Déli krónika 2018.10.08.

Enyhe szén-monoxid mérgezést szenvedett egy ember hétvégén egy csengeri lakás fürdőszobájában, a Jókai utcában, ahol egy gázüzemű, átfolyós vízmelegítő üzemelt – közölte a katasztrófavédelem. A mátészalkai hivatásos és a csengeri önkormányzati tűzoltók az átszellőztetés követően mutatták ki az alacsonyabb szén-monoxid koncentrációt, majd értesítették a gázszolgáltatót. A fűtést más módon oldják meg a hiba kijavításáig az ott lakók, a sérültet kórházba szállították. A katasztrófavédelem az eset kapcsán felhívja a figyelmet: a balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését a szén-monoxid-érzékelők jelzik. Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelőzését. Szintén rendkívül fontos, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, ezzel fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek példája és hűsége erősítette a későbbi nemzedékek magyarjaiban azt az elszánást és hitet, hogy a szabadság pótolhatatlan érték, amelyhez ragaszkodnunk kell - jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, Répásy Mihály honvédtábornok sírjánál. Áder János az aradi vértanúk mártírhalálának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, 1848-49 szabadságvágya a magyarok lelkében, gondolataiban és értékrendjében olyan erős alapra épült, hogy soha többé nem tudta lerombolni egyetlen korszak sem. Kemecsén, ahol a magyar honvédsereg tábornoka szülőföldjére hazatérve örök nyugodalomra lelt, és Magyarországon mindenütt, minden március 15-én és minden október 6-án ki kell mondani, hogy az aradi tizenhárom vértanú, Batthyány Lajos, Répásy Mihály és még nagyon sokak áldozata nem volt hiábavaló - hangsúlyozta beszédében az államfő.

A Nemzeti Sportközpontok közbeszerzésen keres vállalkozót a kisvárdai multifunkciós sportcsarnok tervezésére és kivitelezésére - ez már a második kiírás, az elsőt az ajánlatkérő visszavonta. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás előzménye, hogy múlt év végén a kormány 3,5 milliárd forintot hagyott jóvá a kisvárdai sportcsarnok építésére. A létesítmény az új kisvárdai stadion szomszédságában épülhet fel. A most megjelent új felhívásban az épület befoglaló területe 81,5 x 71,9 méter, földszintből, továbbá két emeletből áll. A csarnokkal szemben alapvető elvárás, hogy magyar, európai és nemzetközi kupamérkőzések lebonyolítására is alkalmas legyen. Az első kiíráshoz hasonlóan a másodikban is egy 4000 férőhelyes (ezen belül 1500 férőhelyes mobil lelátós) csarnok építésére várnak ajánlatot. Két liftet kell beépíteni, valamint a küzdőtéren két kézilabda és két kosárlabda edzőpálya lesz. A parkolókról nincs szó a felhívásban. Ajánlatot az a kivitelező tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben magasépítési kivitelezésből és tervezésből legalább nettó 1,5 milliárd forint árbevétele származott. Az ajánlatok benyújtási határideje november 14.

A rendőrség a „Házhoz megyünk!” elnevezésű országos kampánysorozata az idei évben is folytatódott,  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a prevenciós programmal legközelebb 2018. október 11-én 10-13 óráig Csengerben várják az érdeklődőket. A szakemberek a program keretében tájékoztatást és ajánlásokat adnak vagyonvédelemről, az internet veszélyeiről, az áldozatvédelemről és a családon belüli erőszakról. Az országos kampánysorozat fő célja, hogy szakemberektől származó információk közreadásával a rendőrség segítse a közbiztonság növelését és javítsa az állampolgárok önvédelmi képességét. A megjelenteknek a helyszínen lehetőségük nyílik a „BikeSafe” program keretén belül kerékpárjaik ingyenes regisztrációjára.

Október 15-én a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2018/2019-es tanév őszi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 29. vizsgaidőszakában 166 helyszínen 8018-an érettségiznek. A vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 135 érettségivizsga-bizottság működik közre. Az írásbeli vizsgákat október 15. és október 29., az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 8. és 12., a középszintű szóbeliket pedig november 19. és 23. között tartják.  A diákok várhatóan több mint 9600 vizsgát tesznek: mintegy 4100-at emelt, 5500-at pedig középszinten. Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára lehetett jelentkezni.

A halászaranyosi pihenőnél hétfőn néhány órás forgalomkorlátozásra kell számítani geofizikai mérések miatt az M3-as autópályán - tudta meg az InfoRádió Pécsi Norberttől, a Magyar Közút kommunikációs vezetőjétől. "Burkolatfelmérési munkálatokat végzünk, ezeket pedig csak bizonyos korlátozások mellett lehet megtenni" - fogalmazott a szóvivő. A szóban forgó hely a 76-os kilométerkőnél található, a korlátozás pedig mindkét oldalt érinti, reggel 8 és 16 óra között. A forgalom mindkét irányban egy-egy sávra szűkül, és 60 km/órás sebességkorlátozásra is számítani kell.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: egyre többen igénylik gyermeküknek az ingyenesen igénybe vehető, kilenckomponensű HPV elleni védőoltást. A lap által megkérdezett szakértő szerint ugyanakkor nem szabad megállni félúton, a lányok mellett a fiúk számára is ingyenessé kellene tenni a vakcinát, átlagosan ugyanis 10 férfiból 5 megfertőződik élete során a humán papilloma-vírussal.

Összesen félmilliárd forint jövedelempótló támogatásra pályázhatnak idén a mangalicatartók az afrikai sertéspestis miatt az agrárminiszter rendelete alapján.   A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet szerint a termelők tenyészkocánként legfeljebb 70 ezer forint kaphatnak. A kérelmeket október 10. és október 25. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárnak.  A megállapítható legmagasabb támogatás összege arányosan csökken, amennyiben a jogos igények meghaladják a keretösszeget.

A 15 és 24 év közötti diákok fele, körülbelül 180 ezer fiatal dolgozik vagy munkát vállal még az idén a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint. Az MTI-vel is ismertetett összesítés alapján a tagszervezetek diákjai az idei első nyolc hónapban 25 milliárd forint, a tavalyi azonos időszakban 15 milliárd forint bevételt termeltek. A szövetségnél évek óta egyre többen dolgoznak, a munkalehetőségek iránt a nyári hónapokban idén is megugrott az érdeklődés - tették hozzá. Az eredmények alapján az érdekképviselet úgy látja, hogy a diákszövetkezetek sikeresen kapcsolják össze a diákok igényeit a munkáltatók ajánlataival. A diákmunka értékét és jelentőségét a munkaerőpiac szereplői is elismerik - olvasható a közleményben.

A Portfolio arról ír, hogy a német kormány nemrég megállapodott az autógyártókkal arról, hogyan kerülhető el, hogy nagy tömegben tiltsanak ki régebbi dízeles autókat az ország nagyvárosaiból, és ezzel párhuzamosan hogyan lehetne a levegő minőségét javítani. A megoldás egyrészt az érintett járművek átalakítása, másrészt az autók lecserélése új modellekre. Az Európai Bizottságnál ugyanakkor attól tartanak, hogy a szennyezőbb régi autók átalakítás nélkül Kelet-Európa útjaira kerülnek.

Vissza