cDéli krónika 2019.01.04.

Lakástűzben vesztette életét egy idős asszony a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírderzsen, pénteken - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a lángok a Bátori út egyik lakóházában csaptak fel, az épület teljes terjedelmében égett. A házból a helyszínre riasztott nyírbátori és baktalórántházi tűzoltók kiérkezése előtt kihozták az idős nőt, akit a mentők már nem tudtak újraéleszteni.

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Adó- és Vámigazgatósága is ellenőrzéseket végzett az év első hetén. Vásárosnaményban a NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálták. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye több településén is végeztek ellenőrzést.

Januárban két napon szállítják el a kidobott fenyőfákat az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai. Családi házas övezetben a ház elé, lakótelepen pedig a gyűjtőkonténerek mellé kell kihelyezni a fenyőfákat, amelyeket a kommunális hulladék szállításának napján gyűjtenek. A társaság felhívja a figyelmet, hogy a fenyőfákat gondosan nézzék át, hogy azon már se karácsonyfa díszek, égősor, illetve szaloncukor papír ne legyenek!

Több mint 22 millió forint értékű cigarettát találtak a pénzügyőrök egy ukrán férfinál az újév első napjaiban – közölte Magyar Norbert, a NAV megyei adó- és vámigazgatóságának sajtóreferense. A pénzügyőrök az illegális jövedéki termékeket a gépjárművel együtt lefoglalták és a sofőr ellen költségvetési csalás miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. Hang: Magyar Norbert CIGARETTA.mp3 (35 mp)

Tűz volt egy körülbelül ezer négyzetméter alapterületű raktárépület álmennyezetében csütörtök késő délután a Nyíregyháza külvárosában húzódó Kállói úton. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek ki a megyeszékhely hivatásos tűzoltói, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, három vízsugárral oltották el a tüzet, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását. – közölte a katasztrófavédelem. Elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg.

Megszületett a 2019-es év első állatbébije a Nyíregyházi Állatparkban - az ország egyedüli Grevy- zebra csapata bővült új taggal. Bár a kis csődör a tervezettnél korábban látta meg a napvilágot, makkegészséges s mivel születése összefügg az óév búcsúztatásával, gondozóitól a Szilveszter nevet kapta – írja honlapján az állatpark. A csikó egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában. Tápláléka az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej lesz, de már 30-40 naposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is. Az ivarérettséget négyéves korára éri majd el, s valószínűleg ekkor másik európai állatkertbe helyezi majd az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül, a faj koordinátora. A Nyíregyházi létesítmény 2008 óta tartja a különleges Grevy-zebrákat. Az itt élő 5 fős tenyészcsapat igen sikeresnek mondható, hiszen a tavalyi esztendőben is volt szaporulat. A Grévy-zebra a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle.

Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól - mondta a megbízott országos tisztifőorvos budapesti sajtótájékoztatóján. Megbetegedések már vannak, járvány még nincs az országban. Müller Cecília kiemelte, különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat, számukra az idei szezonban is 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre. Az oltás beadásától számítva két hét alatt alakul ki a védettség. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése szerint az 51. héttől 11 ezer megbetegedést regisztráltak. A szakember kiemelte, hogy a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást.

A Magyar Idők beszámol arról, hogy elkezdődött a 2017-ben elindított azonnali fizetési rendszer tesztelése Magyarországon. Ezzel a tízmillió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában öt másodperc alatt teljesülnek. A rendszer július 1-jén élesedik, ezt követően az átutalási megbízásokat akár mobiltelefonszámra is indíthatják az ügyfelek, nem szükséges ismerni a fogadó fél bankszámlaszámát.

Először február 5-én folyósítja a gyermekek otthon ápolása után járó támogatást mintegy 17 ezer család számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Rétvári Bence parlamenti államtitkár kiemelte: a kormány januártól, új kategóriaként a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. A támogatás összege 2022-ig folyamatosan emelkedik és eléri majd az akkori minimálbér szintjét.

Nem tesz jót szervezetünknek a drasztikus étrendváltoztatás - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.  Sokan egyik napról a másikra próbálnak meg egészséges táplálkozásra váltani, azonban ez nem a legjobb taktika. Az étkezésekben is vannak divatirányzatok, a fő kérdés azonban, hogy mennyire szereti a test a végleteket, vagy a különféle megvonásokat. Erdélyi-Sípos Alíz dietetikus szerint amennyiben változtatni akarunk életünkön, táplálkozásunkon, akkor többnyire valami drasztikusba kezdünk bele, ez azonban nem helyes, inkább a fokozatosság elvét kell követni. A felmérések azt mutatják, hogy az emberek többségének helytelen a táplálkozása. A dietetikus felhívta a figyelmet: az, hogyha valaki az eddigi egészségtelen táplálkozásából hirtelen, szó szerint egyik napról a másikra egészséges táplálkozásra vált, azt nehezen viseli a szervezet, majd környezetünk is, hiszen viselkedésünkre is hatással lesz a változás.

Rekordösszeget költöttek OTP-s Szép-kártyáikról a tulajdonosok az ünnepek alatt, 2,5 milliárd forint áramlott a belföldi turizmusba - tudta meg az InfoRádió Vargáné Jandrasits Ildikótól, az OTP Bank cafeteria üzletágának vezetőjétől. "9 százalékos a növekedés a 2017-es költéshez képest, ez azt mutatja, hogy töretlen a Szép-kártya népszerűsége" - tette hozzá. Az alszámlák közül a vendéglátás hozta a legtöbbet, de ez nem mutatja tisztán a költéseket, mert vannak olyan szolgáltatások, amelyek mindhárom alszámláról fizethetőek. "Ilyen például a szállodai szolgáltatás" - mondta az üzletágvezető. A jogszabályok értelmében ahhoz, hogy továbbra is élvezhetőek legyenek a kártya nyújtotta előnyök, szerződést kell kötni a szolgáltatóval január 5-ig, vagyis péntek éjfél a határidő, az interneten ezen a felületen lehet lépni az ügyben. Akik postán kapták meg a kártyaszerződést, tehát átvették a papírt, azokra már nem vonatkozik ez a kötelezettség. Hétfőtől már csak az OTP-fiókokban lehet szerződést kötni - tette még hozzá Vargáné Jandrasits Ildikó.

Vissza