Déli krónika 2018.11.13.

Közel félmilliárd forintot nyert el Fehérgyarmat Város Önkormányzata a TOP Zöld város projekt keretében. A Zöld város projekt olyan infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását, a beruházások során olyan technológiák, módszerek kerülnek alkalmazásra, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra és a település működését. A településen várható fejlesztés még, Dr. Péter Csaba polgármester beszélt a részletekről. Hang

A Neeka Europe Foundation alapítvány elnöke, Lambert Simons jóvoltából, illetve a Nemzetközi Élet és Egészség Környezetvédelmi Alapítvány (Neeka Hungary Alapítvány) elnöke, Rácz Ferenc segítő közreműködésének köszönhetően 39 új betegágy segítheti a gyógyító munkát a Mátészalkai Kórház Krónikus Osztályán – írja közösségi oldalán a SzSzBMK.  A hollandiai székhelyű alapítvány Surya elnevezésű projektjének keretében közel 5 millió Ft értékben kerültek az osztályra az új ágyak. A betegágyak nagymértékben megkönnyítik az ápolást, hiszen fej- és lábrészük, illetve magasságuk is állítható. Egyszerre segítik tehát az osztály dolgozóinak munkáját, illetve kényelmet és biztonságot nyújtanak az ágyhoz kötött betegeknek. Az idős betegek ápolási körülményeinek javítása kiemelten fontos és szükségszerű feladat. A Krónikus Osztályon rendkívül súlyos állapotú betegeket látnak el, ezért is örömteli, hogy a felajánlás révén tovább javulhat az itt ápolt páciensek komfortérzete, hiszen mindez elősegítheti szenvedéseik további enyhítését. A Neeka Hungary Alapítvány már nem először segítette nagylelkű adományával a Mátészalkai Kórházat, a szervezet jóvoltából korábban a gyermekellátás is új betegágyakhoz juthatott hozzá.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, valamint a Nagyecsedi Rendőrőrs munkatársai 2018. november 19-én 10-13 óráig Nagyecseden, a Művelődési Házban „Polgárok vagyonvédelmét elősegítő bűnmegelőzési programmal" várják az érdeklődőket. A kijelölt információs ponton szakemberek adnak személyre szabott tanácsokat és ajánlásokat az állampolgárok vagyonbiztonságának növelése érdekében. Az országos kezdeményezésű kampánysorozat célja, hogy szakemberektől származó információk közreadásával a rendőrség segítse a közbiztonság növelését és javítsa az állampolgárok önvédelmi képességét. A megjelenteknek a helyszínen lehetőségük nyílik a „BikeSafe” program keretén belül kerékpárjaik ingyenes regisztrációjára.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte az egyéni vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek. A képviselők 115 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadta el a pénzügyminiszter előterjesztését. A kormány korábban kifejtett álláspontja szerint az alanyi adómentesség értékhatárának emelését a gazdaság növekvő teljesítménye teszi lehetővé és több mint 650 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget. Varga Mihály november elején jelentette be az új lakások kedvezményes áfakulcsának meghosszabbítását, hangsúlyozva, azt az építőipari szakértők kérésére fogalmazták meg. A kedvezményes adómérték a változtatást követően az ingatlan legkésőbb 2023. december 31-én történő étékesítéséig alkalmazható. A most elfogadott módosítás külön fejezetet tartalmaz a jövő év elejétől hatályba lépő kedvezménynek az új szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást érintően, amely a közigazgatásból elbocsátott, védett korban lévő személyek elhelyezkedését segíti.

Befejeződött az augusztusban bejelentett csoportos létszámcsökkentés a Magyar Postánál. "A vállalat az elmúlt két hónapban a korábban jelzettek szerint az irányítási és adminisztratív területeken csökkentette létszámát közel 50 munkavállalóval, és ezen túl betöltetlen státuszokat szüntetett meg" - közölte a Napi.hu-val a Magyar Posta Zrt. Az állami cég valamennyi érintett munkavállaló részére felajánlotta a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetést, valamint biztosította a kollektív szerződés és a Munka törvénykönyve szerinti juttatásokat. A leépítés azokat a szervezeti egységeket nem érintette, ahol létszámhiány van. Jelenleg is több mint 200 álláshirdetés található az állami vállalat honlapján. Győrtől Kisvárdáig tombol a munkaerőhiány, de Budapesten is szinte minden kerületbe keresnek kézbesítőket, postai ügyintézőket. Bár a meghirdetett álláshirdetések szerint a bérezés megegyezés szerint alakul, Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke a Napi.hu-nak korábban elmondta: egy kezdő kézbesítő minimálbért kap, ha pedig szakképesítést szerez egy vállalaton belüli tanfolyamon, akkor a garantált bérminimumra ugrik a fizetése, ami bruttó 180 ezer forint.

A száraz nyárnak még karácsonykor is érezhetjük a negatív hatásait. Évek óta nem tapasztalhattunk drasztikus áremelkedést, ami a karácsonyfákat illeti. Ha valaki idén is az élő- és nem a műfenyő mellett dönt, viszont mélyebben a zsebébe kell nyúlni. A szakemberek szerint főleg a lucnál lesz ez érezhető, mert abból most hiány alakult ki. A normandfenyőnél jövőre kell majd igazán nagy áremelésre számítani, a mostani, szárazság sújtotta csemeték akkorra fognak piacképessé érni. Egyes becslések szerin az áremelkedés akár a 20–30 százalékos is lehet. A lucfenyő métere tavaly 2-3 ezer forint volt, vagyis idén akár 3500 is lehet.

Sport: Az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Játékvezető Bizottsága alapfokú labdarúgó játékvezető tanfolyamot indít Nyíregyházán 2019. január 4-i kezdéssel. A péntek délutánonként tartandó 65 órás tanfolyam márciusban fejeződik be, és a sikeresen vizsgázott kollégák már tavasszal be is kapcsolódhatnak a megyei játékvezetés életébe – közölte Kvaka Árpád, az MLSZ megyei igazgatója. A jelentkezés feltételei a betöltött 14. életév, az erkölcsi bizonyítvány és az érvényes sportorvosi igazolás. További részleteket a www.szabolcsjb.hu oldalon lehet olvasni.

Vissza