Déli krónika 2018.05.14.

A francia hatóságok körözték azt a járművet, amelyet a csengersimai határátkelőhelyen füleltek le a rendőrök. A közúti határátkelőhelyen 2018. május 11-én délelőtt jelentkezett kilépésre egy román állampolgár. Az ellenőrzést végrehajtó rendőrök megállapították, hogy a járművet a Schengeni Információs Rendszerben a francia hatóságok körözik. Az egyenruhások a 23 külföldi sofőrt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a személygépkocsit lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést elrendelő hatósággal.

Vásárosnamény egyik legnagyobb most folyó beruházása a Hétszínvirág Óvoda bővítése. Az intézmény mások mellett két csoportszobával és kiszolgálóhelyiségekkel is bővül – írja a beregihirek.hu. A tavaly ősszel kezdődött, 245 millió forintos projekt jó ütemben halad – a munkálatokat Filep Sándor, Vnamény polgármestere is megtekintette. A városvezető elmondta, igyekeztek olyan helyiségekkel bővíteni az épületet, amelyek eddig hiányoztak – így került kialakításra két csoportszoba mellett tornaszoba, logopédiai szoba, illetve egy miniatűr játszótér is. A beruházással több gyermek tudja majd igénybe venni az óvodai ellátást. A munkálatok várhatóan a nyár végéig befejeződnek.

Felborult egy kamion az M3-as autópályán, Baktalórántháza közelében, az utat mindkét irányban lezárták - tájékoztatott a rendőrség a honlapján hétfő reggel.  Felborult egy román kamion az M3-as autópálya 263-as kilométerénél, a kántorjánosi pihenőhelynél. Az első adatok szerint a balesetben senki nem sérült meg. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére az autópályát teljes szélességben lezárták - írták a police.hu oldalon. Az Útinform azt közölte, hogy az elválasztó sávba borult a kamion, ezért kellett mindkét irány forgalmát megállítani.

Ma reggel 6 órakor megkezdődött az egész napos sebességellenőrzés, egészen éjfélig lehet találkozni sebességet mérő rendőrökkel az ország útjain a Speedmarathon elnevezésű akció keretében. Az ORFK közlése szerint az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva hajtják végre - olvasható a közleményben. A lehetséges helyszínekre sok állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat. A javaslatot tevők közül a rendőrség tíz-tíz embert meghív a helyszínekre.

Még csak most kezdődött meg az érettségi szezon, de már nehéz diákoknak való, kiadó lakásokat találni Budapesten és az egyetemi városokban. Az igazi roham majd nyár közepén indul, amikor kihirdetik felvételi pontokat. A leendő bérlőknek mindenképpen rossz hír, hogy nagyjából 10 százalékkal vannak az árak a tavalyi szint fölött. Az ingatlan.com friss felmérése szerint Budapesten tíz százalékkal emelkedett a kiadó lakások ára a tavalyi év azonos időszakához képest. Minimum százezer forintért lehet a legolcsóbb albérleteket megtalálni, de a határ a csillagos ég. És így van ez a nagyobb egyetemi városokban is: Debrecen, Szeged, Pécs és Miskolc is drágult. A meghirdetett kiadó ingatlanok száma 50-60 százalékkal nő a júliusi-augusztusi időszakban, ami együtt jár egyfajta áremelkedéssel, de hosszú távon a kiadásra felkínált lakások számának növekedése az év hátraevő részében csökkentheti az albérleti díjakat, mondta a Híradó által megkérdezett szakértő. Az adatok szerint több mint tízezer kiadó lakás közül választhatnak a diákok. Szakértők azt tanácsolják, hogy érdemesebb a külső kerületekben is keresgélni, mert ott kedvezőbb feltételekkel lehet lakást találni.

Május 16-án ismét drágulnak a postai szolgáltatások – írja Azénpénzem.hu. Többe kerül majd a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 g-ot elérő vagy azt meghaladó közönséges és elsőbbségi levelet feladni. Az árváltozás érinti még az ajánlott és a tértivevényes levelet, jövő szerdától az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz. A lakossági körben leginkább használt nem könyvelt (közönséges) 30 és 50 g-os levél ára nem változik, ahogy az elsőbbségi 30 és 50 g-os leveleké sem, valamint változatlan áron érhető el a levelezőlap és képeslap. Emellett a hivatalos irat feladási ára is marad a régi. A belföldi csomagszolgáltatások esetében  szerdától az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára a leggyakoribb, 2 kilogramm alatti súlykategóriában 20 forinttal lesz több, az MPL Üzleti Csomagért pedig 50 forinttal kell majd többet fizetni. A csomagautomatáknál csomagmérettől és súlytól függetlenül egységesen 889 forint marad az ár. A Magyar Posta módosítja nemzetközi csomagküldési árait is. Az Európai Uniós országokba küldött, 10 kg alatti EUROPA+ küldemények díja is emelkedik, de néhány ország esetén (például Románia és Franciaország) 20-35 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni. Változás az is, hogy az összes szomszédos uniós ország a legolcsóbb zónába kerül.

A téli rezsicsökkentést még május 31-ig igényelhetik a társasházak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közművek. Az MTI-hez eljuttatott közleményében az egyetemes szolgáltató ismerteti: a társasházak többsége már igényelte a lakásonként járó 12 ezer forintos juttatás jóváírását a fogyasztói közösség földgáz-folyószámláján, de sok jogosult még nem nyújtotta be az igényléshez szükséges kérelmet. A Nemzeti Közművek jelezte, a kormányrendelet alapján a fogyasztói közösségekben lévő önálló lakások földgázfogyasztói is mindannyian megkapják a téli rezsicsökkentés 12 ezer forintos összegének jóváírását. Az egyetemes szolgáltató a fogyasztói közösség kérelmét 15 munkanapon belül megvizsgálja, és ez alapján jóváírja az összeget.

Brutális számokat hozott a 2017 végén bejelentett vasúti rezsicsökkentés - miszerint az e-vonatjegyeket olcsóbban adják - a MÁV-nak. Az automatás jegyeladások március végéig közel a negyedükkel ugrottak meg, az online értékesítés pedig kis híján megduplázódott éves alapon - írja a Világgazdaság. Az idei első negyedévben 34,6 millió belföldi útra váltottak jegyet a MÁV-START-nál, ez 1,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság a lap érdeklődésére, melyről az MTI számolt be. Az igazi nagy eredmény nem is itt, hanem az automatás és az online vásárlások alakulásában látszik. A jegykiadó automatákon 2018 első három hónapjában mintegy 1,5 millió vásárlást bonyolítottak le, ez 22 százalékkal haladja meg a 2017-es év hasonló adatait. Az online értékesítés még látványosabban lőtt ki: januártól márciusig 740 ezernél is több ilyen vásárlást regisztráltak, ez 76 százalékos növekedés éves alapon.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozták és a kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete szónokai vasárnap Budapesten. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: hatalmas közösséggé váltak azok, akik minden évben részt vesznek a Élet menetén. Jószéf Amrani, Izrael Állam budapesti nagykövete arról beszélt, hogy most békében, szeretetben vonultak az emberek a Duna-parton, a "gyönyörű kék ég alatt", de 74 évvel ezelőtt "ugyanez az ég olyan borzalmakat látott, amelyeket emberi elme nem képes felfogni". Az akkori menetek a halálba, a gázkamrákba vagy épp a Dunába tartottak - emlékeztetett.

Ötvenkét határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 15, szombaton 22, vasárnap 14 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román határon egy embert fogtak el. Az elmúlt héten az ország területén összesen 88 határsértőt tartóztattak föl, és kísértek vissza a rendőrök. A megelőző héten - április 30-ától május 6-áig - ez a szám 96 volt. A román és ukrán határszakaszon 15 embert fogtak el az elmúlt héten - derül ki a rendőrségi összesítésből.

Vissza