Déli krónika 2018.05.15.

Megkezdődött Fehérgyarmaton az ebek oltása. Május 15-én a helyi tűzoltószertárnál 14 és 18 óra között, május 16-án szerdán pedig az Állatorvosi rendelőnél oltják a kutyákat veszettség ellen délelőtt 7-10 óra, valamint 14 és 18 óra között. Az ebek pótoltását rendelési időben az Állatorvosi rendelőben (Fehérgyarmat, Sport utca 10. sz.) 2018. május 31-ig felár nélkül adják be – írja a fehergyarmat.hu. Az oltás díja 4000 Ft, a háznál történő oltásért 500 forinttal többet kérnek. 500 forintért kérhető új oltási könyv, és chippelést is végeznek, ennek költsége 3500 ft. Az oltásokat Dr. Erdélyi Miklós állatorvos végzi.

Ünnepi zeneszóval, tárogatós dallamokkal nyílik a 17. Kuruc Nap Tarpán. Május 26-án 10:30kor kezdődnek a programok, az ünnepi köszöntő után a Kuruc történelmi dombormű ünnepélyes átadása következik a Rákóczi emlékparkban. Az eseményen lovasok, hagyományőrzők is lesznek, fellép a Figemadár citerazenekar, láthat a közönség kuruc korhű jeleneteket, bemutatkozik több hagyományőrző csoport a nap pedig koncertekkel és zenés-táncos mulatsággal zárul.

Idén is folytatódik a rendőrség a másfél éve tartó „Házhoz megyünk!” elnevezésű országos kampánysorozata, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának következő állomása pedig Vásárosnamény lesz majd. A szakemberek prevenciós programmal várnják az érdeklődőket május 17-én 10-14 óráig a Szabadság téri piaccsarnoknál. Az egyenruhások a program keretében tájékoztatást és ajánlásokat adnak vagyonvédelemről, az internet veszélyeiről, az áldozatvédelemről és a családon belüli erőszakról. Az országos kampánysorozat fő célja, hogy szakemberektől származó információk közreadásával a rendőrség segítse a közbiztonság növelését és javítsa az állampolgárok önvédelmi képességét. A megjelenteknek a helyszínen lehetőségük nyílik a „BikeSafe” program keretén belül kerékpárjaik ingyenes regisztrációjára.

A jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz. A bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező. Az orvosok felhívták a figyelmet: a ragályos fertőzés elleni védelmet azoknak a gyermekeknek is biztosítani kell, akik életkoruknál fogva az állami oltóprogramban nem kapják meg a védőoltást. A házi gyermekorvosok egyesületének elnöke szerint az oltás segítene abban, hogy az évente 30-40 ezer megbetegedés jelentősen csökkenjen és az oltás a szövődményektől is véd. Póta György hozzátette, hogy egy teljesen normális lefolyású bárányhimlőnél is az utána lévő hetekben nagyon le van gyengülve az ellenállóképesség. A magyar társadalom átoltottsága egy 2016-os tanulmány szerint 10-15 százalékra tehető, miközben az össztársadalmi védettséghez a WHO a legalább 80 százalékos átoltottsági arányt tartja elérhetőnek.

Forgalomkorlátozásra kell számítani szerda délutánig az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán Mogyoródnál, mert a tengelysúlymérő és az ahhoz kapcsolódó ellenőrzéseket támogató rendszer ellenőrző méréseit végzik - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szerda 15 óráig a pálya forgalma váltakozva egy forgalmi sávra szűkül, és csak hatvan kilométer per órával lehet közlekedni. A társaság arra kéri az közlekedőket, hogy a biztonság érdekében mindenképp tartsák be az ideiglenes sebességhatárokat.

Kiemelkedő márciust és első negyedévet zártak a magyarországi szállodák, minden fontos mutatóban jelentős növekedést mértek - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb, az MTI-nek is elküldött első negyedéves elemzéséből. A szálláshelyek árbevétele márciusban országos szinten 18,4 százalékkal nőtt – régiós bontás szerint Budapesten 17 százalékkal, vidéken 19,8 százalékkal, a Balatoni régióban pedig 30,2 százalékkal. Az első negyedévben országosan 14 százalékkal, a fővárosban 12,5 százalékkal bővült. A jelentés szerint mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett. A belföldi kereslet kiemelkedő növekedése a növekvő kereseteknek, a javuló vásárlási hajlandóságnak, a SZÉP-kártya népszerűségének, és a márciusi két hosszú hétvégének tulajdonítható. A szállodai kategóriák között országos szinten és Budapesten is a háromcsillagos hotelek teljesítettek a legjobban, ezeknél a bruttó Revpar mutató növekedése 10,4 százalékos, illetve 13,9 százalékos volt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) egyelőre nincs információja arról, hogy valóban szennyezett lenne a tej bizonyos üzletláncokban, sem arról, hogy bárki megbetegedett volna beszennyezett terméktől; egyelőre fenyegetésként kezelik az ügyet - mondta Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán. A Nébih szombaton közölte: az ügyfélszolgálatra bejelentés érkezett arról, hogy több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása miatt, szennyezés történhetett. A polcokról több mint 40 ezer doboz tejet vettek le, azokat egyelőre elkülönítették az áruházak raktáraiban. A vizsgálatukról - a nyomozástól függően - később gondoskodnak majd. Magyarországon utoljára három évvel ezelőtt fordult elő hasonló bejelentés, de akkor is csak fenyegetésnek bizonyult az ügy, és az elkövetőt rövid időn belül elfogták.

Újra elindult a Bringázz a munkába! A cél, hogy négy helyett minél többen két keréken menjenek dolgozni. Kerékpárral közlekedni nemcsak, hogy olcsóbb, de még egészségesebb is – vallják a szervezők. A versenyzők csaknem egy hónapig gyűjthetik a kilométereket egyénileg és csapatban is. A legjobbak utazást és utalványokat nyerhetnek – hangzott el az M1 Híradójában. Az akciót a BKK Mol Bubi-bérlettel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 25 millió forinttal támogatja. A korábbi kampányokban körülbelül hat-nyolcezer ember vett részt, idén ezt a számot szeretnénk tízezerre emelni. A napi tekeréseket egy egyszerű mobilapplikációval lehet vezetni. Felmérések szerint a magyarok 22 százaléka indul minden nap két keréken munkába, amivel európai szinten a harmadik helyen állunk.

A sertéságazatra vonatkozó embargó pillanatnyilag az export 20-22 százalékát érinti, és ez az összes termelés 6-8 százaléka, tehát nemzetgazdasági szinten számszakilag nem jelent nagy gondot. Azokat a cégeket ugyanakkor, ahol magas az árbevételen belül a távol-keleti, főként japán export, érzékenyen érintheti az embargó – mondta a Magyar Hírlapnak Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője. Hozzátette: az igazi erőpróba akkor következik be, ha a vírus nyugat felé terjed, és eléri a nagy sertéshús-exportáló országokat, Németországot, Hollandiát, Dániát. Az ő távol-keleti piacról történő kitiltásuk egyenes következménye lehet, hogy felhalmozódó készleteikkel elöntik az európai piacokat, hat-tíz hónapra erősen lenyomva a hús árát. A szakértő szerint a megoldás egyértelműen a fejlesztés, azok a beruházások, amelyek jelentősen javítják a hatékonyságot, és magas szinten biztosítják az állategészségügyi feltételeket – írja keddi számában a Magyar Hírlap.

Már az idén lecserélhetik a taj-kártyát. Rogán Antal a tárcához tartozó feladatok közül versenyképességi tényezőnek nevezte a korszerű elektronikus közigazgatást is, ezért a felhasználóbarát keretek kialakítását szorgalmazta miniszterjelölti meghallgatásán. Kiemelte többek között a bizalmi szolgáltatások jelentőségét és közölte, hogy az államnak biztosítania kell a platformfüggetlen digitális személyazonosítás lehetőségét. Az e-Személyi egy új, fokozatosan bevezetésre kerülő elektronikus személyazonosító igazolvány, amelyet idén év elejéig már több mint 2,6 millió hazai állampolgár igényelt. Bár az emberek többsége még csak személyazonosításra használja, már az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció is elérhető, és idén már a TAJ-kártyát is kiválthatja az új plasztikkártya - írja a Portfolio.

Beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája és átköltözteti munkatársait a német fővárosba - jelentette be keddi, New York-i keltezésű közleményében az alapítvány. A Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, valamint az oktatás.  A Die Presse című osztrák napilap a Nyílt Társadalom Alapítványok New York-i központjára hivatkozva április 19-én már írt a tervezett lépésről, jelezve, hogy az iroda a nyáron Berlinben nyitja meg kapuit.

Vissza