Lászlónak, az egyesület parancsnokának. A Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nemcsak saját városuk polgáraiért tesznek, hanem másik négy település mentő tűzvédelmében is feladatot vállalnak. Elsődlegesen tűzoltással, műszaki mentéssel, és katasztrófa-elhárítással foglalkoznak Nagyecsed, Mérk, Vállaj, Fábiánháza és Tiborszállás területén, növelve ezzel nagyjából tizenháromezer ember biztonságát.

Az ,,Ovi-Zsaru” program keretében Gönczi György főtörzszászlós a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság bűnmegelőzés szakembere látogatott Beregdarócra a Napközi Otthonos Óvodába, ahol a gyerekeknek tartott előadást.  Az előadás végén a gyerekek ügyességükért öntapadós rendőr jelvényt kaptak.  ,,Ovi-Zsaru” program célja a gyermekek áldozattá válásának megelőzése, biztonságérzetük erősítése, és annak elősegítése, hogy szükség esetén tudjanak és merjenek segítséget kérni a rendőrtől. Azért épp ezt a korosztályt célozták meg a program kidolgozói, mert ők hamarosan iskolába mennek, hosszabb-rövidebb időt már egyedül illetve felnőtt felügyelete nélkül is eltölthetnek otthon vagy a játszótéren, adott esetben önálló döntésekre kényszerülhetnek. Saját érdekükben életkori sajátosságaiknak megfelelő módon kell őket felkészíteni, tájékoztatni a biztonságos és helyes viselkedésformákat illetően.

A szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedése miatt szerdán ismét életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán. Az önkormányzat közlése szerint az átlagérték hétfőn és kedden is meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. Az időjárási előrejelzések szerint szerdán egy hidegfront hatására hidegebb, tisztább levegő érkezik a térségbe, az erős északnyugati szél pedig jelentősen javítja a légszennyezettségi mutatókat - jelezte a helyhatóság a közleményében. A szabolcsi megyeszékhelyen a szálló por miatt legutóbb múlt szombaton volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

December 1-étől a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte azt is, hogy a háromgyerekes családok ugyancsak ettől az időponttól kérhetik az 5 millió forinttal megemelt, összesen 15 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt.

Szeptember végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói összesen 14 408 alkalommal foglaltak le – zömmel zárjegy nélküli - cigarettaterméket, ez ÖSSZESEN 34 236 248 SZÁL CIGIT JELENT, TÖBB MINT MÁSFÉL MILLIÁRD (PONTOSAN 1 550 134 147) FORINT ÉRTÉKBEN. A NAV hírlevele szerint a cigarettafogáson kívül 2018 január és szeptember között majdnem 767 kiló finomra vágott dohányt és 7800 kiló "egyéb fogyasztási dohányt" foglaltak le a fináncok 30 millió, illetve 217 millió forint értékben.

Idén eddig több mint 530-an haltak meg közlekedési balesetben Magyarországon - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A statisztika alapján valószínűsíthető, hogy az utolsó másfél hónapban még több mint 100-an meghalnak az utakon. A halálos balesetek száma az elmúlt évekkel összehasonlítva stagnál.  A személyi sérüléssel járó balesetek száma évente eléri a 15 ezret - fűzte hozzá. A balesetek leggyakoribb okaként a szóvivő a gyorshajtást nevezte meg, az elsőbbség megadásának elmulasztását és a kanyarodás vagy irányváltoztatás szabályainak megsértését.

A kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a dizájnerdrogok elleni küzdelemre. Egy most megjelent rendelet a meglévő 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar büntető törvénykönyv "a legszigorúbb Európában" a kábítószerhez köthető bűncselekményekkel szemben. A kábítószer-előállítókkal és -terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés fontos, hogy jelentősen visszaszoruljon a kábítószeres visszaélések száma, a fiatalok kevésbé legyenek kitéve a dizájnerdrogok és általában a kábítószerek veszélyének. A tiltólistára egyébként nem maga a dizájnerdrog kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, így egy-egy anyag több változata is büntethetővé vált. Rétvári Bence felhívta a figyelmet: a kormány jelentős forrást biztosít a megelőzésre is, hogy minél szélesebb körben, minél több színtéren elérjék a fiatalokat. A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Magyarország 2012-ben teljesen új jogi megoldással, az elsők között reagált Európában a dizájnerdrogok terjedésére. 

Nyílt napok keretében ismeretterjesztő programot indított a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) fiataloknak - mondta Farsang Tamás, a BvOP ezredese szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Közlése szerint a program célja, hogy bemutassák a szervezet működését, az ott dolgozók munkáját. Az e héten tartott nyílt napokon különböző intézményekben várják a fiatalokat.  Az ezredes elmondta, hogy százegy középiskolát kerestek meg, a programra mintegy háromszáz diák regisztrált.

Brit médiaértesülések szerint megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről. A BBC úgy tudja, hogy az Európai Unió és a londoni kabinet tárgyalódelegációja megegyezett egy szövegtervezetről. A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése eddig az volt, hogy miként lehet elkerülni a határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország határán.

Vissza