Déli krónika 2018.11.02.

A Szatmár-Beregben újabb három város nyert támogatást – a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében 1,426 milliárd forintot nyert Zöld város kialakítására Fehérgyarmat, Vásárosnamény és Záhony – közölte facebook oldalán a térség országgyűlési képviselője, Dr. Tilki Attila. Területi megosztásban, Fehérgyarmat közel 497,5 millió, Vásárosnamény közel 481,3 millió, míg Záhony több, mint 448,2 millió forintból fejleszthet. A Zöld város projekt olyan infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását, a beruházások során olyan technológiák, módszerek kerülnek alkalmazásra, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra és a település működését. Elősegítik a fenntartható fejlődést, továbbá hozzájárulnak a települések lakosságának megtartásához.

Műanyag burkolatú kézilabda pálya épül Vásárosnamény-Vitkán, a Kölcsey Ferenc Tagintézmény udvarán – tájékoztatta a Beregi Híreket Filep Sándor, polgármester. A MKSZ csarnokfelújítási és pályaépítési programjában az önkormányzat a IV. kategóriában, a kültéri kézilabda programra pályázhatott. Így nyert el 30 millió forintot, az önkormányzatnak csak a területet kellett biztosítani. A 22x42 méter méretű elemes sportpálya burkolat minősített, UV álló műanyag burkolattal készül, a modul padló minimális vastagsága 15 mm. A beruházás tartalmazza a játéktér felfestését labdafogó-hálót tartószerkezettel, 1,1 m magas palánkszerkezettel, valamint két, szabvány méretű rögzített kézilabda kaput hálóval. A pálya emellett új világítást is kap. A munkálatok várhatóan november végén fejeződnek be.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF) együttműködve agrár-vízügyi tájékoztató fórumsorozatot tart novemberben az aszálymonitoring-rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan – közölte a NAK. A fórumsorozat a rendszer népszerűsítése érdekében az öntözésfejlesztés, a vízigény-felmérés eredményeiről, a rendszer felépítéséről és alkalmazásáról, a területi vízgazdálkodási kérdésekről, a gazdálkodói tapasztalatról ad tájékoztatást a gazdálkodók, illetve szaktanácsadók részére. Fő célja pedig az új fejlesztés elterjesztése, népszerűsítése, illetve a résztvevők által tett javaslatok beépítése a feldolgozó szoftverbe, annak érdekében, hogy későbbiekben a gazdálkodók a számukra legfontosabb információkhoz, felhasználóbarát módon juthassanak hozzá a kívánt adatokhoz. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Apagyon várják az érdeklődőket november 13-án. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Elismerésekkel és ajándékokkal jutalmazta Dr. Illés László r. alezredes, városi kapitányságvezető és Jászai Menyhért alpolgármester 2018. október 31-án a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon azokat a polgárőröket, közterület-felügyelőket és rendőröket, akik az idei turisztikai szezonban kiemelkedően teljesítettek szolgálatot. Az ünnepélyes rendezvényen összesen 34 főt jutalmaztak.

Idén is lehet pályázni a családbarát kórházi osztály címre; a Három királyfi, három királylány mozgalom a Magyar Kórházszövetséggel közösen meghirdetett pályázatára november 30-ig lehet jelentkezni. A két szervezet célkitűzése továbbra is az, hogy a kórházi környezetben már meglévő család- és emberbarát jó gyakorlatokat minél szélesebb körben megmutassa, ezzel segítve a kórházi dolgozók nagyobb megbecsülését, valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását.  Az első pályázaton Családbarát Kórház 2018 címet nyert 13 vidéki és három budapesti kórházi osztály. Ezek a kórházi osztályok olyan jó gyakorlatokért kapták az elismerést, mint a telemedicinás megfigyelés, stresszkezelés, kommunikációs tréning, kutyaterápia, vagy az online segítségnyújtás. A mostani pályázat családbarát kórházi osztályoknak szól, de a cím elnyerése hozzásegítheti az egész intézményt ahhoz, hogy végül Családbarát Kórház díjban részesülhessen. A Családbarát Kórház 2019 intézményi pályázat beadási határideje 2019. február 22.  A Családbarát Kórházi Osztály 2019 címet és Családbarát Kórház 2019 díjat a Magyar Kórházszövetség jövő áprilisi konferenciáján adják át.

Új módszerekkel próbálkoznak a telefonos csalók: Nyereményjátékra hivatkozva próbálnak adatokat szerezni a gyanútlan emberektől – írja a HVG. Körülbelül hatmillió forint értékben foglalt le a rendőrség drága parfümöket, ékszereket és táskákat, mikor egy adathalász banda lebukott Budapesten. A bűnözők ezeket lopott banki adatokkal vásárolták. A bűnözők egy viszonylag új módszert alkalmaztak: bankok vagy telefonszolgáltatók nevében hívják fel a kuncsaftokat azzal, hogy nyertek. A nyereményhez viszont az áldozatok csak úgy juthattak hozzá, ha megadták az adataikat. A megszerzett adatokkal aztán a csalók drága termékeket vásároltak az interneten, hogy aztán továbbadják a feketepiacon. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ha telefonon arra kérnek, hogy adjuk meg a személyi igazolványunk, a lakcímkártyánk, a bankkártyánk adatait, ha azzal hívnak fel, hogy nyertünk, mert mindig befizetjük a mobilszámlánkat - tegyük le a telefont.

A gyász több szakaszból álló bonyolult folyamat, melynek végső soron az egyik funkciója, hogy visszasegítsen az életbe - erről beszélt halottak napja alkalmából Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatornán. Elmondta, a gyász az első sokktól, döbbenettől, hitetlenkedéstől a tragédia elengedéséig tart. A temetés utáni elcsendesedés különösen nehéz időszak: a gyászolóban vád és önvád, düh és bűntudat váltogatja egymást. Azután következik az emlékek keresése, majd pedig a lelki kiürülés. A gyászoló úgy érzi, halottja az ő életéből is elvitt valamit - magyarázta a szakember. Az elengedés szakasza nem mindig jön el, van aki "beleragad" a gyászba, "életstratégiává" válik számára, holott a gyász egyik funkciója éppen az, hogy visszavezessen az életbe, hogy az élet idővel körbefonhassa a gyászt - mondta Kalamár Hajnalka pszichológus.

Nemzetközi pályázatot hirdetett a fenntartható energiával foglalkozó európai innovációkat felkaroló InnoEnergy, a kontinens leginnovatívabb, villamosenergia-tárolással foglalkozó startup vállalkozásait keresi, a nyertes százezer eurót kap. Azokat az induló vállalkozásokat támogatja, amelyek az elektromosenergia-tárolás területén innovatív technológiákat vagy üzleti modellek koncepcióit tudják bemutatni. Főként a közlekedéssel, a hálózatokkal, az elosztással és a mobil tárolással kapcsolatos elektromosenergia-tárolási fejlesztéseket keresik, valamint az energiahatékonyságot és a káros anyagok kibocsátásának csökkentését célzó újításokat is várják. A sikeres jelentkezők az InnoEnergy gyorsító programjain vehetnek részt, továbbá személyre szabott támogató csomagot is kaphatnak, amely képzést, különböző szolgáltatásokat, vagy anyagi juttatásokat is tartalmazhat. A pályázat öt különböző szakaszból áll, a külső szakértői értékelés után 30 pályázó kap lehetőséget, hogy előadhassa ötleteit két párhuzamosan működő zsűrinek, amelyek kiválasztják a 15 nyertest. A februári ünnepélyes záróeseményen végül egyetlen győztest hirdetnek ki.

Komoly egészségügyi veszély a légszennyezettség Európában. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésének alapját az Európa-szerte kialakított több mint kétezer mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is meghaladták a légszennyezettségi adatok. A veszélyt a finom por, a talaj közeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti. Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegségeket, és csökkentik a várható élettartamot – emelte ki az ügynökség.A levegő tisztán tartására vonatkozó szigorúbb előírások és a járművek kibocsátására, az iparra és az energiatermelésre vonatkozó szabványok változásának köszönhetően 1990 óta ugyan felére csökkent az idő előtti halálesetek száma, de még mindig túllépi az unió és a WHO által meghatározott irányvonalat.

 

Vissza