Déli krónika 2018.11.05.

Nem zártak túl jó szezont a magyar méhészek – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Ennek egy fő oka az idei méhpusztulás volt. A szakember az V. Nemzetközi-Szatmári Méhésztalálkozó és Vásáron, előadásában azt hangsúlyozta: közösen kell megoldást találni erre a problémára. Az OMME elnöke emlékeztetett, hogy a magyarok átlag mézfogyasztása még mindig elmarad az európai átlagtól, ezért kampány is indítottak a fogyasztás növelése céljából. Hang

Több mint 3000 látogató érkezett Jánkmajtisra, a Márton napi Ludasságokra, ahol minden étel libából készült, és neves zsűri bírálta el a finomságokat.  A színpadon színvonalas műsorok szórakoztatták a vendégeket. A helyi nyugdíjasok, helyi tánccsoportok, tűzzsonglőrök léptek színpadra, Dér Heni és az Apostol együttes koncertje zárta a napot.

Két mázsa dohányt találtak a rendőrök egy ellenőrzés során – közölte a Megyei rendőrfőkapitányság. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Ibrányi Rendőrőrsének munkatársai Gávavencsellő belterületén ellenőriztek egy tehergépjárművel közlekedő 39 éves nyíregyházi férfit. A rendőrök az intézkedés során átvizsgálták a járművet, a rakodófelületén pedig, a szállított lucerna alá elrejtve, zsákokban vágott dohányt találtak. Az egyenruhások a férfit és a 214 kilogramm mennyiségű jövedéki termékkel együtt átadták az eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkeztek a betegség elleni vakcinák. A lap által megszólaltatott oltásszakértő, Ócsai Lajos szerint a héten megkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évesnél idősebbek és a terhesek térítésmentes kampányoltása. Hozzátette, ugyan az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, az oltás révén az egészséges oltott felnőttek 60-80 az időseknek pedig 40-60 százaléka elkerüli az influenzát.

A mostani, négy napos hosszú hétvégén túl még kétszer lehet alkalmunk idén, hogy a megszokottnál több napot töltsünk pihenéssel: 2018-ban december 24-e és december 31-e is hétfőre esik, így az utánuk következő ünnepekkel együtt újabb több napos munkaszünetnek örülhetünk. Sőt, karácsonykor igazán ritkaságszámba menően 22-e szombattól egészen 26-a szerdáig, vagyis öt napig is otthon maradhatunk anélkül, hogy szabadságot kellene kivenni. A szabadságnak persze ára van: a december 24-i pihenőnapot  december 1-jén, szombaton, a december 31-it pedig december 15-én szombaton kell ledolgozni, amelyek akkor hatnapossá nyújtják majd a munkahetet. És persze ne feledjük: a mostani, november 2-i, pénteki pihenőnap miatt is lesz még egy extra munkanap: jövő szombaton, november 10-én.

A héten indul a gyermekes családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Novák Katalin azt mondta, a kérdőíveken tíz eldöntendő kérdés szerepel, amelyekre a kormány december 21-éig várja a válaszokat. A kérdőívek kitöltésére később online is lehetőség lesz. A kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát, ahogy azt több európai országban teszik, hanem a gyereket nevelő magyar családok, valamint a családalapító fiatalok támogatásával.

A Magyar Idők értesülése alapján kényszerű béralkura számíthat a munkaadói oldal, a kormány ugyanis egyetért a szakszervezetek álláspontjával, hogy folytatni kell a hazai bérek felzárkóztatását, amelynek egyik eleme a minimálbérek újabb, két számjegyű emelése. A cafetériarendszer átalakítása mellett is kitart a kormány, ám ez a lap szerint nem okozhat hátrányt a dolgozóknak.

A gyökérzöldségek akár 40-50 százalékkal, a hangymafélék pedig 30-40 százalékkal drágulhatnak a következő időszakban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: a drágulás oka az, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből. A kései tavasz után április május környékén megérkezett a hőség és szárazság, ez csökkentette a terméshozamot. A betakarítás – hagymáknál nyár végi, gyökérzöldségeknél őszi – idejét jellemző szárazság azonban jótékony hatással van, hiszen így könnyebben tárolhatók – tette hozzá a Terméktanács elnöke. A hagymák és répák ára jelentősen emelkedik, és ez ki fog tartani jövő tavaszig, mivel importtal sem bővíthető a kínálat, ugyanis Európa-szintű problémáról van szó. A sárgarépa 30-40 százalékkal, a fehérrépa 50-60 százalékkal, a hagymafélék 30-40 százalékkal drágulnak az elkövetkező időszakban. A paprikánál és a paradicsomnál a tavalyi árak figyelhetők meg.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 62. évfordulóján. Az Országház előtti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját. A Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: november 4-e nemzeti gyásznap és egyben a hálaadás napja is. A Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájánál Áder János köztársasági elnök rótta le kegyeletét. Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várták az érdeklődőket. A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök Falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghettek az emlékezők.

Fejlesztik a Gripenek képességeit – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Időknek adott interjúban. A politikus tájékoztatása alapján a szaktárcánál elkezdődő létszámleépítés minden érintettjéről igyekeznek gondoskodni a honvédség szervezetein belül. A tízéves haderőfejlesztési terv viszont a haditechnikai korszerűsítés mellett jelentős létszámnövelést tesz lehetővé a katonai alakulatoknál.

Fucsovics Márton négy helyet javítva, egyben karriercsúcsot elérve a 38. helyen áll a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján, melynek élén Novak Djokovic leváltotta Rafael Nadalt. A férfi versenyeket szervező ATP honlapja szerint a nyíregyházi játékos eddigi legjobbja a 40. hely volt, s annak ellenére előrébb tudott lépni, hogy a párizsi versenyt - s egyben a szezont - sérülés miatt idő előtt be kellett fejeznie. A legjobb 200-ban még egy magyar, Balázs Attila található, ő egy helyet előrelépve a 189. helyen áll.

Vissza